Για πάνω από ένα χρόνο οι διάφοροι τρίτοι που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό συνέστηναν στη Λευκωσία να κάνει υπομονή μέχρι και τις τουρκικές εκλογές και προέβλεπαν πως θα ακολουθήσουν κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα την ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ίσως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το νέο ταξίδι του Προέδρο Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο και τη Βιέννη.

Τα μηνύματα των ξένων από τη μια και οι πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με Ευρωπαίους αξιωματούχους δημιουργούν ένα αισιόδοξο κλίμα για κινητικότητα στο Κυπριακό. Και ως εκ τούτου η προσοχή όλων στρέφεται προς τα κατεχόμενα και την επίσκεψη Ερντογάν και τα όσα θα πει όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που όλοι θέλουν να ακούσουν είναι μηνύματα τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πως θα κινηθεί ο Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι ένα ερωτηματικό καθώς αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να λέγεται από τον Ερσίν Τατάρ, η τουρκική πλευρά δεν έχει στείλει κάποιο προειδοποιητικό σήμα ως προς τις κινήσεις και προθέσεις του Τούρκου Προέδρου. Για παράδειγμα, στο παρελθόν ήταν γνωστές οι κινήσεις και οι προθέσεις Ερντογάν πριν πατήσει το πόδι του στην κατεχόμενη Κύπρο. Όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Αμμοχώστου.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) έγραψε χθες πως η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Ιουνίου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρει πως την προηγούμενη ημέρα ο Ερντογάν θα βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν. Άλλα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τοποθετούσαν στην επίσκεψη Ερντογάν, πρώτα στα κατεχόμενα και μετά στο Αζερμπαϊτζάν. Η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα γίνει την Δευτέρα, 12 Ιουνίου.

>> Στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος: Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Στρασβούργο όπου θα έχει επαφές και θα προσφωνήσει την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα εκμεταλλευθεί την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο για να προτάξει εκ νέου την πολιτική του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Η Λευκωσία εκτιμά πως υπάρχει ένα μομέντουμ το οποίο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευθεί και να μπει πιο δυναμικά και ουσιαστικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Το μομέντουμ προκύπτει μέσα από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την επομένη της συνομιλίας Ερντογάν-Μισέλ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωνε (την Πέμπτη) πως έγινε δέκτης ενός τηλεφωνήματος «βάσει του οποίου φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση»,  [Σ.Σ. την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό] και αυτές τις προοπτικές θα τις αξιοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να επαναρχίσουν επιτέλους οι συνομιλίες». Ο Πρόεδρος είπε ότι εκείνο που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, δεν είναι μόνο ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων μέρα με τη μέρα γίνεται σαφώς χειρότερη «και αν δεν πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης, της επίλυσης του Κυπριακού σίγουρα θα βρεθούμε ενώπιον σοβαρότατων προκλήσεων».

>> Υποδεχόμενος νέους πρέσβεις: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ξένων πρεσβευτών. Τόνισε ότι είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που μπορεί να δώσει απτά κίνητρα και προς την Τουρκία για πιο θετική στάση στο κυπριακό, η λύση του οποίου τόνισε θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ίδια την Κύπρο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή. Διαβεβαίωσε τους ξένους πρεσβευτές ότι η Λευκωσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη του διαλόγου με στόχο λύση βάση των συμφωνημένων αρχών και η οποία να επανενώνει θεσμούς και οικονομία. Τόνισε πως μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την απαράδεκτη θέση για δύο κράτη και για αναγνώριση ξεχωριστής κυριαρχίας μπορεί να επιτευχθεί λύση.

>> Απάντησε μέσω δημοσιεύματος: Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Σταρ Κίπρις, έγραψε χθες (πηγή ΓΤΠ) πως ο Ερσίν Τατάρ έδωσε απάντηση στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος κατηγόρησε τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ότι αρνείται συναντηθούν. Σε δήλωσή του στην Σταρ Κίπρις ο Τατάρ ανέφερε ότι η έκκληση που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και πρόσθεσε: «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Κατέρρευσε το μοντέλο της ομοσπονδίας, αναλώθηκε. Μπορούμε να αρχίσουμε αμέσως νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας». Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν «να σύρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός της υπόθεσης με διάφορους ελιγμούς», ο Τατάρ είπε ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να το δεχτούν αυτό και υποστήριξε ότι εκτός των Ηνωμένων Εθνών, κανένας «παίκτης» για τον οποίο δεν συναινεί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει θέση στο Κυπριακό.