Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, διαφωνούμε με την πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου αναφορικά με τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Όπως δήλωσε ο κ. Δίπλαρος μετά τη χθεσινή συνεδρία, συζητήθηκε η πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, με το Υπουργείο Υγείας να εκφράζει την αντίθεση του προς τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο όπως σημείωσε δεν ακούστηκε η πρόταση της Νομικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο προσκήνιο οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί – Νέες προτάσεις νόμου

«Ως ΔΗΣΥ τασσόμαστε ενάντια σε αυτή την πρόταση». Θεωρούμε, συνέχισε, πως η εφαρμογή αυτής της πρότασης ίσως οδηγήσει σε νέες περιπέτειες και υπάρχει ο κίνδυνος άλλα νοσηλευτήρια πλην της συγκεκριμένης κλινικής που ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ να διαθέτουν 5-6 γιατρούς στο ΓεΣΥ και να υπάρχει διπλή χρήση. Παράλληλα, ο κ. Δίπλαρος τόνισε πως από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, ο ΔΗΣΥ θα ανέμενε ότι θα πήγαινε στη Βουλή με συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όσον αφορά το θέμα ένταξης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, επεσήμανε πως «θεωρούμε ότι η φιλοσοφία του δ.σ λέει πως σε αυτό συμμετέχουν μόνο όσοι πληρώνουν δηλαδή εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος και αυτοί που λαμβάνουν υπηρεσίες και πληρώνουν που δεν είναι άλλοι από τους ασθενείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της φιλοσοφίας είναι να διαχειρίζονται το ταμείο του ΓεΣΥ αυτοί που εισφέρουν και όχι αυτοί που πληρώνονται δηλαδή οι πάροχοι. «Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε πως ο ΠΙΣ είναι θεσμοθετημένο σώμα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε άλλους θεσμοθετημένους συλλόγους και να κάνουμε διακρίσεις», κατέληξε.

Με τη σειρά η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου σημείωσε πως, το κόμμα εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Λεωνίδου. «Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε πως όποια αλλαγή το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ΓεΣΥ πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση του διασφαλίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία του.»

Την ίδια ώρα η κ. Νικολάου κάλεσε την κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τα κόμματα, ώστε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους όσον αφορά το εν λόγο ζήτημα.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως αρνητικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο δσ του ΟΑΥ.