Παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, πόσο ανησυχείτε για την αβεβαιότητα που υπάρχει, τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και την αδυναμία ασφαλών προβλέψεων στην οικονομία;

Η μόνη βεβαιότητα στην οποία μπορεί να αναφερθεί κανείς αυτή την περίοδο είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Και στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και παντού στον κόσμο.

Αποφεύχθηκε, ευτυχώς, η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που δυνατό να οδηγούσε σε πολύ σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Συνεχίζονται όμως οι εχθροπραξίες σε Ουκρανία και Γάζα και αυτό διατηρεί τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κρατά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, παρ’ ότι καταγράφεται αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού και όλα αυτά οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομίας.

Στην Κύπρο διατηρούνται για την ώρα ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά είναι και εδώ διάχυτη η ανησυχία στον κόσμο και στους επιχειρηματίες για το τι έπεται στη συνέχεια, δεδομένης της ακρίβειας, ιδιαίτερα στην ενέργεια.

Ο τομέας των ΜΜΕ δοκιμάζεται εδώ και μερικά χρόνια, λόγω των αλλαγών στην παροχή ενημέρωσης, την εκτόξευση της χρήσης των ΜΚΔ, την αλλαγή στις συνήθειες των αναγνωστών, στις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας τέτοιων οργανισμών. Πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ο Όμιλος του Φιλελευθέρου και προς τα πού θα κινηθείτε για βιώσιμη προσφορά ενημέρωσης;

Είναι γεγονός πως ο τομέας των ΜΜΕ δεν έμεινε ανεπηρέαστος από όσα προαναφέρατε. Οι κρίσεις που βιώσαμε από το 2013 και εντεύθεν, έφεραν ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις με τεράστιο αντίκτυπο.

Αρκεί να σας πω ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλαπλασιάστηκε το κόστος του χαρτιού και των υπόλοιπων αναλωσίμων για εκτυπώσεις. Ταυτόχρονα εκτοξεύονται συνεχώς και τα λειτουργικά έξοδα σε πολλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα η διαφημιστική αγορά άλλαξε άρδην και σήμερα δεν μιλάμε απλά για συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας αλλά για μεταφορά ενός μεγάλου ποσοστού στα ΜΚΔ και σε κολοσσούς όπως είναι η Google.

Οι συνήθειες του αναγνωστικού κοινού αλλάζουν. Ο αναγνώστης πλέον δεν θα πάει εύκολα μέχρι το περίπτερο να αγοράσει εφημερίδα. Θα κάνει απλά ένα scroll στο κινητό του και μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα ο αλγόριθμος θα εμφανίσει εκείνα που τον ενδιαφέρουν.

Όμως, η άλλη όψη του νομίσματος με τα Κοινωνικά Δίκτυα δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα, από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να έχει την αίσθηση ότι υποκαθιστά τον ρόλο του δημοσιογράφου, του φωτορεπόρτερ και μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης, επιζητώντας τα likes και τα shares. Κι όλα αυτά, χωρίς να ενδιαφέρεται ή να προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει με τα γραφόμενα του. Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν μπορεί τόσο απλά να αντικατασταθεί διότι εμπεριέχει ευθύνη και ευλαβική τήρηση των κανόνων δεοντολογίας για έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση προς όφελος των πολιτών. Να μπορεί να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να θέτει «άβολα» ερωτήματα σε κρατικούς αξιωματούχους κι αρμόδιους φορείς εκεί που χρειάζεται. Να στέκεται απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον καλούμαστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών αλλά και πελατών μας, μέσα από την εγκυρότητα και ποιότητα του περιεχομένου που δημοσιεύουμε, προκειμένου ν’ αντιληφθούν ότι αποτελούμε μια από τις αξιόπιστες και σημαντικές επιλογές για ενημέρωση αλλά και μετάδοση των διαφημιστικών τους μηνυμάτων.

Η βιώσιμη προσφορά ενημέρωσης, αναμφίβολα είναι ταυτόσημη και με τη βιωσιμότητα ενός δημοσιογραφικού οργανισμού, γι’ αυτό και συνεχώς καλούμαστε να εντοπίσουμε εκείνους τους τρόπους που θα μας κρατήσουν εντός της αγοράς, μέσα από την ορθολογιστική οικονομική διαχείριση για να προσφέρουμε ποιοτική ενημέρωση στο κοινό μας, όπως τη γνωρίζει επτά δεκαετίες τώρα, κάτω από την ομπρέλα του brand του Φιλελεύθερου.

Ο Φιλελεύθερος, για να κρατηθεί μέχρι και σήμερα, αντιμετώπισε διαχρονικά πολλές προκλήσεις και βγήκε νικητής, επενδύοντας από πολύ νωρίς στην ηλεκτρονική ενημέρωση, με τη δημιουργία ενημερωτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών κι άλλων ιστοσελίδων, όπως το philenews.com, Goal.com.cy, Like.com.cy κλπ και προσφέροντας τις έντυπες εκδόσεις του και ψηφιακά (εφημερίδα και περιοδικά), είτε συνδρομητικά, είτε ακόμη και δωρεάν, πέραν από την παραδοσιακή κυκλοφορία τους στα περίπτερα, για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στο αναγνωστικό κοινό.

