Η πλειοψηφία των μεγάλων κυπριακών επιχειρήσεων έχει αντιληφτεί τη σημαντικότητα υιοθέτησης των κριτηρίων ESG

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλες οι επιχειρήσεις είναι ότι τα κριτήρια ESG δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχτεί η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης και κατά συνέπεια ολόκληρης της οικονομίας, αναφέρει σε συνέντευξη στο Insider η πρόεδρος του CSR Cyprus, Έλλη Ιωαννίδου. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ενημέρωση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Όπως εξηγεί, εάν και εφόσον, οι δείκτες ESG ενταχτούν στη στρατηγική της επιχείρησης, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν

Ποιες είναι οι ενέργειες του CSR Cyprus για την προώθηση των κριτηρίων ESG;

Το CSR Cyprus ιδρύθηκε το 2016, είναι το Εθνικό Επιχειρηματικό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα στην Κύπρο και είναι μέλος της ΟΕΒ. Έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και την μετ φορά γνώσεων και τεχνογνωσίας προς τα 55 σήμερα μέλη μας (επιχειρήσεις και οργανισμούς), σχετικά με την βιωσιμότητα και υπευθυνότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Όσον αφορά στα κριτήρια ESG, το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση αποτελεί κυρίαρχο κομμάτι της εκπαίδευσης στην οποία επενδύουμε.

Τα ESG για να εφαρμοστούν με επιτυχία, θα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής και των πρακτικών κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως του μεγέθους που αυτή έχει στην αγορά ή της φύσης των δραστηριοτήτων της. Η εκπαίδευση για το θέμα και η επιτυχής εφαρμογή του, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους συμβούλους. Στο CSR Cyprus πραγματοποιούμε σεμινάρια, δια ζώσης και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ΟΕΒ αλλά και τα συνδεδεμένα μέλη μας, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρυμμένο πρόγραμμα κάθε επαγγελματία, το 2022 δημιουργήσαμε τον πετυχημένο θεσμό των webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) διάρκειας 30 λεπτών, μέσα από τα οποία ενημερώνονται τα μέλη μας για ποικιλία θεμάτων σχετικά με τα ESG και την Βιωσιμότητα. Επιπλέον, η συνεργασία μας με το CSR Europe εξελίσσεται ως πολύτιμη, καθώς μέσω αυτής παρακολουθούμε και στη συνέχεια ενημερώνουμε για τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου, συνάδει πλήρως με τη βιωσιμότητα της χώρας και των υποχρεώσεων που έχει η Κύπρος ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σας ικανοποιούν τα δεδομένα στην Κύπρο όσον αφορά το τρίπτυχο του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση);

Στην Κύπρο, αρκετές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να αντιλαμβάνονται και να εφαρμόζουν τις πρακτικές υπευθυνότητας και βιωσιμότητας (sustainability) και να επενδύουν στην γνώση και την εφαρμογή καλών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλες οι επιχειρήσεις είναι ότι τα κριτήρια ESG δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης και κατά συνέπεια ολόκληρης της οικονομίας. Άρα, η εφαρμογή τους στη λειτουργία τους θα ωφελήσει πρώτα αυτές και στη συνέχεια την χώρα. Γι’ αυτό, το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από κίνητρα και οφέλη.

Η δικτύωση και προώθηση των θέσεων του CSR Cyprus σχετικά με την βιωσιμότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποτελεί έναν ακόμη στόχο με τον οποίο θα ασχοληθούμε περισσότερο ως Διοικητικό Συμβούλιο τα επόμενα χρόνια.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί την σημαντικότητα της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG;

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η πλειοψηφία των μεγάλων κυπριακών επιχειρήσεων έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητα υιοθέτησης των κριτηρίων ESG αφού όπως ανέφερα ήδη, τα κριτήρια αυτά, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί κάθε επιχείρηση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της. Αυτό που πιστεύω ότι δεν έχει επιτευχθεί και χρειάζεται να ενισχυθεί, είναι η σχετική ενημέρωση των μικρομεσαίων και κυρίως των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, για το θέμα. Θα πρέπει μέσα από στρατηγικές και εύστοχες δράσεις να αρχίσουν να ενημερώνονται για τη σημασία που θα έχει η υιοθέτηση ESG, στο άμεσο μέλλον και πόσο θα επηρεάσει αρνητικά η μη εφαρμογή τους στη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Πώς μπορούν να παραδειγματιστούν από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού; Υπάρχουν κάποιες βέλτιστες πρακτικές;

Πάντοτε υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές και είναι καλό και ωφέλιμο να παραδειγματιζόμαστε από άλλες επιχειρήσεις, είτε του εξωτερικού, είτε της χώρας μας. Μια πετυχημένη πρακτική είναι η δημιουργία ομάδας ESG εντός της επιχείρησης που θα βρίσκεται κοντά στο

Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση, για να τους ενημερώνει σχετικά με τοπικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οδηγίες, νομοθεσίες και ρυθμιστικά πλαίσια, να τους εκπαιδεύει στη σημασία υιοθέτησης των κριτηρίων ESG στη στρατηγική της επιχείρησης και να επικεντρώνεται στην εφαρμογή και ένταξή τους στη λειτουργία της επιχείρησης. Άλλη καλή πρακτική είναι να τεθούν προτεραιότητες, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα σε βάθος χρόνου (πχ. 3 ή 5 χρόνια), με τα βήματα που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για επίτευξη των ESG στόχων.

Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρξουν οι ενέργειες ESG με τη στρατηγική ανάπτυξης μιας εταιρείας;

Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχούς εφαρμογής των ESG σε μια επιχείρηση. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει όλη η διαδικασία να ξεκινήσει από το top management. Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Διεύθυνση αντιληφθούν τη σημαντικότητα της υιοθέτησης των κριτηρίων ESG προς όφελος της επιχείρησης πρώτα απ’ όλα, θα ακολουθήσει η δημιουργία μιας σχετικής ατζέντας που να συμβαδίζει με την στρατηγική, και αντίστροφα. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από αλλαγές, τροποποιήσεις και νέες διαδικασίες που θα εφαρμοστούν στη λειτουργία της επιχείρησης.

Πώς θα επηρεάσουν το επιχειρείν οι δείκτες ESG και με ποιο τρόπο συνδέονται οι ενέργειες ESG με την οικονομική βιωσιμότητα μιας επιχείρησης;

Εάν και εφόσον, οι δείκτες ESG ενταχθούν στη στρατηγική της επιχείρησης, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν για την επιχείρηση. Σίγουρα κάποιες από τις ζητούμενες αλλαγές και προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχουν οικονομικό κόστος, όμως μακροπρόθεσμα θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη. Κάποια παραδείγματα από τα οφέλη αυτά, είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός λειτουργιών και διαδικασιών, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πελατών και συνεργατών, η ενίσχυση της αφοσίωσης του προσωπικού και φυσικά η προσέλκυση επενδυτών και δανειστών (χρηματοοικονομικά ιδρύματα), έτσι ώστε να μεγαλώσει και να επεκταθεί η επιχείρηση. Εννοείται πως όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα, καταλήγουν στον κύριο στόχο κάθε επιχείρησης που είναι η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης.

Πώς συνδέονται οι ενέργειες ESG με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ);

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια ESG. Δεν μπορούν οι δράσεις για υποστήριξη της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος μιας επιχείρησης να μην συνάδουν με την ESG στρατηγική της. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθώ στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν αλλά και να ωθήσουν τις χώρες και τις επιχειρήσεις, να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς κάλυψη των σοβαρότερων προβλημάτων του πλανήτη, για ένα καλύτερο αύριο. Εννοείται ότι μια επιχείρηση δεν πρέπει να στοχεύσει και στους 17 ΣΒΑ, αλλά να επιλέξει αυτούς που συνάδουν με το όραμα και την αποστολή της. Έτσι, βάσει των ΣΒΑ που θα επιλεγούν και θα υιοθετηθούν για την υπεύθυνη και βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης, θα πρέπει να δημιουργούνται και αντίστοιχες δράσεις και οι πρωτοβουλίες προς την Κοινωνία και το Περιβάλλον.

Στο CSR Cyprus ενθαρρύνουμε την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών στον τομέα, γι΄ αυτό καθιερώσαμε τον θεσμό των Βραβείων Καλών Πρακτικών Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν τις πρωτοπόρες κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες μέσω δράσεων ΕΚΕ αποδεικνύουν την ενσωμάτωση των ΣΒΑ και των κριτηρίων ESG στη στρατηγική τους και στους επιχειρηματικούς σκοπούς και στόχους τους. Μέσα από την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση καλείται να δηλώσει τη Στρατηγική Προσέγγιση της Πρακτικής, μέσω του επίπεδου διασύνδεσής της με τη στρατηγική, πως αυτή συνδέεται με τους ΣΒΑ και το πόσο καινοτόμα είναι η πρακτική. Στη συνέχεια, ζητείται η υλοποίηση της πρακτικής μέσα από το ρόλο της ηγεσίας, της διαχείρισης του project, τους πόρους και τέλος τη επικοινωνία. Τέλος, απαιτούνται να αναφερθούν τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά οφέλη από την πρακτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό μέρος της υλοποίησης κάθε δράσης ΕΚΕ, αφού περιγράφεται και καταγράφεται ο αντίκτυπος που δημιουργεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με την Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί τη Δημόσια Αρχή για την ΕΚΕ στην Κύπρο. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας.

Πόσο σημαντικές είναι οι ενέργειες ESG για τους καταναλωτές στην Κύπρο;

Οι καταναλωτές αποτελούν ίσως το κυριότερο ενδιαφερόμενο μέρος κάθε επιχείρησης. Ο πελάτης είναι ο τελικός παραλήπτης του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρεται. Ο καταναλωτής σήμερα έχει αρχίσει να μελετά περισσότερο την «προέλευση» του προϊόντος ή της υπηρεσίας που λαμβάνει. Ήδη διεθνώς βλέπουμε επώνυμα brands να αμφισβητούνται λόγω των συνθηκών εργασίας του προσωπικού τους και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και την καταστροφή του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και τα επικοινωνιακά μηνύματα των διαφημιστικών τους εκστρατειών. Αυτά και όχι μόνο, εντάσσονται στις ενέργειες ESG που η νέα γενιά κυρίως, καταναλωτών λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Δεν είναι τυχαίο που όλες πλέον οι έρευνες καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν υπεύθυνα, θέτοντας κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στη λειτουργία και τα προϊόντα τους, βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ελπίζω ότι και στην Κύπρο, θα δούμε σύντομα αυτές τις πρακτικές εκ μέρους μεγαλύτερης μερίδας καταναλωτών και ότι έμπρακτα οι υπεύθυνες επιχειρήσεις θα αποτελούν πρώτη επιλογή.