Σιγή ιχθύος τηρείται από πλευράς Υπουργείου Άμυνας, για τις πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Merkava.

Όπως διαπιστώσαμε, δεν υπάρχει καμία διάθεση για επίσημη τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την σχετική είδηση που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες.

Αρμόδια πηγή, βέβαια, ανέφερε στον «Φ» ότι είναι λογικό να γίνονται επαφές αυτή την περίοδο για εξοπλιστικά προγράμματα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι δεδομένο το ενδιαφέρον για απόκτηση νέων αρμάτων μάχης. Ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι τελεσίδικο.

Παρέπεμψε, ταυτόχρονα, σε διαδικασίες που ακολουθούνται, θέλοντας να υποδείξει πως μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Μίλησε για τη Διεύθυνση Εξοπλισμού που αποτελείται από εμπειρογνώμονες, δαπάνες που πρέπει να εγκριθούν και την ανάμειξη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας στην όλη υπόθεση.

Από τη στιγμή που ήρθη το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου από τις ΗΠΑ και είναι δεδομένη εδώ και καιρό η εξοπλιστική απογαλάκτωση από τη Ρωσία, η αντικατάσταση των αρμάτων μάχης είναι υπαρκτό θέμα. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος διαθέτει πέραν των 80 αρμάτων μάχης ρωσικής προέλευσης (82 T80 τα οποία αγοράστηκαν τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και το 2010). Πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη αυτά τα άρματα μάχης θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση για τα επόμενα πέντε έτη. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν δεδομένη την αντικατάστασή τους.

Την είδηση για τις διαπραγματεύσεις Κύπρου και Ισραήλ για απόκτηση αρμάτων μάχης τύπου Merkava μετέδωσε η γνωστή ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Στο ρεπορτάζ που υπογράφεται από τους Amir Tibon και Oded Yaron, γίνεται επίκληση πηγών από Ισραήλ και Κύπρο που επιβεβαιώνουν την προαναφερθείσα εξέλιξη.

«Αξιωματούχος στην Κύπρο επιβεβαίωσε στην Χάαρετζ ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία ή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Πληροφορίες, πάντως, που αναφέρουν ότι η Κύπρος με την απόκτηση νέων αρμάτων μάχης, σκοπεύει να αποστείλει T80 στην Ουκρανία, δεν επιβεβαιώνονται. Έχουν αποδοθεί, μάλιστα, σε κακόβουλες ενέργειες προσώπων, που έχουν λόγους να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.