Το όνομα του γνωστού δικηγόρου ο οποίος κατήλθε και ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Αχιλλέα Δημητριάδη φιγουράρει πρώτο στη λίστα του ΑΚΕΛ για υποψήφιος δήμαρχος Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος ως γνωστό είναι γιος του αείμνηστου Λέλλου Δημητριάδη που συνδύασε το όνομα του με τη δημαρχία Λευκωσίας, συναντήθηκε την Τρίτη με τον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Η προχθεσινή ήταν μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο συνεργασίας στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Όπως πληροφορούμαστε, η πόρτα της συνεργασίας παραμένει ανοικτή ενώ κατά την συνάντηση ο Αχιλλέας Δημητριάδης ενημέρωσε τον Στέφανο Στεφάνου για τη συνάντηση που είχε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για το θέμα της δημιουργίας Επιτροπής Αλήθειας και του Μνημείου Αγνώστου Θύματος. Υπενθυμίζεται ότι αυτά αποτελούσαν και δύο βασικές προτάσεις του προεκλογικού προγράμματος του Αχιλλέα Δημητριάδη ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες επαφές των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι στο ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια δημιουργίας μια κοινωνικής συμμαχίας και η  επιδίωξη συνεργασιών με προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου εντάσσεται και σε αυτή την προσπάθεια.

Η διαδικασία στο ΑΚΕΛ σε σχέση με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη με το διάλογο στις κομματικές ομάδες βάσεις να ολοκληρώνεται σύντομα. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Στα βαθιά μπαίνουν πλέον οι κομματικές διεργασίες για την διπλή εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Ιουνίου και στα υπόλοιπα κόμματα. Η πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού καθόρισε τον οδικό χάρτη για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους στο κόμμα και αν το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, τότε θα ακολουθηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε ο,τι αφορά τις υποψηφιότητες δημάρχων, η επιλογή θα γίνει στη βάση εσωτερικών δημοσκοπήσεων, όπως ανέφερε χθες στην εκπομπή του ΑΛΦΑ, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς και μέλος του Πολιτικού Γραφείο του κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου.  Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση του να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας, εντός των εσωκομματικών διαδικασιών. Στην περίπτωση του δήμου της πρωτεύουσας, πέραν του Ανδρέα Κωνσταντίνου είναι γνωστό ότι παίζουν επίσης δυνατά τα ονόματα της τέως Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, όπως και του τέως Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από τον δημοτικό σύμβουλο του κόμματος Χρύσανθο Φάκκα.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου επισκέφθηκε χθες το δημοτικό σχολείο Κυπερούντας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, η κ. Δημητρίου ενημερώθηκε για τις ανάγκες αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των ορεινών περιοχών.

Επεσήμανε δε, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα παιδιά «να μπορούμε ν’ ακούμε τις νεότερες γενιές και να εμπνεόμαστε από αυτές».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε χθες συνάντηση και με τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αβέρωφ Νεοφύτου, η συνάντηση ήταν στο πλαίσιο πολιτικών και διπλωματικών επαφών με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό. Σύμφωνα την ανακοίνωση θα ακολουθήσουν συναντήσεις τους Αβέρωφ Νέοφύτου με τις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με πρέσβεις χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ελλάδας.

Επαφές με την κοινωνία και την βάση του κόμματος πραγματοποιεί και το ΔΗΚΟ, όπως ανέφερε χθες το ΡΙΚ ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως ανέφερε, θέλουν να ακούσουν τις ανησυχίες των πολιτών ενώ όπως είπε έχουν ξεκινήσει επαφές και τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, και τη Δημοκρατική Παράταξη για συνεργασίες. Στόχος όπως είπε, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος για εκλογές. Σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών, είπε ότι θεωρεί δύσκολο να υπάρξει μία καθολική παγκύπρια συνεργασία, αλλά θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.  «Δεν αποκλείουμε στήριξη προς οποιοδήποτε υποψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι επαφές με κόμματα βολιδοσκοπώντας συνεργασίες στις τοπικές εκλογές έχει ξεκινήσει και η Δημοκρατική Παράταξη. Ο Μάριος Καρογιάν είχε προχθές συνάντηση με την Αννίτα Δημητρίου ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Στέφανο Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλο.