Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Πέμπτη η τετραμερή αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «EUNOMIA-4/2023», που διοργανώθηκε από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, η διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA», για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί επιβεβαίωση της διακηρυχθείσας πρόθεσης, δέσμευσης και ικανότητας της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, για συνεργασία με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε επί της Φρεγάτας CHEVALIER PAUL του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, υπό τον συντονισμό του Προεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Πρέσβειρα της Γαλλίας, Salina Grenet-Catalano, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, καθώς και αξιωματούχοι από τις συμμετέχουσες χώρες.

Οι ασκούμενοι συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικών και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, καθώς και πολλών άλλων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ.

Στην άσκηση συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Παράκτια Περιπολικά, Μονάδες αεράμυνας και ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής Φρουράς, η Φ/Γ ΨΑΡΑ, υποβρύχια, Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και Α/Φ F-16 των Ελληνικών ΕΔ, η Φ/Γ CHEVALIER PAUL, το ΠΑΘ SEINE και Α/Φ RAFALE των Γαλλικών ΕΔ, το ΠΑΘ BORSINI, Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης C-AEW και UAV των Ιταλικών ΕΔ καθώς επίσης και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών και Ειδικών Επιχειρήσεων των 4 χωρών.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, σημείωσε ότι πέραν των μηνυμάτων σε στρατηγικό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων.