Για 5η θητεία καλείται μέσω της εντολής των μελών του Κινήματος Οικολόγων να υπηρετήσει για άλλη μια φορά τους πράσινους ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μετά από μια τριετή αποχή από την ηγεσία επιστρέφει για να διαδεχθεί τον Χαράλαμπο Θεοπεμπτου μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025 όπου και θα ολοκληρωνόταν η θητεία του δεύτερου.

Οι εκλογές γι την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος διεξήχθησαν το πρωί της Κυριακής. Δικαίωμα ψήφου είχαν περί τα 450 μέλη ενώ ψήφισαν 296. Ο Γιώργος Περδίης, έλαβε 204 ψήφους και ποσοστό 69.9% έναντι 92 και ποσοστό 31.1% της ανθυποψήφιας του, Έφης Ξάνθου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κ. Ξάνθου συνεχάρη τον ανθυποψήφιο της Γιώργο Περδίκη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Μήνυμα… ενότητας

Στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γιώργος Περδίκης ευχαρίστησε την Έφη Ξάνθου και την κάλεσε να βοηθήσει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη του Κινήματος προτού εκφράσουν τις διαφωνίες τους δημόσια και κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουν το ελεύθερο να του τηλεφωνήσουν για να το κουβεντιάσουν και να διορθώσουν ή και να επιλύσουν την όποια διαφωνία.

Περδίκης, χωρίς εσωτερική αντιπολίτευση

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Γιώργο Περδίκη προς υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει ενώ εξέφρασε την πίστη πως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να του δώσει των χώρο για να κάνει τις πολιτικές τις οποίες πιστεύει ότι θα βοηθήσουν το Κίνημα για να προχωρήσει μπροστα, ενώ υπογράμμσε ότι τουλάχιστον από την ίδια δεν θα έχει εσωτερική αντιπολίτευη. Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα, η κ. Ξάνθου τόνισε πως θα βρισκεται εκεί να κάνει αυτά που έκανε μέχρι τώρα, ως απλό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Έδωσε στίγμα στο πράσινο ακροατήριο πριν από την κάλπη

Κατά την 10λεπτη τοποθέτηση του πριν από την εκλογική διαδικασία ο Γιώργος Περδίκης, άφησε αιχμές για τα όσα έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ έκανε λόγο για εικόνα αχταρμά που δημιουργήθηκε κατά την προεκλογικη του 2021, την αποτχία σύγκλισης του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου, την αστοχία των Προεδρικών Εκλογών του 2023 και εισχώρηση μελών σε νεότευκτους πολιτικούς σχηματισμούς.

Παράλληλα, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα για ανάγκη ενότητας, σταθερότητας και ηρεμίας στους κόλπους του Κινήματος. Υπογάμμισε ακόμη πως πρέπει να γίνουν στέρεα βήματα ή και άλματα, με ορίζοντα το Πολιτικό Συνέδριο του 2024, αλλά και το διπλό εκλογικό ραντεβού του 2024 και την κρίσιμη μάχη του 2026.

Ο Γιώργος Περδίκης ξεκαθάρισε πως δεν επιστρέφει για να διεκδικήσει βουλευτική έδρα ή να ξαναρχίσει πολιτική καριέρα. Αναλαβάνει, όπως σημειώνει, την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί – ως ιδρυτής του Κινήματος και ιστορικός ηγέτης τα τελευταία 28 χρόνια- να βοηθήσει το Κίνημα να πατήσει γερά στα πόδια του, να πατήσει σε στέρεο έδαφος, να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία με βάση το τρίπτυχο «Ενότητα-Συνοχή- Ανεξαρτησία».

