Ο ρόλος του Κατάρ, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ήταν καταλυτικός ως προς τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων, συμφωνία για εκεχειρία αλλά και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα είναι ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν Κύπρος και Κατάρ να συνεργαστούν. Και αυτό συμφωνήθηκε τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών που είχε στην Ντόχα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο θα επισκεφθούν το Κατάρ προκειμένου να συζητήσουν διάφορες πτυχές της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια». Η Λευκωσία θεωρεί πως μετά το Ισραήλ, το Κατάρ ενδεχομένως να είναι η δεύτερη χώρα η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί η κυπριακή πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε μια μακρά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. «Ο Εμίρης του Κατάρ γνώριζε πάρα πολύ καλά την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος μου ανέφερε τη συζήτησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, στηρίζει απόλυτα, και συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες μέρες τεχνική ομάδα από την Κύπρο, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της πρότασης μας, θα βρίσκεται εδώ, ακριβώς για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση όλων αυτών που περιγράφονται στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε σχετικά.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε αρχικά στις διμερείς σχέσεις και τη συμφωνία απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης ο Εμίρης του Κατάρ αποφάσισε να στείλει στην Κύπρο τις επόμενες των εβδομάδων μια ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία της χώρας, προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας του στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα υπογράφτηκε ένα σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Παιδείας το οποίο ανοίγει τον δρόμο, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια της Κύπρου να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των πανεπιστημίων για τα οποία το Κατάρ δίνει υποτροφίες σε υπηκόους του να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Εμίρη του Κατάρ και για το Κυπριακό. «Είναι σε όλους γνωστές οι ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και την Τουρκία και όποια βοήθεια μπορεί να δοθεί από πλευράς της χώρας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένοι πλαισίου, είναι κάτι το οποίο θα καλωσορίσουμε», κατέληξε.

* Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ καταδίκασε (πηγή τ/κ Τύπος/ΓΤΠ) τυχόν χρήση των βρετανικών βάσεων για να υποστηριχθεί το Ισραήλ. Η Βρετανία, είπε, μία από τις τρεις εγγυήτριες χώρες της Κύπρου, δεν θα έπρεπε να πράξει κάτι τέτοιο. Κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματά ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το ψευδοκράτος και η «ε/κ διοίκηση» δεν θα εγκρίνουν να χρησιμοποιηθεί το νησί ως «εργαλείο» για την σκληρότητα που επιδεικνύει το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. «Εάν κάτι τέτοιο γίνεται όντως από την Κύπρο, αυτό είναι ακόμη χειρότερο γιατί η Κύπρος είναι δική μας πατρίδα. Ο τουρκοκυπριακός λαός καταδικάζει ένα τέτοιο γεγονός και δεν θα το εγκρίνει ποτέ».