Πέραν αυτού, ο Φιλελεύθερος προχώρησε και με τη δημιουργία τριών ραδιοσταθμών (Sfera, Kiss, Active) και σήμερα διατηρεί ένα πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Αν θα εκλείψει η εφημερίδα; Σε χαρτί πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα θα εκλείψει, όχι όμως στη σύγχρονη ψηφιακή της μορφή, διαδραματίζοντας ένα ρόλο περισσότερο αναλυτικό, παρά ενημερωτικό.

ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Είναι ικανοποιητική η στήριξη του κράτους στα ΜΜΕ σε ένα όλο και πιο αφιλόξενο περιβάλλον για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης; Υπάρχουν τρόποι αυτή η στήριξη να γίνει πιο ουσιαστική;

Αντικειμενικά μιλώντας, στην Κύπρο η στήριξη του κράτους είναι μηδαμινή σε σχέση με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες του Συνδέσμου Εκδοτών για μεγαλύτερη κρατική αρωγή.

Για παράδειγμα, Ημικρατικοί Οργανισμοί τα τελευταία χρόνια δαπανούν σημαντικά διαφημιστικά κονδύλια για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους μέσω των διαδικτυακών εργαλείων του Google και των πλατφόρμων Κοινωνικής Δικτύωσης, επενδύοντας σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, αντί να ενισχύσουν την πολυφωνία και τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση στον τόπο μας, στηρίζοντας παράλληλα και τα Μέσα που προβάλλουν καθημερινά το έργο τους.

Πολλές προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς για να αλλάξει η αντιμετώπιση των κρατικών αξιωματούχων απέναντι στην ανάγκη στήριξης των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με την ανάδειξη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στην εξουσία, οι προσπάθειες όλων των εκδοτών εντατικοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, με θετική θα έλεγα καταρχήν ανταπόκριση. Ήδη ο Σύνδεσμος Εκδοτών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση για τη διάθεση διαφημιστικών κονδυλίων που για χρόνια παρέμειναν αδιάθετα, αν κι εγκεκριμένα στα διάφορα υπουργεία, για προβολή κι επικοινωνία όλων των έργων δράσης και σχεδίων του κράτους, προς ενίσχυση των πολιτών και δυσμενών ομάδων του πληθυσμού. Για παράδειγμα, καλύτερη ενημέρωση αναφορικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις, όπως τα «Φωτοβολταικά για ‘Όλους», έτσι που ο πολίτης να αντιλαμβάνεται καλύτερα το κάθε σχέδιο που απευθύνεται σε αυτόν και να μπορεί πιο εύκολα να λαμβάνει μέρος και να επωφελείται.

Σε προσωπικό επίπεδο, ποιες προτεραιότητες βάζετε για την επόμενη μέρα στον Όμιλο του Φιλελευθέρου;

Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε διαχρονικά ήταν η μετάβαση από το χαρτί, την εφημερίδα και τα περιοδικά στον ψηφιακό κόσμο. Όταν ανεβαίναμε αυτό το σκαλοπάτι, ήταν σαν να ανοίγαμε άλλη καινούργια επιχείρηση, έχοντας μπροστά μας, νέα, πρωτόγνωρα δεδομένα.

Η ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε, συνεχίζουμε ανοδικά την πορεία μας με τη μετατόπιση του βάρους της δημοσιογραφικής μας αποστολής στα ψηφιακά Μέσα του Οργανισμού.

Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται από ολόκληρο το δυναμικό του Συγκροτήματος μια τεράστια προσπάθεια για τη μεγαλύτερη εδραίωση των ψηφιακών μέσων μας στη συνείδηση του Κύπριου αναγνώστη.

Είναι και προσωπικό μου στοίχημα η στροφή στην ψηφιακή εποχή ενός εγνωσμένου κύρους brand με επτά δεκαετίες ζωής, όπως ο Φιλελεύθερος, που αποτελεί μέρος του DNA της κυπριακής κοινωνίας.

Πόσο σημαντικό είναι για τον όμιλο του οποίου ηγείστε η συνεχής παρακολούθηση και αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων; Πώς αντιμετωπίζετε την ευρύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στον δικό σας επαγγελματικό χώρο;

Στις μέρες μας είναι εξίσου σημαντικό για έναν δημοσιογραφικό όμιλο να παρακολουθεί και να αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο διεξοδικά όσο παρακολουθεί τους ισολογισμούς και τις οικονομικές του καταστάσεις.

Οφείλουμε όχι απλά να ακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά να βαδίζουμε μαζί τους. Στην περίπτωση μας, πρώτη εγώ επιδίωξα να ενημερωθώ καλύτερα για τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να μπορέσω να καταλάβω τις τεχνολογικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά τις δραστηριότητές μας και να ενθαρρύνω το δυναμικό του Ομίλου να το πράξει, για να είναι ενημερωμένο και κατάλληλα καταρτισμένο μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Είναι γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν και τα φοβικά σύνδρομα ότι η τεχνητή νοημοσύνη, εξαιτίας της υποχώρησης του έντυπου Τύπου, θα υποκαταστήσει το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Σίγουρα, ως ένα βαθμό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα ζητήματα ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης και πώς αυτά τα φαινόμενα μπορούν να αναχαιτιστούν.

Άλλωστε, η δημοσιογραφία υπηρετεί, και επιβάλλεται να συνεχίσει να το πράττει, την αξιοπιστία των πηγών και την έρευνα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απειλή αλλά ως ένα εργαλείο υποβοήθησης της δουλειάς των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.