Σε συνέδριο για την εκπαίδευση και κατάρτιση στα θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D), ως o κύριος ομιλητής, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο διοργανώνεται ετήσια από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία για την Ασφάλεια και την Άμυνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

Στο συνέδριο  συμμετείχαν αξιωματούχοι από   υπηρεσίες της ΕΕ, το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ, ακαδημαϊκοί, στελέχη από στρατιωτικά, αστυνομικά, διπλωματικά και πολιτικά ινστιτούτα εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη, δεξαμενές σκέψης, καθώς και πανεπιστήμια και ιδρύματα που εργάζονται στα σχετικά θέματα.

Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο, εξηγώντας ότι είμαστε ήδη στην εποχή των γεωπολιτικών αναμετρήσεων και συγκρούσεων παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την μεθοδευμένη  εθνοκάθαρση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στο νέο-οθωμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, στη Συρία, Λιβύη κι άλλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα έδαφος της ΕΕ, στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στις υβριδικές επιθέσεις μέσω παραπληροφόρησης και μέσω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Όπως τόνισε, «σε αυτό το νέο περιβάλλον γεωπολιτικής αντιπαλότητας, η επίτευξη των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών μας στόχων ως ΕΕ, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό υλοποίησης της κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας».

Ως ο διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της ΚΠΑΑ, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν άμεσα  σε συγκεκριμένα βήματα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα. Στη συνέχεια εξήγησε τα εργαλεία και τους πόρους που η ΕΕ σύστησε τα τελευταία χρόνια, από την “Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία” (PESCO) μέχρι την “Στρατηγική Πυξίδα”, προτάσσοντας  ταυτόχρονα την πρότασή του για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η συγκρότηση κοινής άμυνας δεν προϋποθέτει απαραίτητα αναθεώρηση των Συνθηκών διότι συμπεριλαμβάνουν ήδη την  αρχή της αλληλεγγύης για κοινή άμυνα, η οποία όμως θα πρέπει να καταστεί λειτουργική και εφαρμόσιμη στην πράξη κι υπέδειξε ότι, εφόσον τα κράτη-μέλη θεωρούν την κοινή άμυνα αναγκαιότητα, μπορούν να δώσουν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση της ευρωπαϊκής άμυνας από εκείνα τα κράτη-μέλη που είναι και πρόθυμα να προχωρήσουν.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι ως ΕΕ και δυτικός κόσμος θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αρχές μας και να αποσαφηνίσουμε ποιος είναι σύμμαχος μας και ποιος δεν είναι. Η προσκόλληση στην πολιτική του κατευνασμού για χώρες όπως η Τουρκία, λόγω της γεωπολιτικής της αξίας, περιορίζει τις δυνατότητές μας ως ΕΕ για απόκτηση δικού μας γεωπολιτικού κι αποτελεσματικού ρόλου, το οποίο άλλες δυνάμεις θα αξιοποιήσουν, όπως αποδείχτηκε στην πράξη.