Την ψήφο εμπιστοσύνης της πολλά υποσχόμενης πολωνικής αγοράς, προσπαθεί να κερδίσει η Αγία Νάπα, που επενδύει τουριστικά στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, η οποία αναμένεται να στείλει φέτος στην Κύπρο πάνω από 200.000 επισκέπτες. Η Αγία Νάπα συμμετέχει αυτή την περίοδο σε εργαστήρια και παρουσιάσεις σε τέσσερις πόλεις της Πολωνίας (Βαρσοβία, Σόποτ, Βρότσλαβ και Πόζναν), αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 

Οι ροές τουριστών από την Πολωνία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Φέτος, οι αφίξεις από την εν λόγω χώρα αναμένεται να αγγίξουν τις 220.000, σε σχέση με 185.000 το 2022 και μόλις 80.000 το 2019. 

Ποντάρουν σε αυτή την αγορά, ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, επειδή υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό τουριστών που ταξιδεύει και κατά τη χειμερινή περίοδο. «Κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, όπως και της σωστής προβολής του δήμου, θα είναι πάντα στις προτεραιότητες, ώστε η περιοχή μας να καταστεί ένας πολυσυλλεκτικός, ποιοτικός προορισμός για διακοπές. Οι ενέργειες για προώθηση αλλά και στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, είναι για εμάς ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού, ειδικά μέσα από τις δύσκολες σημερινές συνθήκες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε εργαστήρια για τον τουρισμό στην Πολωνία η ΕΤΑΠ Πάφου

Η αύξηση των αφίξεων από την Πολωνία, ευνοείται και από την πολύ καλή συνδεσιμότητα που έχει επιτευχθεί. Φέτος κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής, αναμένεται να πραγματοποιούνται εβδομαδιαία 16 με 17 πτήσεις από την Πολωνία στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ αντίστοιχος αριθμός πτήσεων θα υπάρχει και στο αεροδρόμιο της Πάφου. Κατά τη χειμερινή περίοδο, εξάλλου, στα δύο αεροδρόμια πραγματοποιούνται εβδομαδιαία περίπου 20 πτήσεις. 

Αύξηση 10% με 15% στις ροές

Οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα έχουν μπει σε τροχιά λειτουργίας, αφού τον Απρίλη ξεκινά και επίσημα η τουριστική σεζόν, που αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρσι με βάση τις κρατήσεις. Ήδη εκτός από την Πολωνία, καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία. 

Οι τουριστικοί φορείς της Αγίας Νάπας, έκαναν πολλές ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του κενού που δημιούργησε η απώλεια της ρωσικής αγοράς. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, η τουριστική σεζόν φέτος δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η αύξηση στις τουριστικές ροές σε σχέση με το 2022, θα είναι στο 10%-15%, καλύπτοντας ένα μέρος της απώλειας της ρωσικής αγοράς».