Αγριεύει η κόντρα Γενικού Εισαγγελέα – Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του πρώτου από σύμβουλος του κράτους και δημόσιος κατήγορος, γεγονός που προμηνύει πολλά επεισόδια ακόμα το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα που εκφράστηκε προχθές στη Βουλή για το θέμα, αλλά κυρίως για τις θέσεις της επιτροπής GRECO, προκύπτει πως οι δύο θεσμοί δίνουν εκ διαμέτρου αντίθεση ερμηνεία ειδικά όσον αφορά τον ρόλο του δημόσιου κατηγόρου. Στην εξίσωση ενεπλάκη χθες ανεπίσημα και η κυβέρνηση, όπου πηγή από το Προεδρικό ενημέρωνε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμμένει στην προεκλογική του θέση ότι πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. 

Με αφορμή λοιπόν τις αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η επιτροπή GRECO δεν περιλαμβάνει στις εκθέσεις της αναφορά για ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία με μακροσκελή ανακοίνωσή της παρενέβη προβαίνοντας μάλιστα σε μια αποκάλυψη, ότι υπέβαλε νέα, δεύτερη καταγγελία ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, για αναστολή δίωξης σε υπόθεση που άπτεται σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων.

Ως γνωστό, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τις ποινικές διώξεις αφορά τόσο την εξουσία του να διατάξει ή όχι την έναρξη ποινικής διερεύνησης, να προχωρήσει ή όχι σε ποινική δίωξη, και να αναστείλει υπόθεση που έχει ήδη καταχωριστεί ενώπιον δικαστηρίου». Και τονίζει: Στις εκθέσεις της GRECΟ είναι διάχυτη η ανησυχία της για το ανέλεγκτο όλων αυτών των εξουσιών. Ως εκ τούτου, προσθέτει, «μας προκαλεί έκπληξη η αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δημοσιοποιείται σήμερα, ότι είναι μύθος πως η επιτροπή GRECO απαιτεί τη δικαιολόγηση αποφάσεων για αναστολή ποινικών διώξεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτική: Διαχωρισμός εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, προβαίνει προς την Βουλή στην εισήγηση όπως εξετάσει την αναγκαιότητα λήψης ανεξάρτητης νομικής συμβουλής ως προς τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αφού ανάλογες πρόνοιες ενδεχομένως στο μέλλον να επηρεάσουν και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Κι’ αυτό επειδή ο Γ. Εισαγγελέας κωλύεται να ασκήσει αντικειμενικά το ρόλο του αφού το νομοσχέδιο επηρεάζει ουσιωδώς τις δικές του εξουσίες. Τονίζει επίσης ότι η ταύτιση στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα των δύο ξεχωριστών ρόλων του νομικού συμβούλου του κράτους και του δημόσιου κατήγορου, όπως και το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως προς το δικαίωμα της για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Αυτές οι στρεβλώσεις, που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μοναδικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αναγνωριστεί και από την επιτροπή GRECO. Είναι μάλιστα με έκπληξη που ακούσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρει ότι τούτο αποτελεί μύθο. Τούτου λεχθέντος, αναφέρει η Ελεγκτική, η GRECO θα έβλεπε πολλά οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τον τομέα της Νομικής Υπηρεσίας που ασχολείται με τις ποινικές διώξεις. Η GRECO, συνεχίζει, επιθυμεί να τονίσει ότι οι Αρχές που ασχολούνται με τη δίωξη ποινικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αδικημάτων διαφθοράς, πρέπει να απολαμβάνουν ανεξαρτησία και αυτονομία κατάλληλη για την εκτέλεση τέτοιων λειτουργιών. «Όντας αναπόσπαστο τμήμα της Νομικής Υπηρεσίας, ο τομέας του δημόσιου κατήγορου μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί σε περιβάλλον που δεν είναι πλήρως απαλλαγμένο από ενδεχόμενο ή πραγματικό κίνδυνο ακατάλληλης επιρροής», προσθέτει.

«Αφήνοντας κατά μέρος τις γενικές μεταρρυθμίσεις της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίες υπερβαίνουν τον στόχο της παρούσας έκθεσης, η GRECO θα ευνοούσε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παροχή στους αξιωματούχους που ασχολούνται με τις διώξεις (συμπεριλαμβανομένων και των νομικών και των εισαγγελέων) μεγαλύτερης αυτονομίας και ανεξαρτησίας, για την άσκηση διώξεων. Για το σκοπό αυτό, η GRECO συνιστά οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με την Νομική Υπηρεσία να περιλαμβάνουν τα μέσα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των λειτουργιών του δημόσιου κατήγορου και της ικανότητας των νομικών και εισαγγελέων να ασκούν τα καθήκοντά τους με πιο αυτόνομο τρόπο, με γνώμονα τις διασφαλίσεις αναγκαίες βάσει του κράτους δικαίου. Από τα πιο πάνω, δύο είναι τα αναντίλεκτα συμπεράσματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τρεις μύθοι που εξόργισαν τον Γενικό Εισαγγελέα

– Η GRECO δεν είδε θετικά την από τότε δρομολογούμενη αυτονόμηση ολόκληρης της Νομικής Υπηρεσίας.

– Η GRECO θεωρεί ότι, όσο ο τομέας του δημόσιου κατήγορου είναι αναπόσπαστο μέρος της Νομικής Υπηρεσίας, αυτό δημιουργεί κινδύνους επιρροής», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει

Το θέμα του διαχωρισμού ή μη των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να συζητηθεί εκτενώς και δόξα τω Θεώ έχουμε έγκριτους νομικούς που καταλαβαίνουν από νομικά ζητήματα. Ο καιρός που ένας αποφάσιζε για όλα πρέπει να παρέλθει. 

Τι γίνεται σήμερα στην πράξη: Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων και ο Γενικός Εισαγγελέας όλα τα υπόλοιπα. Βάσει του Συντάγματος, ο Γ. Εισαγγελέας έχει την εξουσία να μην παρουσιάσει μιαν υπόθεση στα δικαστήρια ή να διακόψει μιαν ποινική υπόθεση. Αν αυτό πρέπει ν’ αλλάξει λόγω υπερεξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, χρήζει επαρκούς μελέτης λαμβανομένου υπόψη του κράτους δικαίου και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν μπορεί όμως ο Εισαγγελέας να παύεται από τον Πρόεδρο. Αυτό θα ήταν ζημιογόνο.