Ξεσπάθωσε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, καταγγέλλοντας τρεις μύθους, όπως είπε, που αναπτύχθηκαν γύρω από τη Νομική Υπηρεσία. Μίλησε για περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, όπου αφήνονται να νοηθούν κάποια πράγματα – τα οποία λέγονται από κάποιους άλλους εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας – ότι είναι σωστά.

Πρώτος μύθος, είπε, είναι ότι η επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης απαιτεί τη δικαιολόγηση αποφάσεων για αναστολή ποινικών διώξεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δεύτερος μύθος, συνέχισε, είναι ότι η Επιτροπή GRECO δεν προβαίνει σε συστάσεις για διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας, ανάμεσα σε Νομικό Σύμβουλο και Δημόσιο Κατήγορο.

Τρίτος μύθος, πρόσθεσε, είναι να λέγεται ότι πρέπει να μπορεί ο εκάστοτε Πρόεδρος να παύει τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γιώργος Σαββίδης υπεραμύνθηκε των ενεργειών και των επιτυχιών της Νομικής Υπηρεσίας, ξεκαθάρισε ότι ανακρίσεις και διαφάνεια δεν πάνε μαζί και παραπονέθηκε γιατί οι δημοσιογράφοι δεν σημειώνουν τις επιτυχίες της Νομικής Υπηρεσίας, υπονοώντας την πρόσφατη καταδίκη του μητροπολίτη τέως Κιτίου, ότι η δίωξη του έγινε από την υφιστάμενη ηγεσία της Υπηρεσίας.

Οι δηλώσεις του κ. Σαββίδη έγιναν μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή ότι πλέον θα έχει το ανέλεγκτο, γιατί οι διορισμοί, προαγωγές και πειθαρχικές για λειτουργούς της αντί της ΕΔΥ θα γίνονται εσωτερικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερωτηθείς για τις συστάσεις της GRECO για το θέμα του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα όπως ζητείται από πολλούς και περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης είπε στους βουλευτές ότι έχει διαφορετική αντίληψη από αυτούς που συνέταξαν το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου για το θέμα. «Μου δόθηκε, είπε, η ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή ακριβώς να διαλύσω μια λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί και αυτή είναι ότι η Επιτροπή GRECO ζήτησε να διαχωριστεί η Νομική Υπηρεσία σε σύμβουλο του κράτους και σε δημόσιο κατήγορο. «Η GRECO δεν είπε κάτι τέτοιο, αφού, στον τέταρτο γύρο αξιολόγησης, αξιολογούσε το μέρος εκείνο της Νομικής Υπηρεσίας που αφορά στους δημόσιους κατηγόρους. Το άλλο, ήταν η αύξηση των μισθών των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για την εξασφάλιση της περαιτέρω ανεξαρτησίας τους, πράγμα το οποίο έχει ήδη γίνει και έχει ήδη σημειωθεί από την GRECO».  

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται όταν προβαίνει σε αναστολή δίωξης, ενώ κανένας δεν δίνει συγχαρητήρια για τις διώξεις που προβαίνει, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν ζήτησε συγχαρητήρια από κανέναν. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θεώρησα σωστό ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, ώστε να βοηθήσω και τους παρευρισκόμενους και τους δημοσιογράφους να αντιληφθούν πράγματα τα οποία δυστυχώς -λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε να μην βγαίνουμε συνεχώς δημοσίως και να απαντούμε στα διάφορα τα οποία καταλογίζονται εναντίον μας από διάφορους – νιώθω ότι έχουν παρεξηγηθεί. Νιώθω, λοιπόν, ότι έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία ενδεχομένως να αφήνει να νοηθεί ότι κάποια πράγματα – τα οποία λέγονται από κάποιους άλλους εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας – είναι σωστά. Ένιωσα, λοιπόν, την ανάγκη ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στους βουλευτές, γιατί θεωρώ ότι η επιτροπή Νομικών, η οποία αποτελείται κυρίως από νομικούς, έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ευκολότερα κάποια νομικά ζητήματα.  

