Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε διάφορα πηγαδάκια, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Στρασβούργο, μιλούσε για τρία χρονικά ορόσημα που θα καθορίσουν την πορεία του Κυπριακού. Τα τρία κρίσιμα ορόσημα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη. Η σημασία που αποδίδει η Λευκωσία είναι μεγάλη, ευελπιστώντας ότι θα βγει θετικό αποτέλεσμα σ’ ότι αφορά το Κυπριακό. Η κυπριακή κυβέρνηση στήνει παράλληλα και σκηνικό κινητικότητας προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα στο Κυπριακό.

Η επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε τεθεί ακροθιγώς από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενώ βρισκόταν στο Στρασβούργο, χωρίς ωστόσο να θέλει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Προφανώς εν αναμονή της απάντησης που περίμενε από πλευράς Νέας Υόρκη και θέλοντας να το κρατήσει, όσο γίνεται, μυστικό προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Κάτι που φάνηκε την επομένη όταν έσκασε η είδηση ότι επίκειται τηλεφωνικής επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες με το Προεδρικό να αντιδρά έντονα και να επιχειρεί να θολώσει τα νερά.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος ενημέρωσε τον ΓΓ των ΗΕ για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους ηγέτες των κρατών μελών και των θεσμών της ΕΕ ως προς την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Σύμφωνα με το Προεδρικό, αυτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στοχεύει στο να λειτουργήσει επικουρικά η ΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ.

Κι ενώ η Λευκωσία έσπευσε να δώσει ιδιαίτερο χρώμα στην επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών το όλο θέμα φαίνεται να πέρασε απαρατήρητο καθώς μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση ή δήλωση από τη Γενική Γραμματεία. Σύμφωνα πάντως με τα όσα μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία «ο ΓΓ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του στα ψηφίσματά του ΣΑ των ΗΕ και ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για τα εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα κινηθούν και στη πλευρά της Τουρκίας καθώς «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις των ΗΕ». Ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνομιλίας του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε προς τον ΓΓ τη σημασία που έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό και συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία το επόμενο διάστημα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν επισκέψεις από πλευράς ΟΗΕ. Ενώ απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει τον πιθανό χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψης, αλλά και το ποιος θα έρθει από τη Νέα Υόρκη.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, δήλωσε ότι, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό και εξέφρασε βούληση να εντατικοποιήσει την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος πλαισίου. Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις», ο Μενέλαος Μενελάου τόνισε ότι, στην παρούσα φάση, ενδυναμώνεται η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς για να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό. Στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, θα αξιοποιηθούν στοιχεία της ευρωτουρκικής ατζέντας, που μπορούν να δημιουργήσουν θετικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν αποκλείονται επισκέψεις από ΟΗΕ το επόμενο διάστημα

Τα επόμενα χρονικά ορόσημα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο. Η Λευκωσία φαίνεται να μην περιμένει, τουλάχιστον μέχρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι πέραν από την έκφραση στήριξης στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να πει κατά πόσο διαβλέπει συμπερίληψη αναφοράς για το θέμα της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέσα από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσφατα μέσα και από τη συνάντηση του Προέδρου με τον Αυστριακό Καγκελάριο και το Κοινό Ανακοινωθέν με την Αυστριακή Κυβέρνηση, φαίνεται ότι η πρόταση του Προέδρου τυγχάνει και αναγνώρισης και, στο βαθμό που μπορεί, στήριξης.

Σ’ ότι αφορά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η προσοχή στρέφεται στις διμερείς συναντήσεις που θα γίνουν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο θα έχουν συναντήσεις Μακρόν και Σολτς με Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θετικό πρόσημο από τις επαφές του Προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο 

Απ’ εκεί και πέρα στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη θα βρεθούν όλοι πρωταγωνιστές του Κυπριακού και να είναι μια ευκαιρία του ΓΓ ΟΗΕ να συζητήσει μαζί τους το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να εξελίξεις. Θέλει να διατηρηθεί η κινητικότητα και να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι τότε. Αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει προ της Γενικής Συνέλευσης είναι ανακοινώσεις από το χώρο της ΕΕ. Ανακοινώσεις που ελπίζει ότι θα σπρώξουν και τον ΓΓ ΟΗΕ να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα στο Κυπριακό.

Τατάρ: Μάταιη η προσπάθεια

Ο Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας την ομιλία Χριστοδουλίδη στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει την απελπισία του προβαίνοντας σε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, την ώρα που ο ίδιος επαναλαμβάνει την στάση του, η οποία παραγνωρίζει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και δεν τον θεωρεί ίσο, κατά την έκφρασή του.

Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ αναφέρει ότι ο Προέδρος Χριστοδουλίδης πρέπει να καταλάβει ότι είναι μάταιη η προσπάθειά του να συμπεριλάβει στο Κυπριακό άλλους παίκτες εκτός των Ηνωμένων Εθνών και ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην διαδικασία οποιοσδήποτε παίκτης τον οποίο δεν αποδέχεται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αναφερόμενος στην δήλωση της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη ενόσω παραμένει μοιρασμένη η Κύπρος, ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι φαίνεται πως η Ρομπέρτα Μέτσολα ξέχασε την «μεγάλη συμβολή της ΕΕ στην εδραίωση του στάτους κβο».