Προς το τέλος ενός 50λεπτου μονολόγου ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι έχει παραχθεί αρκετό έργο από την κυβέρνησή του μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 100 ημερών.

«Με ικανοποίηση και αισιοδοξία στέκομαι ανάμεσα σας και δηλώνω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε, στη βάση του προεκλογικού μου προγράμματος, του κοινωνικού συμβολαίου με τον κυπριακό λαό, παράξει έργο σε όλους τους τομείς», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προτελευταία σελίδα της ομιλίας του.

Χρησιμοποίησε, όχι τυχαία, ουκ ολίγες φορές τη φράση «κοινωνικό μου συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό», για να στείλει μηνύματα προς όσους του ασκούν κριτική και όχι μόνο. Ενώ φρόντισε να υπενθυμίσει πως είχε εκλεγεί με βάση ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Και στην παρουσίαση όλων των επιτευγμάτων της διακυβέρνησης ξεκίνησε ακριβώς από τα θέματα της παιδείας και άφησε τελευταίο το Κυπριακό.

Κάτω από τον τίτλο «100 μέρες… η αρχή» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέλυσε όλα όσα έγιναν στο σύντομο χρονικό διάστημα:

  • Ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και προαγωγή πολιτισμού για τους πολίτες του αύριο
  • Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλες και όλους
  • Μετανάστευση-αποτελεσματική αντιμετώπιση
  • Κοινωνική πολιτική, ισότητα, διαφορετικότητα, ένταξη
  • Ανασύνταξη του κράτους
  • Κράτος καταλύτης στο ψηφιακό μετασχηματισμό
  • Βιώσιμη καινοτόμα οικονομία
  • Καθαρή ενέργεια και καθαρό περιβάλλον
  • Προσφυγική πολιτική
  • Ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος
  • Ενωμένη Κύπρος, ισχυρός εταίρος στην Ευρώπη και στον κόσμο

Σε κάθε μια από τις πιο πάνω ενότητες ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα όσα έχουν επιτευχθεί και παρέπεμψε τα μέσα ενημέρωσης στο πολυσέλιδο υλικό που δόθηκε λίγο πριν από τη διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλίδης: Ανέπτυξα αντισώματα για να αντιμετωπίζω την κριτική (βίντεο)

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως με τη συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών διακυβέρνησης θα ζητήσει από τους υπουργούς του να προβούν σε μια ανασκόπηση του έργου που έχουν επιτελέσει. Άφησε παράλληλα να φανεί ότι οι κραδασμοί που προκλήθηκαν στα αρχικά στάδια της διακυβέρνησης έχουν απορροφηθεί.

  • Αναλυτικότερα όλες οι ανακοινώσεις για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης στην ιστοσελίδα philenews.com

>>Λίγα αλλά ουσιαστικά για Κυπριακό: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπάθησε, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, να μην αφήσει το Κυπριακό να επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα στα οποία ο ίδιος αναφέρθηκε και τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε ερώτηση αν δεν θα πρέπει να δίδεται παράλληλη προβολή στην πρόταση του για εμπλοκή της ΕΕ και του ΟΗΕ, ανέφερε ότι «το πιο εύκολο στο Κυπριακό, ειδικά για μας, μια νέα Κυβέρνηση, είναι να κατηγορούμε καθημερινά την τουρκική και την τ/κ πλευρά για τις απαράδεκτες δηλώσεις και τις απαράδεκτες ενέργειες που γίνονται, που όλοι συμφωνούμε», σημειώνοντας ότι «δεν θα λύσει αυτό το Κυπριακό. Δεν θα απομακρύνει τον κίνδυνο να χάσουμε το Βαρώσι». Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά, πρόσθεσε, «είναι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού».

Η πρότασή μας για την ΕΕ, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. «Και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ συζητώντας πρόσφατα, που τον ενημέρωσα για τις κινήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιλαμβάνεται την σημασία να έρθει η ΕΕ να λειτουργήσει ενισχυτικά», δήλωσε. Εξήγησε ότι «η ΕΕ, σε περίπτωση που η Τουρκία ανταποκριθεί, έχει συγκεκριμένα εργαλεία με τα οποία μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία κίνητρα. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αυτά τα κίνητρα. Αλλά η όποια επανέναρξη, θα είναι και πρέπει να είναι – και συμφωνούμε όλοι σε αυτό – κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Εξάλλου, είπε, «τα ΗΕ ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, είναι η δική μας ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Άρα εμείς, είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να ξεφύγει από το πλαίσιο των ΗΕ».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η κινητικότητα στο Κυπριακό οφείλεται στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης.  Τα τρία ορόσημα στο Κυπριακό (όπως ήδη έχουν καταγραφεί από τον Φ τις προηγούμενες ημέρες) είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, όπου ήδη συζητείται το πώς μπορεί να υπάρξει μια κινητικότητα, σημειώνοντας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τούρκου Προέδρου με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών στους οποίους εξέφρασε την επιθυμία του για πρόοδο στις ευρωπαϊκές σχέσεις. «Χαίρομαι. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, προτιμούμε να έχουμε έναν γείτονα με άριστες σχέσεις, που θα είμαστε μαζί σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε. Αυτή η πρόοδος που επιθυμεί η Τουρκία δεν είναι λευκή επιταγή, πρόσθεσε, παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Το δεύτερο ορόσημο, συνέχισε, είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου δυστυχώς τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κλήθηκαν, αλλά εκεί θα συζητηθεί το Κυπριακό. Εξέφρασε την προσδοκία ο Τούρκος Πρόεδρος να ανταποκριθεί στις διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο αυτής της συνόδου στη Λιθουανία.

Το τρίτο ορόσημο, είπε, είναι η ΓΣ του ΟΗΕ. Λαμβάνοντας υπόψη και τα τρία αυτά ορόσημα, «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να σπάσουμε το αδιέξοδο». Εκείνοι που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και δη οι εταίροι στην ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά τις συγκεκριμένες προτάσεις της Λευκωσίας.