Όσον αφορά στο θέμα της αναστολής ποινικής δίωξης για το οποίο επικρίνεται ότι δεν δίνει επαρκής εξηγήσεις, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτό ήταν μία από τις παρατηρήσεις τις οποίες είχε κάνει η GRECO, η οποία είχε πει ότι η Νομική Υπηρεσία οφείλει να κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γιατί μια υπόθεση αναστέλλεται. «Αυτή η εμπεριστατωμένη ανάλυση γίνεται και υπάρχει στους φακέλους των υποθέσεων. Επίσης, μάς λέχθηκε από την GRECO ότι στην έκταση που μπορούμε, δύναται να δίνουμε κάποιους λόγους στο Δικαστήριο, σε περίπτωση που υπόθεση εκκρεμεί. Και τα δύο αυτά πράγματα τα κάνουμε. Και ήδη έχει σημειωθεί από την GRECO ότι είμαστε σε συμμόρφωση με αυτή τη συγκεκριμένη παρατήρηση», είπε.   

 

 

Συζητά διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, όχι παύση από τον Πρόεδρο

Όσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα του διαχωρισμού της Νομικής Υπηρεσίας σε νομικό σύμβουλο και δημόσιο κατήγορο, το οποίο ήγειρε ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι η αυτονόμηση είναι εντελώς ανεξάρτητο θέμα από την οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων. Εμείς είμαστε πλήρως έτοιμοι ως Νομική Υπηρεσία να συζητήσουμε το θέμα όταν θα έρθει η ώρα. Έχουμε κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη επί του θέματος. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν. Όπως εξήγησε, τα δύο τμήματα της Νομικής Υπηρεσίας που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση διαχωρισμού, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα και εντελώς ανεπηρέαστα από οποιαδήποτε επίδραση της οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας. «Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, αναφέρθηκα και στα διάφορα που λέγονται δημόσια, ότι δηλαδή, ο Γενικός Εισαγγελέας ως νομικός σύμβουλος του κράτους θα πρέπει να υπόκειται σε παύση από τον εκάστοτε Πρόεδρο ως εάν να ήταν υπουργός και ανέφερα τη θέση μου ότι κάτι τέτοιο, κατά τη γνώμη μου -με την εμπειρία που έχω ως Γενικός Εισαγγελέας για τρία σχεδόν χρόνια – δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα να του ζητείται ο συμβιβασμός μιας υπόθεσης διαφορετικά θα κινδυνεύει να παυτεί. «Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα, διότι αν ο Γενικός Εισαγγελέας γνωρίζει ότι αν δεν το κάνει ενδεχομένως να παυθεί, τότε θα έχει πίεση, δεν θα είναι ανεξάρτητος. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε. 

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Κατσουνωτού λέγοντας ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα πλήρεις εξηγήσεις. «Εκείνο το οποίο υπάρχει απαίτηση, δυστυχώς – και είναι ένα άλλο σημείο που τόνισα στη Βουλή – είναι το γεγονός ότι κάποιοι ζητούν επίμονα το προϊόν της ποινικής ανάκρισης να είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, και για σκοπούς διαφάνειας, λένε, ότι πρέπει να γίνεται γνωστό στον κόσμο. Τόνισα και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, και το επαναλαμβάνω, ότι, ποινικές έρευνες και διαφάνεια δεν πάνε μαζί. Και δεν πάνε μαζί όχι γιατί θέλω εγώ να κρατώ μυστικά από τον κόσμο ή ο όποιος Γενικός Εισαγγελέας. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορείς να αποκαλύπτεις δημόσια ποια είναι τα στοιχεία τα οποία έχεις για τις ποινικές έρευνες τις οποίες κάνεις. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα φοβάται πλέον ο κόσμος να δώσει μαρτυρία στις αστυνομικές Αρχές.

Στην Εισαγγελία ο φάκελος Φραγκούλη

Για το αίτημα της οικογένειας του Βαγγέλη Φραγκούλη η οποία ζητά συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διορισμού ποινικών ανακριτών, ο κ. Σαββίδης είπε ότι έδωσε οδηγίες να διευκρινιστεί το θέμα και να αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τι έγινε μέχρι τώρα και το αν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει ή ενδείκνυται να γίνει για το μέλλον.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία η αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο ζητείται η αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας», για να σημειώσει ότι «αυτό προβλέπει και το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο προνοεί η Νομική Υπηρεσία να είναι ανεξάρτητη υπηρεσία μη υπαγόμενη σε οποιοδήποτε υπουργείο». Όπως είπε η κ. Τσιρίδου, στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής Νομικών θα γίνει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.