Τερματισμό της απασχόλησης για τέσσερις συμβούλους της Κυβέρνησης συστήνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην σχετική έκθεση που ετοίμασε χθες, μετά την μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε η Υπηρεσία του.

Πρόκειται για δύο συμβούλους που απασχολούνται στο Προεδρικό Μέγαρο και δύο συμβούλους που εργοδοτούνται στο Υφυπουργείου Ναυτιλίας και οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, δεν είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, στη βάση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στον νόμο για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες. Υπενθυμίζεται, ο έλεγχος έγινε στην βάση των κριτηρίων που προβλέπονται για την απασχόληση κοινοβουλευτικών συνεργατών, λόγω ανυπαρξίας σχετικής νομοθεσίας για τους σύμβουλους της Κυβέρνησης, αλλά και του Προέδρου της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, δύο Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και δύο Σύμβουλοι της Υφυπουργού Ναυτιλίας, δεν πληρούν την προϋπόθεση κατοχής τίτλου σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένου στη Δημοκρατία. «Για τους λόγους που εξηγούμε στην παρ. 1 πιο πάνω, θεωρούμε ότι η εργοδότηση των τεσσάρων αυτών προσώπων είναι παράνομη», αναφέρεται στην έκδοση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει ακόμα στην έκθεση του ότι δύο Σύμβουλοι δεν έχουν προσκομίσει, αντίστοιχα, αποδεικτικό στοιχείο-Δήλωση/Βεβαίωση για μη προηγούμενη απόλυση/τερματισμό από τη Δημόσια Υπηρεσία και Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου. «Η αναφορά μας αυτή δεν σημαίνει ότι με βεβαιότητα δεν ικανοποιούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις», διευκρινίζει.

Προσθέτει ακόμα ότι σε τρεις περιπτώσεις οι οποίες σημειώνονται προκύπτει ανάγκη εξέτασης πτυχίων από το ΚΥΣΑΤΣ ώστε να διαφανεί ότι ικανοποιείται ο όρος για τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία. «Η αναφορά μας αυτή δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, γίνεται όμως γιατί δεν είχαμε στην κατοχή μας τα αναγκαία ελεγκτικά τεκμήρια ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ικανοποιείται ο συγκεκριμένος όρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάζουν τάξη με τους συμβούλους της κυβέρνησης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

 Αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει το αργότερο με τη ψήφιση σε νόμο του σχετικού νομοσχεδίου. Εισήγηση μας όμως είναι να ζητηθεί από τώρα από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει τα ίδια να αποταθούν στο ΚΥΣΑΤΣ, εάν δεν κατέχουν ήδη τέτοια βεβαίωση», επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Σε σχέση με τους 100 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες που εργοδοτούνταν στις 30 Απριλίου 2023, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει ότι η Γενική Διευθύντρια της Βουλής διαβεβαίωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, σύμφωνα με τις βεβαιώσεις που της έχουν υποβληθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ανεξάρτητους βουλευτές και αντιπροσώπους, που ενεργούν ως οι εργοδότες των συνεργατών, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

«Η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, αφού δώσουν την προβλεπόμενη στο Πρότυπο Συμβόλαιο προειδοποίηση ενός μηνός, να τερματίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση την εργοδότηση των τεσσάρων Συμβούλων που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεση του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει ότι το Πρότυπο Συμβόλαιο επιτρέπει στον αξιωματούχο να τερματίσει τη σύμβαση όποτε αυτός αποφασίσει, κατά την απόλυτη κρίση του, αρκεί να δώσει προειδοποίηση ενός μηνός.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, από τα πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, θα πρέπει να ζητηθεί να προσκομίσουν τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να τεκμηριώσουν την εκ μέρους τους ικανοποίηση όλων των σχετικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία είχαν ζητηθεί από την Κυβέρνηση και το Γραφείο της Προέδρου της Βουλής μετά τις αποκαλύψεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για διάφορες περιπτώσεις ατόμων που απασχολούνται ως σύμβουλοι και η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε παρέμβει με ανακοίνωση της για το θέμα της 19χρονης συμβούλου στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

 Ακολούθησε συνάντηση του Οδυσσέας Μιχαηλίδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου. Όπως αναφέρει και στην έκθεση του ο Ελεγκτής, κατά τη συνάντηση ο ΠτΔ εξέφρασε τη βούληση για άμεση σύνταξη νομοσχεδίου στα πρότυπα του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.