Η κυβέρνηση, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου βάζει το νερό στ’ αυλάκι όσον αφορά τη σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα με την απόφαση το ΥΣ καθόρισε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα ετοιμαστεί το νομικό πλαίσιο το οποίο θα σταλεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο:

Α. Το ΣΕΑ θα αποτελεί ιδιαίτερη μονάδα η οποία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΠτΔ στον οποία θα είναι υπόλογο.

Β. Το ΣΕΑ θα εδρεύει στο Προεδρικό Μέγαρο και στον προϋπολογισμό του 2024 θα περιληφθεί σχετική πρόνοια για το ΣΕΑ στο κεφάλαιο «Προεδρία-Προεδρικό Μέγαρο».

Γ. Της μονάδας του ΣΕΑ θα προΐσταται ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος διορίζεται με πράξη του ΠτΔ. Τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΕΑ, και δη μέχρι τη συμπλήρωση δύο μηνών από της θεσπίσεως του νόμου, ο οποίος θα ρυθμίζει το καθεστώς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας διορίζεται ο διοικητής της ΚΥΠ.

Δ. Ο ΠτΔ μπορεί με πράξη του να διορίσει αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και να αναπληροί τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Ε. Το ΣΕΑ θα εξυπηρετείται από ολιγάριθμο προσωπικό που θα επιλέγεται από τη δημόσια υπηρεσία, κατά κύριο λόγο, αλλά όχι αποκλειστικά από τα υπουργεία και υπηρεσίες των οποίων οι πολιτικοί προϊστάμενοι είναι μέλη του ΣΕΑ.

Ζ. Το ΣΕΑ θα συνεδριάζει τακτικά μια φορά κάθε μήνα κα έκτακτα όταν οι συνθήκες το υπαγορεύουν κατά την κρίση και με απόφαση του ΠτΔ.

Η. Εντός περιόδου δώδεκα μηνών από τη θέσεως σε ισχύ της παρούσας απόφασης θα ετοιμαστεί, από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, για υποβολή στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα τελεί υπό την προεδρία της Επιτρόπου Νομοθεσίας και τα μέλη της θα είναι εκπρόσωπος από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης-Δημόσιας Τάξης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο διοικητής της ΚΥΠ, ο αρχηγός ΓΕΕΦ και ο αρχηγός της Αστυνομίας. Το τελικό προϊόν της επιτροπής θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Μέσα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί «το ανώτατο Σώμα πολιτικής διαβούλευσης περί το εθνικό ζήτημα» και ότι το ΣΕΑ θα προβαίνει σε επαρκή και έγκυρη πληροφόρηση καθώς επίσης και σε τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για πτυχές του Κυπριακού.

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 7 της απόφασης του ΥΣ: «Αποστολή του ΣΕΑ είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού και δημόσιου συμφέροντος μέσω της συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων καθώς και της παραγωγής σκέψης και ιδεών σε σχέση με την εθνική ασφάλεια κα η υποβολή στον ΠτΔ και, μέσω αυτού, στο ΥΣ, εκτιμήσεων και συστάσεων και γνωμοδοτήσεων για την αντιμετώπιση των απειλών και την οχύρωση και ενίσχυση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της».

Σύμφωνα με την απόφαση το ΣΕΑ θα έχει έξι αρμοδιότητες:

  1. Θα συμβουλεύει τον ΠτΔ και, μέσω αυτού, το ΥΣ για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της διακυβέρνησης καθώς και του Κυπριακού.
  2. Θα αναλύει και σχετική την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας προς έγκρισης της από το ΥΣ.
  3. Κατ’ εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, και με οδηγίες του ΠτΔ, θα συμβουλεύει και θα συντονίζει σε συνεχή βάση, τα αρμόδια όργανα του κράτους τα οποία καταπιάνονται με θέματα εθνικής ασφάλειας.
  4. Θα ενημερώνει, δια του ΠτΔ, το Εθνικό Συμβούλιο για θέματα εθνικής ασφάλειας, στον βαθμό που αφορούν το Κυπριακό. Νοείται ότι το ΕΣ μπορεί να ζητά από τον ΠτΔ, να αναθέτει στο ΣΕΑ, τη διεξαγωγή συγκεκριμένης έρευνας ή μελέτης που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του τελευταίου. Το ΣΕΑ διεξάγει την έρευνα ή μελέτη και, για του ΠτΔ, την υποβάλλει ή πληροφορεί αναλόγως το ΕΣ.
  5. Θα αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με παρόμοια κρατικά σώματα άλλων χωρών.
  6. Θα επεξεργάζεται και θα υποβάλλει στον ΠτΔ παρατηρήσεις, εκτιμήσεις, εισηγήσεις ή και εναλλακτικές προτάσεις για θέματα της αρμοδιότητάς του.
    Το ΣΕΑ θα απαρτίζεται από: Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που θα προεδρεύει του ΣΕΑ), υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Άμυνας, υπουργό Δικαιοσύνης-Δημοσίας Τάξεως, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, διοικητή ΚΥΠ, αρχηγό ΓΕΕΦΑ και αρχηγό Αστυνομίας.