To Volt Κύπρος, το νεοσύστατο κόμμα που προέκυψε από τη σύμπραξη των πρωτοβουλιών «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο» και «Νέο Κύμα», έχει αρχίσει να προσελκύει νέα μέλη, με στόχο την επιτυχία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Η Ροδούλα Δημητριάδη, ιδρυτικό μέλος του Volt Κύπρος και υποψήφιο μέλος για το Πολιτικό Συμβούλιο του Volt Europa, παρουσιάζει τις θέσεις και το όραμα του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν στοχεύει να φέρει απλώς μια πρόσθετη επιλογή στην κυπριακή πολιτική, αλλά και έναν νέο τρόπο εμπλοκής με καινούργιες οργανωτικές δομές.

-Τι ενέπνευσε τη δημιουργία του Volt Κύπρου και τι το διαφοροποιεί από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο;

-Η δημιουργία του Volt Κύπρος ήταν επιδίωξη μας από τη στιγμή που γνωρίσαμε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας και τις  θέσεις του Volt Europa, πριν από περίπου δυόμιση χρόνια. Οι αρχές και η φιλοσοφία του Volt ήταν ακριβώς αυτό που θεωρούμε πως έλειπε από την πολιτική σκηνή της Κύπρου. Ένα πολιτικό κόμμα που να εκφράζει τον πραγματικό χώρο του Κέντρου, με προοδευτική φιλοσοφία και κοινωνικές πολιτικές και πλήρη ταύτιση με την Ευρώπη και το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αυτό που διαφοροποιεί το Volt από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα είναι ότι εμείς βρισκόμαστε σε ζωντανή επικοινωνία με έναν πυρήνα ενεργών πολιτών στην Ευρώπη, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στους οποίους επικοινωνούμε τα ζητήματα που μας απασχολούν προκειμένου να έχουμε ενεργούς συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Volt Κύπρος έρχεται στην κατάλληλη χρονική συγκυρία για να καλύψει ένα μεγάλο πολιτικό κενό που αδυνατούν να καλύψουν τα υφιστάμενα κόμματα της χώρας μας. Ως ένα εκσυγχρονιστικό, ευρωπαϊστικό, πραγματιστικό, προοδευτικό  και επανενωτικό κόμμα, το Volt Κύπρος εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν ταυτίζεται με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ούτε με τον εθνικιστικό και απορριπτικό προς τη λύση “ενδιάμεσο χώρο”.

-Μπορείτε να δώσετε μια επισκόπηση των βασικών στόχων του κόμματός σας και των κύριων ζητημάτων που επιδιώκει να αντιμετωπίσει στην Κύπρο;

-Βασικός μας στόχος είναι να καθιερωθούμε στο κυπριακό πολιτικό γίγνεσθαι ως ένα πραγματικά προοδευτικό κόμμα, ώστε να ανακόψουμε την ανησυχητική ροπή της κοινωνίας μας προς  τον συντηρητισμό, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Πιστεύουμε ότι, η ύπαρξη του Volt θα συνδράμει στον εξορθολογισμό της πολιτικής ζωής της Κύπρου, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση με καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην απεμπλοκή από τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει η στείρα αντιπαράθεση των παραδοσιακών κομμάτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το πανευρωπαϊκό όραμα του Volt, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κοινωνίας, μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

-Οι δύο πολιτικές οντότητες πίσω από το Volt Κύπρος, η «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο» και τo «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές ως αντίπαλοι. Πώς γεφυρώθηκαν βασικές διαφωνίες, επιτρέποντας τη δημιουργία του Volt Κύπρος;

-Διαπιστώσαμε σχεδόν αμέσως, ότι, στην πραγματικότητα δεν είχαμε σοβαρές διαφορές, αντιθέτως μας ένωνε το κοινό μας όραμα για ενωμένη Κύπρο και ενωμένη Ευρώπη και οι προοδευτικές μας αξίες. Πλέον, είμαστε όλοι Volt και καμιά σημασία δεν έχει αν ένα μέλος προέρχεται από το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» ή από την «Αμμόχωστο για την Κύπρο». Ας μην ξεχνάμε ότι, στην προσπάθεια μας αυτή έχει ήδη ενταχθεί και αρκετός κόσμος που δεν είχε καμιά σχέση με τα δυο αυτά σχήματα, αλλά ασπάζεται τις προοδευτικές αξίες του Volt.

-Ποια είναι η οργανική σας σχέση με την Volt Europa;

-Το Volt λειτουργεί αυτόνομα σε κάθε χώρα. Υποχρέωσή μας είναι να ακολουθούμε τις αξίες του Volt με τις οποίες και ταυτιζόμαστε. Σκεφτόμαστε Ευρωπαϊκά – Δρούμε τοπικά. Οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας λαμβάνονται υπόψη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν εθνικά θέματα. Το Volt Κύπρος επιδιώκει να αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Κυπριακό ζήτημα, όχι για σκοπούς εντυπώσεων ή εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά για να βοηθηθεί η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για επίλυσή του. Η λύση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η μη λύση είναι η πηγή των πλείστων άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως η κομματοκρατία και η διαφθορά. Αποδεδειγμένα ο χρόνος λειτουργεί εναντίον όλων μας.

-Πώς σκοπεύει το κόμμα σας να προσεγγίσει το πολιτικό τοπίο της Κύπρου, στο οποίο συχνά απαιτείται η συνεργασία με πολιτικά κόμματα και ομάδες διαφορετικών ιδεολογιών;

-Το κόμμα μας επιθυμεί να αποτελεί μία διακριτή πολιτική επιλογή, για τον λόγο αυτό διαθέτει σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες μας καθοδηγούν. Παράλληλα, ως σύγχρονη ρεαλιστική πολιτική πρόταση, δεν υψώνουμε τείχη αλλά επιθυμούμε να βρισκόμαστε σε έναν γόνιμο, παραγωγικό διάλογο με όλες τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας του τόπου μας. Καλούμε όλους τους Κύπριους που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αρχές και προσδοκίες να εγγραφούν στο κόμμα μας και να συμβάλουν στην τιτάνια προσπάθεια εκδημοκρατικοποίησης της Κύπρου και ενδυνάμωσης των πολιτών.  Ως μια νέα φωνή στο πολιτικό σκηνικό φιλοδοξούμε να μπορέσουμε να αντιπροσωπεύσουμε όλους αυτούς που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας μας και οραματίζονται μια Κύπρο πιο ευρωπαϊκή, πιο προοδευτική, μια Κύπρο αληθινά δημοκρατική, με διαφανείς διαδικασίες και μακριά από τη διαφθορά. Πάνω από όλα καλούμε όλους αυτούς που επιθυμούν μια επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο.

-Το κόμμα σας στοχεύει στην καθιέρωση μιας δομής συμπροεδρίας, που θα περιλαμβάνει έναν άνδρα και μια γυναίκα συμπρόεδρο. Πέρα από τον συμβολισμό, πώς πιστεύετε ότι αυτό θα ενισχύσει πρακτικά την πολιτική σκηνή;

-Η συμπροεδρία άνδρα και γυναίκας, δεν είναι στόχος, ούτε συμβολισμός αλλά τρόπος λειτουργίας του Volt σε όλες τις χώρες. Ισχύει σε όλα τα όργανα του Volt και διασφαλίζεται μέσω των καταστατικών. Είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για μια ελάχιστη εκπροσώπηση των γυναικών στο τραπέζι των αποφάσεων αφού υποεκπροσωπούνται όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παντού. Η ποικιλομορφία και η ένταξη αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη λήψη πιο επιτυχημένων αποφάσεων.  Η δομή της συμπροεδρίας δεν μπορεί να φέρει διάσπαση ούτε να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο αρνητικά γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από το πολιτικό συμβούλιο δια πλειοψηφίας. Οι συμπρόεδροι είναι ισότιμα μέλη επιφορτισμένα με τη δημόσια εκπροσώπηση του Volt.

Υπέρ της συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων

-Φήμες αναφέρουν ότι προσωπικότητες της κυπριακής πολιτικής θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι τoυ Volt Κύπρος στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Τι να περιμένουμε;

-Είμαστε υπέρ της συνεργασίας και συνένωσης δυνάμεων και το έχουμε έμπρακτα

αποδείξει. Είμαστε ήδη σε επαφή με προσωπικότητες που εκτιμούμε και βρίσκου-με πως έχουμε ταύτιση απόψεων και θεωρώ πως και στα ψηφοδέλτια μας στις επικείμενες τοπικές αλλά και στις ευρωπαϊκές εκλογές θα κινηθούμε με τον ίδιο γνώμονα παρουσιάζοντας τόσο νέα πρόσωπα όσο και γνωστές προσωπικότητες

με κοινή βάση την ταύτιση απόψεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία διερεύνησης της πιθανότητας συνεργασίας είναι το κοινό όραμα για μια ισχυρή ομοσπονδιακή Ευρώπη και ενωμένη Κύπρο, μέσα από τις αρχές της πολιτικής ισότητας, του δικοινοτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολυπολιτισμικότητας, της ποικιλομορφίας και ένταξης και ενός κοσμικού κράτους με σύγχρονη και δημοκρατική παιδεία.