Ο Γιώργος Περδίκης, έδωσε το πολιτικό του στίγμα, ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να οδεύσει το Κίνημα το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ιεράρχηση και προτεραιότητα των θεμάτων η οποιλια θα καθορίζεται δημοκρατικά μέα από τις συλλογικές διαδικασίες και ανεξάρτητα από την επιρροή των άλλων κομμάτων από την Κύπρο ή το εξωτερικό. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν χωρίζει τα μέλη του Κινήματος σε παρατάξεις και στρατόπεδα, δεν προειδοποιεί με αποβολές, ούτε απειλεί με αποχωρίσεις. «Για μένα, όλα τα μέλη του Κινήματος είναι φίλοι και συναγωνιστές. Αντίπαλοι μας είναι οι εχθροί του περιβάλλοντος, της Φύσης, των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων και όχι οι συναγωνιστές  μας» ανέφερε.

5η θητεία Περδίκη… οι προηγούμενες

Ο Γιώργος Περδίκης, βρίσκεται στο πηδάλιο του Κινήματος Οικολόγων για πέμπτη θητεία με την σημερινή εκλογή του.

Από το 1996 μέχρι και το 1998 ήταν ο πρώτος γενικός συντονιστής του Κινήματος για να τον δχιαδεχθεί ο Σάββας Φιλίππου μέχρι και το 2000. Ακολούθως στην ηγεσία του Κινήματος βρέθηκε για περίπου 1,5 χρόνο η Εύη Θεοπέμπτου από τον Φεβρουάριο του 2000 μέχρι και τον Ιούνιο του 2001, επί της θητείας της οποίας ο Γιώργος Περδίκης εξελέγη ως ο πρώτος βουλευτής των Οικολόγων.

Ο Γιώργος Περδίκης, επανέρχεται στην ηγεσία του Κινήματος, αυτή τη φορά μέσω των καταστατικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τότε, ως γενικος γραμματέας του Κινήματος το 2002 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 όπου την γραμματεία του Κινήματος, διεκδίκησε η Ιωάννα Παναγιώτου και εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο μέχρι και τον Μάρτιο του 2013 όπου και διορίστηκε στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κατά την περίοδο αυτή, ο Γιώργος Περδίκης παρέμεινε στην πρώτη γραμμή από το πόστο του εκπροσώπου του Κινήματος Οικολόγων και στην Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος.

Με την παραίτηση Παναγιώτου, τον Μάρτιο του 2013,  ο Γιώργος Περδίκης εξελέγη «υπηρεσιακός» ΓΓ του Κινήματος, στις 14 Απριλίου του 2013 χωρίς ανθυποψήφιο αφού την υστάτη απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Κυριάκος Κυριάκου.

Τον Οκτώβριο του 2014, ο Γιώργος Περδίκης επανεξελέγη στην ηγεσία του Κινήματος, υπό τον τίτλο του προέδρου μετά τις καταστατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν από τα μέλη του Κινήματος. Στην προεδρία του Κινήματος παρέμεινε μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 όπου και εξελέγη ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, χωρίς ανθυποψήφιο.

Ο Γιώργος Περδίκης, εξελέγη και διετέλεσε τέσσερις διαδοχικές θητείες, βουλευτής Λευκωσίας του Κινήματος, από το 2001 μέχρι και το 2021 όπου και δεν επαναδιεκδίκησε εκλογή.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα κομματική δομή, αυτή την περίοδο βρίσκεται στην θέση του Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας. Σε ότι αφορά την περιφέρεια Λευκωσίας, ο Γιώργος Περδίκης φέρεται να δέχθηκε πιέσεις από μέλη του Κινήματος προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία για να επανέλθει… η ηρεμία στους κόλπους του Κινήματος, μιας και επί των ημερών του δεν υπήρξαν, τουλάχιστον στο προσκήνιο τέτοια φαινόμενα… αναταραχής.

Οι αλλαγές που αφορούν την ηγεσία 

 Με τη λήξη του Εκλογικού Συνεδρίου, το Κίνημα Οικολόγων συνέχισε τις εργασίες του σε καταστατικό συνέδριο μέσα από το οποίο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η εισαγωγή του θεσμού των συμπροέδρων ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ενώ οι αντιπροέδροι αυξάνονται σε τέσσερις, δύο γυναίκες και δύο άνδρες. Βεβαίως, οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από τη λήξη της θητείας το 2025.