Αναλαμβάνει δράση ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αύριο, όπως πληροφορούμαστε, θα ζητήσει και επίσημα τα στοιχεία των εν ισχύ συμβάσεων των συμβούλων σε Προεδρικό και Υπουργεία. Όπως είναι γνωστό, η Ελεγκτική Υπηρεσία, είχε εκφράσει την πρόθεση της για έλεγχο όλων των συμβολαίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό στις αρχές του μήνα, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα καθόριζε το νομικό πλαίσιο της απασχόλησης συμβούλων και παράλληλα, θα πραγματοποιούσε έλεγχο για όλα τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί για να εντόπιζε εάν υπήρχαν οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις που έχριζαν διορθωτικών κινήσεων.

Ο έλεγχος μάλιστα, θα πραγματοποιείτο πριν την ετοιμασία του νομοσχεδίου, όπως είχε αναφερθεί. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε δηλώσει τότε ότι θα έδινε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην Κυβέρνηση, να ολοκληρώσει τον έλεγχο της. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά το σάλο που είχε προκληθεί με την περίπτωση της 19χρονης συμβούλου στο Υφυπουργείο Τουρισμού και την επιστολής που είχε στείλει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σχετικά με τον διορισμό της Μαριλένας Ραουνάς ως Προεδρικού Επιτρόπου για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην φάση του νομοτεχνικού ελέγχου και δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν αυτό γίνει κατορθωτό, δηλαδή να οδηγηθεί και να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εσωτερικού ελέγχου που έγινε από πλευράς Προεδρικού. Σημειώνεται ότι, ο έλεγχος, όπως αρχικά έλεγαν οι πληροφορίες από πλευράς Προεδρικού, θα ολοκληρωνόταν μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου. Στη συνέχεια όμως, η θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα ολοκληρωνόταν ο έλεγχος των συμβολαίων μετά την ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Ο έλεγχος, όπως πληροφορούμαστε, έχει ολοκληρωθεί, το πότε όμως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Σε κάθε περίπτωση, είτε προλάβει, είτε όχι η Κυβέρνηση να εγκρίνει το νομοσχέδιο και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου για τα συμβόλαια των συμβούλων, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ζητήσει αύριο τα στοιχεία από την Κυβέρνηση και ανάλογα θα προχωρήσει σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι κάποιες μέρες, μετά τη συνάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον Πρόεδρο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και η περίπτωση της κοπέλα που απασχολείτο για γραφειακά καθήκοντα στο Προεδρικό, καθώς επίσης και της περίπτωση συμβούλου στο Υφυπουργείου Πολιτισμού. Το φως της δημοσιότητας είχε επίσης δει και περίπτωση απασχόλησης φοιτητή στο γραφεία της Προέδρου της Βουλής.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με ανακοίνωση της διευκρίνισε πώς η απασχόληση ατόμων γίνεται μόνο για τη θέση συμβούλου και όχι για γραμματειακά ή άλλα καθήκοντα που μπορούν να ασκούνται από το μόνιμο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας. Λόγω του ζητήματος που είχε προκληθεί για τις περιπτώσεις των συμβούλων της Κυβέρνησης, έχει κατατεθεί και σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή από το ΑΚΕΛ. Το θέμα επίσης έχει εγγραφεί για συζήτηση και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.