Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίσει την παράδοση των προηγούμενων ηγετών και θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Θα είναι η πρώτη ομιλία νέου Προέδρου της Κύπρου, οπότε αναμένουμε -και λογικό είναι- να δώσει το πραγματικό του στίγμα για την πορεία που θα ακολουθήσει στο εθνικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, το Κυπριακό.  

Γνωρίζουμε ήδη ότι έχει προσθέσει το όνομα του στους «εραστές» της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ακολουθώντας στο δρόμο που έδειξαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι -όλοι ανεξαιρέτως- για να είμαστε δίκαιοι με τον σημερινό. Και ακόμα, ότι επιθυμεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν, στο «αμαρτωλό» Κραν Μοντανά. 

Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά προβληματικά για το μέλλον της Κύπρου και είναι απορίας άξιο πως ένας νέος πολιτικός, που διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών επιμένει στο μαύρο παρελθόν. Διότι, και ο ίδιος γνωρίζει ότι η Διζωνική θα είναι το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. 

Επειδή έχω μελετήσει τα έγγραφα του Κραν Μοντανά, και από τη δημοσίευση τους έχω συλλέξει και άλλο υλικό, μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω ότι «το ξεκίνημα από εκεί που μείναμε», όπως απαιτούν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μία καταστροφική θέση.  

Σύμφωνα με τους κατήγορους του, ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ένας εκ των ολίγων, εκ των ελαχίστων καλύτερα, που έπεισαν τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην δεχθεί το πλαίσιο της λύσης όπως υποτίθεται το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ να σημειώσω ότι και ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ως διαπραγματευτής τότε, ήταν εναντίον κάθε λύσης που έθετε την Κύπρο υπό την επιρροή της κατοχικής Τουρκίας. 

Είναι μυστήριο. Γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει στη φιλοτουρκική Διζωνική; Και γιατί ειδικά στις αποφάσεις του Κραν Μοντανά, που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκαν επειδή ο μπουνταλάς ο Τσαβούσογλου -τον έφαγε και αυτόν η μαρμάγκα του Ερντογάν- τα ήθελε όλα. Και ειδικά την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, τη συνέχιση των εγγυήσεων και των «επεμβατικών δικαιωμάτων». Οι εγγυήσεις στη βάση των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου και τα «επεμβατικά δικαιώματα» χρησιμοποιήθηκαν για την άνανδρη τουρκική εισβολή και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Προσπαθώ όλους αυτούς τους μήνες που πέρασαν να καταλάβω τους λόγους για τους οποίους ο Κύπριος Πρόεδρος, στο Κυπριακό, βρίσκεται πιο κοντά στον δεξιό ΔΗΣΥ και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ και όχι στους εταίρους του, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και την ΕΔΕΚ -ειδικά η τελευταία απορρίπτει την Διζωνική. 

Η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να προσφέρω είναι η τάση μερικών ηγετών να γίνονται «βασιλικότεροι» με αυτούς που βρίσκονται απέναντι τους. Αν ισχύει αυτό, και προς τα εκεί καταλήγω, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Θα πάθει όπως τον Φαίδωνα Γεωργίτση, που τον υποχρέωσε η Ζωή Λάσκαρη να κόψει το μουστάκι, στην προκειμένη περίπτωση τα γένια θα ξυρίσει.  

Δεν θα γίνουν ποτέ φίλοι του οι Συναγερμικοί -αν και τους περισσότερους τους πήρε μαζί του- και οι Ακελικοί. Επιλέγει στο Κυπριακό τη λύση των αντιπάλων του, και όχι αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών και ειδικά των οπαδών του. 

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι στην ομιλία του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ θα παρουσιάσει μία νέα θέση στο Κυπριακό, η οποία δεν θα θέσει την Κύπρο υπό την μόνιμη επιρροή της κατοχικής Τουρκίας. 

Μερικοί εκφράζουν στη Λευκωσία παράπονα για τη στάση της Αθήνας. Τους μπερδέψαμε τους ανθρώπους με τις παλινωδίες μας. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στον καθηγητή Ροζάκη, που αντιπροσωπεύει μεν το κατεστημένο, αλλά δεν έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Απορώ, τόσα χρόνια, γιατί οι πραγματικοί φίλοι του Γιάννου Κρανιδιώτη, επιτρέπουν να μονοπωλούν τη μνήμη του οι οπαδοί της «όποιας λύσης» στην Κύπρο, με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν πίστευε τη φιλοτουρκική διευθέτηση της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Διότι οι οπαδοί της «όποιας λύσης» παρουσιάζουν μία πλασματική εικόνα για τον Κύπριο αγωνιστή υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, που χάθηκε τόσο άδικα -μαζί με τον γιό του και συνεργάτες του- σε αεροπορικό δυστύχημα. Δεν θα πιστέψω ποτέ ότι ο Γιάννος, άλλα έλεγε και άλλα πίστευε, ή ότι μιλούσε ανάλογα με το ακροατήριο ή τους συνομιλητές του. Αλλά επιμένω να μην καταλαβαίνω την «κλοπή» της παρακαταθήκης αυτού του πολιτικού από την αφρόκρεμα της «ερντογονολάγνας» ελίτ της Λευκωσίας. Υπάρχει κάποιο στοιχείο, κάποια απόδειξη ότι ο Κρανιδιώτης υποστήριζε μία «λύση» που θα παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία;  

Τον συναντούσαμε αρκετά συχνά στο ξενοδοχείο Pierre της Νέας Υόρκης με τον συνάδελφο Αποστόλη Ζουπανιώτη, και τουλάχιστον εγώ δεν τον άκουσα να έχει τέτοιες απόψεις, όπως τις παρουσιάζουν μερικοί που …έγιναν φίλοι του μετά τον θάνατο του. Πρόκειται για ασέβεια στη μνήμη του να …διατηρούν δήθεν τη μνήμη του, άνθρωποι που με τις πράξεις τους δείχνουν προς λύσεις, οι οποίες θα θέσουν την Κύπρο κάτω από την απόλυτη επιρροή της κατοχικής Τουρκίας. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Τα λέγαμε στην πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, η οποία βρήκε τους εχθρούς εντός των τειχών, ως (και) πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Εκεί που νόμιζε πως αναλαμβάνοντας την ηγεσία, θα ήταν η απόλυτη «αρχόντισσα» -Αυτοκράτειρα κατά τους ανά το Παγκύπριο θαυμαστές της- βρέθηκε αντιμέτωπη με όλων των ειδών τα συντροφικά μαχαίρια. Άλλοι εκ Λεμεσού και Πάφου κατέβασαν στον κομματικό στίβο και …ρωσικά καλασνίκοφ, και όποιος κατάλαβε… κατάλαβε. Για να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που οι πολίτες έστειλαν στα σπίτια τους, υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος: να βγει μπροστά, να καταγγείλει τη διαφθορά -αν πιστεύει φυσικά ότι είναι πλέον μάστιγα για τον τόπο- ώστε να εξέλθει ο νέος ΔΗΣΥ καθαρός χωρίς βαρίδια. Ο βρώμικος πόλεμος αντιμετωπίζεται με την αλήθεια. Ερώτημα: 

Οι προηγούμενοι έλαβαν ρωσικά χρήματα; Και ειδικά από ολιγάρχες, οι οποίοι προηγουμένως έλαβαν παράνομα «χρυσά κυπριακά διαβατήρια»; 

Αρχίστε από εδώ κ. Δημητρίου και θα σας σταματήσουν να σας ενοχλούν οι παλιοί φίλοι σας και σήμερα πολέμιοι σας… 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ Ι: Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι πολίτες τα πραγματικά γεγονότα στη Χλώρακα και τη Λεμεσό; Πρέπει… Δεν πρέπει να πληροφορηθούν ότι άνθρωποι με ελληνικά ονόματα συνεργάστηκαν με εχθρούς της Κύπρου για να «κατασκευάσουν» αυτά τα φρικτά επεισόδια εναντίον άμοιρων μεταναστών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκαν στο νησί; Πρέπει… Τι περιμένει η κυβέρνηση και δεν το κάνει; Έλεος πια… 

Η θέση μου είναι ότι αυτά τα φασιστικά στοιχεία δεν ενέργησαν μόνα τους. Η κυπριακή κυβέρνηση ξέρει ονόματα και διευθύνσεις. Αν επιμένει να μην τα δημοσιοποιεί αυτό για μένα σημαίνει συγκάλυψη… 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΙΙ: Οι πολίτες δικαιούνται να περιμένουν απαντήσεις και για τον καυγά της υπουργού Υγείας, κ. Πόπης Κανάρη και της Γενικής Διευθύντριας κ. Χριστίνας Βασιλείου Γιαννάκη. Οι κατηγορίες ότι η δεύτερη δεν έχει πτυχία από πανεπιστημιακά ιδρύματα, απαιτούν απαντήσεις…