Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προσέλθει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την αποφασιστικότητα της σαφήνειας και τη διπλωματία των πρωτοβουλιών, απευθύνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων για το Κυπριακό.

«Στη διπλωματία των πρωτοβουλιών, τώρα είναι η ώρα της επίσημης δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ατύπως προ-ανακοινώσει. Έτσι πείθουμε», σημειώνει ο κ. Νεοφύτου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησα σειρά εμπιστευτικών επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις και με τους πρέσβεις της Ελλάδας και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων και διεργασιών στη Νέα Υόρκη για το έθνικό θέμα.

Απέφυγα κάθε σχετική δημοσιότητα διότι, αφενός, σεβάστηκα τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συνομιλιών και αφετέρου, θέλησα δια του παραδείγματος να υπογραμμίσω ότι και στο Κυπριακό απαιτείται ουσία και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνία με δηλώσεις οι οποίες υποκαθιστούν τον διάλογο.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που θεωρώ σκόπιμο να εκφράσω δημοσίως είναι η έκκλησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα της σαφήνειας και τη διπλωματία των πρωτοβουλιών.

Βασικό αίτημα και απαίτηση της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι ο άμεσος ορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το πλαίσιο που θα επιδιώξουμε οφείλει να είναι αυτό των συμφωνημένων καταλήξεων στο Κραν Μοντανά και όχι η εξ΄υπαρχής διαπραγμάτευση, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το πλαίσιο Γκουτιέρες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ερωτηματικά για τις πραγματικές μας προθέσεις.

Στη διπλωματία των πρωτοβουλιών τώρα είναι η ώρα της επίσημης δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ατύπως προ-ανακοινώσει. Έτσι πείθουμε.

Αυτή τη στιγμή δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να πω περισσότερα, παρά μόνο «συν Αθηνά και χείρα κίνει».