Για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου μέσω νέων προγραμμάτων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είχε εγκριθεί από τη Βουλή η επιβολή τέλους 0.4 % επί των πωλήσεων ακινήτων, αλλά σήμερα η Κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει μέρος αυτών των εσόδων για να καλύψει τμήμα των εγγυήσεων που παρείχε το κράτος για δάνεια προς πρόσφυγες, τα οποία έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα.

Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το υπουργείο μελετά την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από την επιβολή του τέλους 0.4% για να καλυφθούν κόκκινα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τα οποία φέρουν κρατικές εγγυήσεις.

Μάλιστα, όπως είπε, για τα συγκεκριμένα δάνεια, τράπεζες έχουν κινηθεί εναντίον της Κυβέρνησης με δικαστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές σκέψεις, το υπόλοιπο ποσό από την είσπραξη του τέλους θα αξιοποιείται για τη δημιουργία αποθεματικού προβλέψεων για μελλοντικά κόκκινα δάνεια. Ο Μάκης Κεραυνός είπε στους βουλευτές πως, με τη συγκεκριμένη φόρμουλα, εντός τριών ετών θα ρυθμιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Φορέα, που δόθηκαν με κρατική εγγύηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, στις 30 Ιουνίου του 2022 υπήρχαν σε ισχύ 2.408 δάνεια με εγγύηση του Φορέα, συνολικού ύψους  €117 εκατ., από τα οποία το 66,5% έγιναν μη εξυπηρετούμενα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για κόκκινα δάνεια ύψους €45 εκατ. έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης. Εξάλλου, την 31η Μαρτίου υπήρχαν 19.921 δάνεια με κεφάλαια του φορέα, ύψους €346 εκατ., από τα οποία 28% είναι μη εξυπηρετούμενα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την επιβολή του τέλους το κράτος θα εισπράττει κάθε χρόνο €15 με €17 εκατ., τα οποία θα διοχετεύονταν σε σχέδια του Φορέα για στήριξη των προσφύγων. Όμως, εάν εφαρμοστεί η πρόθεση του υπουργείου, το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να ξεφορτωθεί το κράτος το κόστος των εγγυήσεων σε δάνεια.

Διαφωνεί ο Φορέας

Τη διαφωνία του με την υπό επεξεργασία πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε ο πρόεδρος  του διοικητικού συμβουλίου του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Άκης Πούρος, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των κακοπληρωτών (σ.σ. αφού μέρος των δανείων θα αποπληρώνεται από τα έσοδα από το τέλος του 0,4%). Είπε επίσης πως θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα με το υπουργείο για να εξευρεθεί η καλύτερη λύση, προσθέτοντας ότι με τη συγκεκριμένη εισήγηση ωθούνται οι εκτοπισμένοι να προσφύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.

Ο Φορέας προχώρησε και σε αντιπρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητά να αλλάξουν οι κανονισμοί, ώστε ο Φορέας να έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει τα δάνεια των αιτητών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, παίρνοντας την κυριότητα των υποθηκευμένων κατεχόμενων περιουσιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Πούρο, η πρόταση θα αφορά άτομα που αποδεδειγμένα και ύστερα από έλεγχο δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που οι κληρονόμοι τους θέλουν να πάρουν πίσω την περιουσία, θα μπορούν να την εξαγοράζουν.

Το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί πως η πρόταση του Φορέα έχει πολιτική πτυχή, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε περισσότερο βάθος και με άλλους. Βάσει στοιχείων που δόθηκαν στη Βουλή, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 7,5 χιλιάδες αιτήσεις στην «επιτροπή αποζημιώσεων», από την οποία μέχρι στιγμής έχει εκδικαστεί ποσό €382 εκατ.

 – Βουλευτές της αντιπολίτευσης -μεταξύ τους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ- εξέφρασαν διαφωνία με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση του τέλους του 0.4%. Έκαναν λόγο για λογιστική προσέγγιση του θέματος και αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφορετική άποψη είχαν βουλευτές συγκυβερνώντων κομμάτων.

Πολλές τρύπες, «λίγο» το πλεόνασμα

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Προσφύγων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι κάποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες πουλούν περιουσίες στα κατεχόμενα, κάτι για το οποίο έχει προσωπική γνώση, είπε. Κατά τον ίδιο, επιχειρηματίες έκαναν την αρχή και ακολούθησε ο απλός κόσμος.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολιτεία διαχρονικά έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου, επισημαίνοντας πως η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε μεν ένα πλεόνασμα αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ισχυρό σε σχέση με τα πολλά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση.