Μια γενική αναφορά ως προς το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό υποστηρίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

Η απουσία της όποιας αναφοράς που να παραπέμπει σε διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ είναι πολύ πιο κάτω απ’ ότι ήλπιζε η Λευκωσία. Σημειώνεται ότι ακόμα και χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε σε Ευρωπαίους πρέσβεις για τη σημασία που έχει η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Ουκρανία, το μεταναστευτικό και αναφορά στο Κυπριακό. Όσον αφορά στο Κυπριακό τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτική προσωπικότητα ο απεσταλμένος της ΕΕ (βίντεο)

Η Λευκωσία δεν φαίνεται ικανοποιημένη από το συγκεκριμένο λεκτικό και ήδη έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να ενισχυθεί το κείμενο συμπερασμάτων σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Οι κινήσεις της κυπριακής πλευράς θα γίνουν σε δύο επίπεδα:

(α) σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, και

(β) σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, και το οποίο προετοιμάζει την ατζέντα και το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιηθεί στις 29 – 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως το συνολικό προσχέδιο συζητήθηκε σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ή και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αν χρειαστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λετυμπιώτης: Σύγχρονη και ευρωπαϊκή η πρόταση Λευκωσίας για απεσταλμένο ΕE

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά για το Κυπριακό και για το κατά πόσο υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τη διατύπωση που προωθεί η Λευκωσία, επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καθώς και η κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενεργοί στην προώθηση της πρότασης για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ ώστε να συμβάλει στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, με αρκετές διμερείς επαφές και επικοινωνίες από την ίδια τη Λευκωσία.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ωστόσο πως το ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με την πρόταση είναι πως η ΕΕ δεν είναι ουδέτερος παίχτης, καθώς βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου μια και πρόκειται για κράτος μέλος, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες η Τουρκία να δεχθεί κάτι τέτοιο. Εκτίμησε πως η μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή μεταξύ των ηγετών, παρά σε επίπεδο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης.

Πάντως, τόνισε ο αξιωματούχος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προωθεί την πρόταση αρκετά ενεργά, έχοντας επικοινωνήσει «ουσιαστικά με όλους», και πρόσθεσε πως υπάρχει στήριξη κατ’ αρχήν στην πρόταση, ώστε να αναβιώσει η «υποσχόμενη διαδικασία» η οποία σταμάτησε στο Κραν Μοντανά. Ωστόσο, συνέχισε, είναι νωρίς να μιλάμε για ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ, και πρόσθεσε πως αναμένει πως το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά από τους ηγέτες.

Γεύμα τους με Ευρωπαίους: Για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρέσβης της Σουηδίας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, και από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν αφορά αλλαγή του πλαισίου λύσης, που είναι πάντοτε τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελούν, το δίκτυ ασφαλείας ενάντια στην τουρκική θέση για δύο κράτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας στην ομιλία του κατά το γεύμα εργασίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην κατάσταση στην Ουκρανία, στο Μεταναστευτικό, καθώς και άλλα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Εξάλλου αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Σουηδικής Προεδρίας, όπως, ανάμεσα σε άλλα, στην υιοθέτηση του 10ου και 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στη σημαντική συμφωνία που επετεύχθη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.