Με ενισχυμένη στήριξη η Λευκωσία, μετά από συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις, κατάφερε να κρατήσει ανοικτό το θέμα του περιουσιακού στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Τουρκία, κατά την εξέταση της εφαρμογής της απόφασης της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου, επιχειρεί να πετύχει κλείσιμο της πτυχής του περιουσιακού.
Κατά την ψηφοφορία στο Στρασβούργο, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει υπό επιτήρηση της εκτέλεσης της απόφασης για έναν ακόμα χρόνο. Πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε οριακά, με πλειοψηφία δύο ψήφων, να διατηρήσει την επιτήρηση για έναν χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, άλλα τέσσερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της επιτήρησης και επανεξέταση του θέματος τον Σεπτέμβρη του 2024. Μεταξύ των κρατών που υποστήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν φέτος και η Γερμανία.
Σε δηλώσεις του, από τη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε πως «μετά από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια, με την πολύτιμη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε η επιτήρηση για το επόμενο έτος, της υπόθεσης που αφορά την πτυχή του περιουσιακού στη Διακρατική Κύπρος εναντίον Τουρκίας».
Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος ανέφερε πως «σήμερα εξεταζόταν ο τερματισμός ή μη της Διακρατικής Κύπρος εναντίον Τουρκίας, η πτυχή του περιουσιακού». Όπως είπε, η απόφαση στην οποίαν κατέληξε η Υπουργική Επιτροπή είναι να μην τερματιστεί η επιτήρηση της υπόθεσης. Συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι κάτι που είναι πλέον δυστυχώς αυτονόητο ως επίτευγμα για την πλευρά μας. Πέρσι έκλεισε η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και φέτος υπήρξε πρόταση από τη Γραμματεία για κλείσιμο της υπόθεσης. Μετά από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια, με την πολύτιμη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε η επιτήρηση της υπόθεσης για το επόμενο έτος και μάλιστα με μετατόπιση της στάσης τεσσάρων κρατών σε σύγκριση πάντοτε με την περσινή περίοδο».
Προσπάθεια σε εργοστασιακή κλίμακα
Ερωτηθείς αν η απόφαση για τη Διακρατική κρατά ανοικτή την πίεση προς την Τουρκία, ο κ. Κόμπος είπε «σαφέστατα, τα δικά μας επιχειρήματα ήταν και νομικά και πολιτικά. Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η σε εργοστασιακή κλίμακα προσπάθεια εκμετάλλευσης των περιουσιών, όχι ότι η διατήρηση της υπόθεσης και της επιτήρησης του στην πράξη έχει κάποια επίδραση, αλλά είναι ζήτημα και αρχής και ζήτημα πολιτικού μηνύματος. Αλλά σε αυτά τα θέματα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουμε να υπάρχει σαφής μετατόπιση ως προς τις θέσεις μας, αρνητική, την οποία, όμως, αυτή τη φορά καταφέραμε να αντιστραφεί και θα δούμε την επόμενη φορά με ποιον τρόπο θα συνεχίσει η προσπάθεια μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Κόμπος είπε ότι «εκκρεμεί η πτυχή των αγνοουμένων στη Διακρατική, που θα είναι την Άνοιξη και θα εξεταστεί παρόμοιας φύσης διαδικασία, και μετά τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους θα έχουμε επανεξέταση του ζητήματος της πτυχής του περιουσιακού».
Σε ερώτηση αν το θέμα των αγνοουμένων θα ακολουθήσει την πορεία της πτυχής του περιουσιακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οπωσδήποτε αυτή θα είναι η προσπάθεια μας και ήδη ξεκινήσαμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα για μας, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ανθρωπιστική πτυχή επίσης και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να εργαζόμαστε ώστε να διατηρηθεί η επιτήρηση και αυτής της πτυχής, διότι είναι κάτι που έχει σημασία και από άποψη συμβολισμού και από άποψη πολιτικού μηνύματος».
Σωρεία επαφών και συναντήσεων
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών:
«Πρώτον, είχαμε σωρεία επαφών και συναντήσεων με χώρες από την Αφρική και την Ασία, χώρες, με τις οποίες υπάρχει η προοπτική για σύσφιγξη των σχέσεων και χώρες που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη, στον Οργανισμό για τους τουρκογενείς, αλλά και στην Κοινοπολιτεία.
Δεύτερο, είχαμε δώσει έμφαση σε επαφές με ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά έχουν τέτοιου είδους φιλοδοξίες ή και που έχουν εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και με τις οποίες θέλουμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας».
Τέλος, είπε, συμμετείχαμε σε σωρεία πολυμερών θεματικών συναντήσεων που αφορούσαν αφενός ζητήματα όπως η ενίσχυση της δικαιοδοσίας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.