Δύο είναι τα μηνύματα που αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Το πρώτο μήνυμα αφορά το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για κοινή τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ηγέτη Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει με τον διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία αναμένει ότι η απάντηση για συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα έρθει σύντομα και πολύ πριν από την μετάβαση των Χριστοδουλίδη και Τατάρ στη Νέα Υόρκη. Από την άλλη στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου δεν υπάρχει κάτι νεότερο αυτή τη στιγμή. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το θέμα του απεσταλμένου θα ξεκαθαρίσει μετά και τις συναντήσει του ΓΓ με τους δύο ηγέτες αλλά και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποτάθηκε δύο φορές γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας του να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό αλλά και στη σύγκληση κοινής συνάντησης των τριών με τη συμμετοχή του Ερσίν Τατάρ. Για τη Λευκωσία οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. Τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, εργάζονται πυρετωδώς επί του προγράμματος των επαφών τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Καρφώνουν την Τουρκία στον Γκουτέρες

Προμελετημένη πρόκληση με στόχο την υποκίνηση έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων θεωρεί η πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» την προσπάθεια κατασκευής του νέου δρόμου στην Πύλα και με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζητεί να διεξαχθεί άμεσα μια διεθνής έρευνα και να διωχθούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΕΣΑΣ, «όσοι σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες στην Πύλα, δηλαδή τα μέλη της σημερινής ‘υποτελούς τοπικής διοίκησης της Τουρκίας’ στη βόρεια Κύπρο καθώς και οι υπεύθυνοι στην Τουρκία».

Στην επιστολή της πλατφόρμας που δόθηκε στην δημοσιότητα στα τουρκικά και ελληνικά και παραδόθηκε χθες, Πέμπτη, σε εκπρόσωπο των ΗΕ στην Κύπρο, σημειώνεται ότι η οργάνωση εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της τ/κ κοινότητας και απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Στην επιστολή αναφέρεται ότι απαιτούν την διεξαγωγή άμεσα μιας διεθνούς έρευνας «και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσοι σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες στην Πύλα, δηλαδή τα μέλη της σημερινής ‘υποτελούς τοπικής διοίκησης της Τουρκίας’ στην βόρεια Κύπρο καθώς και οι υπεύθυνοι στην Τουρκία, να διωχθούν».

Βαρόμετρο τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες, που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στο Προεδρικό στα μέλη του Ελληνο-τουρκικού Φόρουμ, που επισκέπτονται την Κύπρο και αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης ότι μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού θα είναι καθοριστική και για το μέλλον στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

«Βλέπουμε ένα νέο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει τις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, ούτε μπορεί το μέλλον της Κύπρου να οικοδομηθεί στη βάση της σημερνής κατάστασης, η οποία καθημερινά γίνεται όλο και χειρότερη.

Ανέφερε ακόμη προς τα μέλη του Φόρουμ ότι πριν από δύο ημέρες απέστειλε νέα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την Κύπρο προκειμένου να εξετάσει τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Επανέλαβε την ετοιμότητα, τη δέσμευση και την προσήλωση της ε/κ πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας παράλληλα πως επιδίωξή του από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της ΕΕ στις προσπάθειες όχι μόνο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.