Ανδρέας Βύρας και Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο ένας στην Λάρνακα και ο άλλος στην Πάφο αποτελούν σημείο αναφοράς των κομματικών διεργασιών ενόψει εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, για διαφορετικούς όμως λόγους. Η υποψηφιότητα τους όμως, αποτελεί βαρόμετρο για το πώς τελικά ενδεχομένως να κινηθούν οι συμμαχίες αλλά και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες.

Ο Ανδρέας Βύρας θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία της Λάρνακας, έχοντας δεδομένη τη στήριξη του ΑΚΕΛ από το οποίο προέρχεται. Η πρόθεση υποψηφιότητας του βάζει δύσκολα στην προσπάθεια συνεργασίας ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ για την πόλη του Ζήνωνα. Παρόλο ότι γίνονται διάφορες σκέψεις και ασκήσεις επί χάρτου, φαίνεται ότι εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν αρκετές φωνές υπέρ της στήριξης Ανδρέα Βύρα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται στην εξίσωση να μπει και η πιθανότητα μίας συνεργασία ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ για το συγκεκριμένο δήμο. Στα σενάρια που κυκλοφορούν για το δήμο Λάρνακας είναι και η υποψηφιότητα του Σταύρου Μιχαήλ προέδρου του ΟΑΥ, με στήριξη ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ. Στην επαρχία Λάρνακας είναι και η περίπτωση του νέου δήμου Λευκάρων στο οποίο έχουν ενταχθεί κοινότητες της περιοχής. Ο νυν δήμαρχος Λευκάρων και πρώην βουλευτής ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους αναμένεται διεκδικήσει τη δημαρχία και του νέου δήμου. Ο συγκεκριμένος δήμος θα είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ένας από τους δήμους τους οποίους θέλει να διατηρήσει η ΕΔΕΚ και θα διεκδικήσει στις όποιες συνεργασίες γίνουν.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος αναμένεται ότι θα διεκδικήσει ξανά εκλογή στο δήμο της Πάφου. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό να κάνει οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Την ίδια ώρα όμως, είναι δύσκολο να υπάρξει συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το οποίο δεν ευνοεί στήριξη Φαίδωνα. Το όνομα της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου ακούγεται έντονα ως πιθανής κοινής υποψηφιότητας ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ίσως και ΔΗΠΑ. Το κατά πόσο θα προχωρήσει όμως εξαρτάται και το τι θα γίνει με την περίπτωση του νυν δημάρχου. Σε κάποια φάση ακούστηκε και το όνομα του τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Κωστάκη Κωνσταντίνου ως ενδιαφερόμενου για την δημαρχία, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Κάποιες άλλες πληροφορίες τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου. Θέση για την οποία φαίνεται να ενδιαφέρεται και ο τέως βουλευτής ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Σε ο,τι αφορά το νέο δήμο ανατολικής Πάφου, ακούγονται τα ονόματα του δημαρχεύοντος του δήμου Γεροσκήπου Κυριάκου Χατζηβασίλη, καθώς και του  Νίκου Παλιού, πολιτιστικού λειτουργού στο δήμο Γεροσκήπου, ο οποίος ήδη εξήγγειλε το ενδιαφέρον του.

Στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσει ο Γιώτης Παπαχριστοφή, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ. Το συγκεκριμένο δήμο φαίνεται ότι διεκδικεί και η ΕΔΕΚ με τον βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους.

>> Της Αμμοχώστου τα δύσκολα…

Αρκετά περίπλοκα είναι ακόμα τα πράγματα και στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου πολύ πιθανόν να επαναδιεκδικήσει εκλογή. Ακούγεται όμως και το όνομα του αντιδημάρχου Χρύσανθου Ζανέττου ως πιθανού υποψήφιου. Για το δήμο της κατεχόμενης πόλης ακούστηκε κάποια στιγμή το όνομα του τέως υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή. Στο ΔΗΣΥ συζητείται επίσης το όνομα του πρώην προέδρου ΕΒΕ Αμμοχώστου Γιώργου Μαυρουδή. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο δήμο θα διεκδικήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Συντηρεί το θέμα ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ρωτήθηκε για τη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και το ενδεχόμενο συνεργασία των δύο πλευρών στις τοπικές εκλογές. «Είχα επαφές την περασμένη Τρίτη με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και φαίνεται ότι είναι μια καινούρια σελίδα μετά τις Προεδρικές Εκλογές», είπε, διευκρινίζοντας ότι το όλο θέμα είναι υπό συζήτηση «αν και δεν το βλέπω να γίνεται». «Χρειάζεται σκέψη, θα το αξιολογήσουμε, θα το δούμε», είπε.

Υποψηφιότητα για το δήμο Λευκωσίας ανακοίνωσε ο αδελφός του Αχιλλέα Κωνσταντίνος Δημητριάδης. «Θα υποβάλω την υποψηφιότητα μου, ως ανεξάρτητος, υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας, στις προσεχείς Δημαρχιακές Εκλογές.

Ο πατέρας μου Λέλλος Δημητριάδης, διετέλεσε Δήμαρχος Λευκωσίας, για 31 συνεχή έτη, χωρίς να παίρνει μισθό, κάτι που θα κάνω και εγώ, αν εκλεγώ Δήμαρχος Λευκωσίας. Θα πραγματοποιήσω δημοσιογραφική διάσκεψη στο προσεχή μέλλον, όπου θα ανακοινώσω το πρόγραμμα μου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του».