Με τη συνταγή της κομματικής ενότητας και δείχνοντας προς τον στόχο της σύστασης κοινωνικής συμμαχίας για την δημιουργία προοδευτικής πλειοψηφίας στην κοινωνία, επέλεξε να κλείσει το καταστατικό συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Ο ΓΓ του κόμματος, χάραξε γραμμή για την επόμενη μέρα καλώντας σε εγρήγορση ώστε μέσα από τη δουλειά που έχει μπροστά του το κόμμα να γίνουν οι αλλαγές «ζωή και πράξη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Στέφανος Στεφάνου, μέσα από την ομιλία του έδωσε το στίγμα της δικής του ηγεσίας για το πώς το ΑΚΕΛ θα πρέπει να πορευθεί, μετουσιώνοντας τις καταστατικές αλλαγές σε τρόπο λειτουργίας του κόμματος και ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της κυπριακής Αριστεράς.

Αυτούσια η καταληκτική ομιλία Στεφάνου ΕΔΩ

Οι καταστατικές αλλαγές αποτελούν μόνο ένα από τα κομμάτια του παζλ που τροχοδρομεί τον τελευταίο χρόνο το κόμμα της Αριστεράς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επενδύσει στην ήδη εξαγγελθείσα Κοινωνική Συμμαχία, την δομή της και τον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου να δημιουργηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία και να καταστεί και πάλι πλειοψηφική δύναμη.

Ενώπιον του καταστατικού συνεδρίου συζητήθηκαν και υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις που πρότεινε η Κεντρική Επιτροπή αλλά και οι σύνεδροι. Αυτές αφορούν:

  1. Μείωση των θητειών των βουλευτών/ευρωβουλευτών από τρεις σε δύο
  2. Εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο αντί από την Κ.Ε.
  3. Πρόνοια ώστε τα μέλη της Κ.Ε. που δεν εργάζονται στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων να συνιστούν τουλάχιστον το 60% του σώματος
  4. Ασυμβίβαστο των αξιωμάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα με τα δημόσια αξιώματα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δημάρχου και Προέδρο Επαρχιακού Οργανισμού.

Στίγμα ενότητας που πηγάζει από την ιστορία και στην έναρξη

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο ΓΓ του Κόμματος, έδωσε σε αδρές γραμμές το περίγραμμα των προτάσεων που συζητήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, ενώ έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές στη δομή, τη λειτουργία και τις διαδικασίες του κόμματος, χωρίς βεβαίως να αλλάζει ο ιδεολογικός χαρακτήρας.

«Με τις αλλαγές τότε καταφέραμε να χαράξουμε μια νέα ανοδική πορεία, να ανοίξουμε νέους δρόμους και να φτάσουμε σε νέα ύψη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ ο Γενικός Γραμματές του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως, «το ΑΚΕΛ ποτέ δεν υπήρξε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Πάντα ήταν και παραμένει κόμμα της αντίστασης». Έστειλα επίσης το μήνυμα πως, «σε αυτή την χρονική συγκυρία που καλούμαστε να αντικρίσουμε την Ιστορία μας στα μάτια και ν’ ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τα επόμενα 100 χρόνια».

Παρέμβαση για τον τερματισμό της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, προβλήθηκε βίντεο με μηνύματα από τους ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων Ισραήλ και Παλαιστίνης, Άντελ Άμερ και Μπασσάμ Σαλχί καθώς και του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Αττάρι, οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του πολέμου στη Γάζα αλλά και της ισραηλινής κατοχής ενώ έκαναν λόγο για αλληλεγγύη που χρειάζεται ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός. Ακολούθως, τα μέλη του συνεδρίου φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης ενώ ύψωσαν σημαίες που έγραφαν ανάλογα συνθήματα για λίγα λεπτά.

Και τώρα… ολοταχώς για υλοποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Το Καταστατικό Συνέδριο μπορεί να περνά στην ιστορία, όπως ανέφερε στην καταληκτική του ομιλία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και οι αλλαγές αποτελούν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τα μπρος, ωστόσο αυτό που αναμένεται να μπει στις ράγες υλοποίησης το επόμενο διάστημα είναι η Κοινωνική Συμμαχία η οποία ήδη έχει εξαγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με κομματικές πληροφορίες, αναμένεται η εξαγγελία να περάσει στην πράξη, αφού πρώτα λυθεί ο γρίφος του τρόπου λειτουργίας μιας τέτοιας πλατφόρμας και πως θα μπορεί να συμμετάσχει αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων.