Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δυο σημαντικές καταγγελίες που αφορούν κατ’ ισχυρισμό διαφθορά. Πρόκειται για τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή προς το πρόσωπο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, που αφορούν στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τα χρυσά διαβατήρια.

Η απόφαση λήφθηκε χθες από την Αρχή αφού αξιολογήθηκε η σοβαρότητά τους και το γεγονός ότι δυο θεσμοί του κράτους βρίσκονται στα χαρακώματα. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και τις δύο έρευνες θα διενεργήσουν δύο Βρετανοί δικηγόροι εγνωσμένου κύρους μαζί με επιθεωρητές που θα διορίσει η Αρχή για να συνδράμουν στις έρευνες. Κρίθηκε ότι λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, τις έρευνες θα μπορούσαν να διενεργήσουν μόνο άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με πρόσωπα εδώ ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε σκιά για διαπλοκή. Οι όροι εντολής των επιθεωρητών θα είναι συγκεκριμένοι ώστε να επικεντρωθούν στην καταγγελία και όχι να εξετάσουν όλο το φάσμα του αντικειμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτική: «Εμείς θα παραμείνουμε υπηρέτες της διαφάνειας»

Χθες η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς με ανακοίνωσή της τόνιζε ότι με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, όσο και από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιον της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός. Παράλληλα η Αρχή επιβεβαιώνει ότι, όντως υπάρχουν ενώπιον της καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία οι οποίες αφορούν στα θέματα για τα οποία έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Επειδή αυτές αφορούν σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως δώσει προτεραιότητα στη διερεύνησή τους. Σημειώνει, επίσης, ότι κανένα μέλος της Αρχής δεν θα προβαίνει σε δηλώσεις επί των πιο πάνω θεμάτων, εφόσον πρέπει οι ενέργειές της στο πλαίσιο των ερευνών της να καλύπτονται από εμπιστευτικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς καταγγελίες κατά Γ. Εισαγγελέα

Τέλος σημειώνει ότι στο πλαίσιο της διαφάνειας, θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, για λόγους ενημέρωσης.

Οι τέσσερις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή προς την Αρχή αφορούν τους χειρισμούς για το μαύρο βαν και την πιθανή σύνδεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του δικηγορικού του γραφείου και εταιρείας που ήταν μέτοχος ο αδελφός του, η οποία ωστόσο διαγράφηκε. Καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Περίπτωση αναστολής ποινικής δίωξης προσώπου, το οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από το δικηγορικό του γραφείο. Η τέταρτη καταγγελία αφορά, επίσης, αναστολή δίωξης προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτική: Διαχωρισμός εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα

Οι καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη αφορούν, μεταξύ άλλων, ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών του, των οποίων τα δικηγορικά γραφεία λειτουργούσαν ως πάροχοι «χρυσών διαβατηρίων», αλλά και τις εισφορές που έλαβε ο ΔΗΣΥ από επενδυτές που έχουν πολιτογραφηθεί, καθώς και καταγγελία που αφορά στην περίπτωση Ρώσου δισεκατομυριούχου που πήρε χρυσό διαβατήριο και ο τραπεζικός οργανισμός του στεγαζόταν με κτήριο που σχετίζεται με τον γαμπρό του κ. Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Στην αντεπίθεση κατά της Ελεγκτικής ο Γ. Εισαγγελέας