Την κατασκευή τούνελ δια μέσου της κατεχόμενης οροσειράς του Πενταδακτύλου προωθούν οι κατοχικές αρχές στο πλαίσιο των έργων που διενεργούνται παράνομα μέσων τουρκικών χρηματοδοτήσεων. Στόχος του έργου είναι η οδική ένωσης της περιοχής της Μεσαορίας με τις βόρειες ακτές του νησιού.

Το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της μελέτης για την κατασκευής ενός έργου, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όπως είναι ο Πενταδάκτυλος, μέσω του λεγόμενου υπουργού συγκοινωνιών του παράνομου καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί. Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση παράνομου έργου που προωθείται από τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και της πλήρους εξάρτησης των κατεχομένων με την Άγκυρα.

Στο θέμα κάνει αναφορά σε δημοσίευμα της χθες η Kıbrıs και το οποίο περιλαμβάνεται στο  ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ. Όπως αναφέρεται στο δημοσιεύμα, ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Ερχάν Αρικλί, δήλωσε ότι «πάτησαν το κουμπί» για υλοποίηση του έργου κατασκευής τούνελ στον Πενταδάκτυλο, το οποίο είχε συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το «υπουργείο» του, αναφέρεται ότι μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Eko Türk, ο Αρικλί είπε ότι υλοποίησαν σημαντικά έργα με την βοήθεια της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι συζήτησαν στο «υπουργικό συμβούλιο» την κατασκευή τούνελ στα βουνά του Πενταδακτύλου για να καταστήσουν πιο εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση δια ξηράς ανάμεσα στην κεντρική Μεσαριά και τις βόρειες ακτές του νησιού.

Σύμφωνα με τον Αρικλί, ο λεγόμενος πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για να γίνει μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο Αρικλί, εργάζονται πάνω σε δύο εναλλακτικές επιλογές στο θέμα αυτό. Η μία είναι κατασκευή τούνελ ανάμεσα στο Δίκωμο και την Κερύνεια και η άλλη ανάμεσα στην Κυθραία και την Κλεπίνη. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Υλοποιούμε το έργο του τούνελ ειδικά για να κατευθύνουμε την τροχαία στον δρόμο Κυθραίας-Άγιου Επίκτητου που είναι γνωστός ως Ορεινός Δρόμος Κερύνειας και γενικά για να διευκολύνουμε την συγκοινωνία ανάμεσα στην κεντρική Μεσαριά και τις βόρειες ακτές μας και να την καταστήσουμε πιο ασφαλή. Πλέον είμαστε στο τελευταίο στάδιο».

Σημειώνοντας ότι προσκλήθηκαν ειδικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα για την μελέτη βιωσιμότητας του τούνελ και ότι συνεχίζονται οι εργασίες με το «τμήμα αυτοκινητοδρόμων», ο Αρικλί επισήμανε ότι το μήκος του τούνελ θα είναι 5 χιλιόμετρα και το κόστος του υπολογίζεται γύρω στα 75-100 εκατομμύρια δολάρια.

>> 346 Οικόπεδα στον Άγιο Δομέτριο

Στο πλαίσιο των παράνομων ενεργειών που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε και στο διαχωρισμό οικοπέδων στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Δομετίου, τα οποία προορίζει για παιδιά «μαρτύρων» της περιοχής Μόρφου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Kıbrıs  στο οποίο γίνεται αναφορά από το ΓΤΠ, περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στην κατεχόμενη Λευκωσία έχουν διαχωριστεί σε 346 οικόπεδα τα οποία θα παραχωρηθούν σε παιδιά «μαρτύρων» της περιοχής Μόρφου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής για 235 οικόπεδα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιοχή όπου βρίσκονται 111 οικόπεδα.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Αλί Αλίογλου (Ali Alioğlu), λεγόμενος διευθυντής του τμήματος χωρομετρίας και κτηματολογίου του κατοχικού καθεστώτος, είπε ότι θα εκδώσουν «τίτλους ιδιοκτησίας» για τα οικόπεδα που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα το συντομότερο δυνατόν, αλλά τα εσωτερικά τους προβλήματα επιβραδύνουν τη διαδικασία.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο  Γκιουρσέλ Μπενάν (Gürsel Benan), πρόεδρος του «συνδέσμου οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων βετεράνων», δήλωσε τα εξής σχετικά με την κατάσταση των οικοπέδων:

«Η παράταση της διαδικασίας οφείλεται στις αναποδιές. Ο δρόμος εδώ πέρασε μέσα από 4 οικόπεδα. Το νότιο τμήμα της περιοχής είναι στρατιωτική ζώνη και για να τραβηχτούν πίσω οι δρόμοι χρειάζεται άδεια από τον στρατό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένα από τα οικόπεδα βρίσκονται στην κοίτη του ρέματος και το τμήμα χωρομετρίας και κτηματολογίου προσπαθεί να επιλύσει αυτή την κατάσταση.

Οι υποδομές του δυτικού τμήματος έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Έχουμε 350 παιδιά μαρτύρων, η υποδομή 235 οικοπέδων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εκδοθούν οι τίτλοι. Θα δοθούν αμέσως μόλις βγουν. Ο διαγωνισμός για την άλλη περιοχή έχει επίσης ολοκληρωθεί και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ασφαλτόστρωσης. Η εταιρεία που έλαβε τον διαγωνισμό πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες αυτές εντός 4 μηνών. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά».