Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για το πλαίσιο απασχόλησης συμβούλων στο Προεδρικό και Υπουργεία/ Υφυπουργεία και σύντομα αυτό θα οδηγηθεί στην Βουλή για ψήφιση. Το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές, όπως είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν και δημοσίως, κινείται στην φιλοσοφία του πλαισίου απασχόλησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών και με την έγκριση του, ουσιαστικά γίνεται το πρώτο ουσιαστικό βήμα για επίλυση του ζητήματος.

Απομένει βέβαια, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εσωτερικού ελέγχου, που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση για τα συμβόλαια των συμβούλων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, ο οποίος, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε μετά την συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Ελεγκτή. Δεν είναι όμως γνωστό, το πότε και αν θα ανακοινωθεί τελικά το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετική πρόταση νόμου, για το πλαίσιο απασχόλησης συμβούλων έχει κατατεθεί και από πλευράς ΑΚΕΛ στη Βουλή. Το θέμα ενεγράφην προς συζήτηση και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σήμερα πάντως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει στοιχεία για τα εν ισχύ συμβόλαια συμβούλων σε Προεδρικό και Υπουργεία/ Υφυπουργεία, όπως είχε γράψει και χθες ο «Φ». Στοιχεία θα ζητηθούν επίσης και για τα άτομα που απασχολούνται στο Γραφείο της Προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθούν τα συμβόλαια και θα εξεταστούν και οι πληρωμές που έγιναν για την κάθε περίπτωση.

Ως γνωστό, το όλο θέμα προέκυψε μετά την γνωστοποίησης της περίπτωσης απασχόλησης 19χρονης στο Υφυπουργείο Τουρισμού για τη διαχείριση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Στην πορεία προέκυψαν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψαν αντιδράσεις. Η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση της, τόνιζε ότι η απασχόληση ατόμων γίνεται μόνο για καθήκοντα συμβούλων και όχι για άσκηση γραμματειακών ή άλλων καθηκόντων, τα οποία μπορεί να διεκπεραιώνονται από άτομα που απασχολούνται στη Δημόσια Υπηρεσία.