Κατά περίπου τρεις χιλιάδες άτομα έχει αυξηθεί ο εκλογικός κατάλογος των Τουρκοκυπρίων με δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2019.
Το αξιοσημείωτο ωστόσο θα είναι το πόσοι τελικά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την προσέλευση Τουρκοκυπρίων το 2019, ψήφισαν μόνο 5,804 άτομα. Σε μία εκλογική αναμέτρηση μάλιστα η οποία είχε υψηλό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος τελικά και εξελέγη στην Ευρωβουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2019 οι Τουρκοκύπριοι που είχαν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές ανέρχονταν στις 80,682, ενώ φέτος μέχρι στιγμής στον κατάλογο είναι γραμμένοι γύρω στις 83 χιλιάδες. Όπως είναι γνωστό, στον εκλογικό κατάλογο των Τουρκοκυπρίων, εγγράφονται αυτόματα όλοι οι Τουρκοκύπριοι που έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την περασμένη Πέμπτη έγινε μεγάλο θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για την πρόνοια της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία οι Τουρκοκύπριοι προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία δήλωσε επιβεβαίωση στοιχείων που αφορά τη δήλωση διεύθυνσης διαμονής στα κατεχόμενα.
Παρότι υπήρχε η πρόθεση αφαίρεσης της συγκεκριμένης πρόνοιας από προηγούμενης Κυβέρνησης, λόγω του ότι δεν εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή, η πρόνοια αυτή τελικά δεν αποσύρθηκε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο θεωρεί ότι σκοπίμως δεν αποσύρθηκε η συγκεκριμένη πρόνοια για να δυσκολέψει τους Τουρκοκύπριους. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της συγκεκριμένης πρόνοιας. Ο αντίλογος στη θέση του ΑΚΕΛ, ότι δηλαδή ταλαιπωρούνται αχρείαστα οι Τουρκοκύπριοι, ήταν ότι οι Τουρκοκύπριοι σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους που πρέπει να κάνουν αίτηση, εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο και η δήλωση που υπογράφουν είναι επιβεβαίωση των στοιχείων τους. Βέβαια, επειδή ούτως ή άλλως τα κατεχόμενα είναι μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, πρακτικά δεν είναι εύκολη η επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται.
Σημειώνεται επίσης ότι για την εξυπηρέτηση των Τουρκοκυπρίων θα λειτουργήσουν όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εκλογικά κέντρα σε όλες τις πόλεις κοντά σημεία διέλευσης για τη διευκόλυνση τους.
Συνολικά το εκλογικό σώμα για τις Ευρωεκλογές υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στις 650 χιλιάδες ψηφοφόρους. Οι Ελληνοκύπριοι είναι γύρω στις 570χιλιάδες και γύρω στις 11 χιλιάδες οι κοινοτικοί.
Σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για τις Ευρωεκλογές. Μια διευθέτηση που ισχύει από το 2014 με τον ειδικό κατάλογο Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές περιλαμβάνονται στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο που περιλαμβάνονται και οι Ελληνοκύπριοι. Σε ο,τι αφορά τους κοινοτικούς ψηφοφόρους υπάρχουν δύο εκλογικοί κατάλογοι. Ο ένας αφορά τις ευρωεκλογές και ο άλλος τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις οποίες και πάλι έχουν δικαίωμα ψήφοι οι κοινοτικοί ψηφοφόροι.
Στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες θα αφορούν και την ανάδειξη νέων μελών για την Ευρωβουλή αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε συνολικά τέσσερις εκλογικούς καταλόγους. Ο μόνιμος εκλογικός κατάλογος, ο κατάλογος των Τουρκοκυπρίων για τις ευρωεκλογές και οι δύο κατάλογοι των κοινοτικών ψηφοφόρων.
Οδ. Μιχαηλίδης: H Βουλή ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο
Η Βουλή ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο, δήλωσε χθες με ανάρτηση του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε σχέση με το θέμα της κρατικής χορηγίας που διανεμήθηκε στα κόμματα το 2021. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη στιγμή που υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η Βουλή παρανόμησε και τα χρήματα πρέπει να ανακτηθούν, η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι πρέπει η Κυβέρνηση και η Βουλή να κινηθούν νομικά προς ανάκτηση.
«Για τη χορηγία των κομμάτων για το 2021, οι θέσεις μας είναι ακριβώς όπως διατυπώθηκαν το 2021. Η δική μας άποψη ήταν ότι η ΒτΑ ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο. Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι η ΒτΑ παρανόμησε και ότι θα πρέπει να ανακτηθούν χρήματα από κάποια κόμματα.
Ως εκ τούτου, καλέσαμε Κυβέρνηση και Βουλή, εφόσον ο νομικός τους σύμβουλος τους λέει ότι υπάρχουν χρήματα προς ανάκτηση, να κινηθούν νομικά για να τα ανακτήσουν», έγραψε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τις ίδιες επισημάνσεις.
Σημειώνεται ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσία αφορούσε την καταβολή της κρατικής χορηγίας στα κόμματα το 2021 η οποία δόθηκε στην αρχή του έτους για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ η σύσταση της Βουλής άλλαξε στις εκλογές του Μαΐου 2021. Τα κόμματα Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών δεν εισήλθαν στην Βουλή, ενώ έλαβαν χορηγία για ολόκληρο το έτος και παράλληλα το 2016 με την είσοδο τους στη Βουλή είχαν λάβει έκτακτη χορηγία για το υπόλοιπο έτος.