Την άποψη πως πληθυσμός πέραν του ενός εκατομμυρίου διαμένει αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, «υπουργός» και «βουλευτής», Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ αναφερόμενος στην απόκτηση περιουσιών από ξένους είπε ότι είναι λάθος να σταματήσουν εντελώς τα χρήματα που έρχονται στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Ντενκτάς χθες σε τηλεοπτική εκπομπή όπου εκτίμησε πως ο πληθυσμός είναι ένα εκατομμύριο και σε αυτό περιλαμβάνονται φοιτητές, εργαζόμενοι παράνομα διαμένοντες και τουρίστες αυτό το διάστημα. «Υπάρχει μεγάλη ροή πληθυσμού την οποία το κράτος δεν αντιλαμβάνεται. Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα, αντί να τα σταματήσουμε πρέπει να τα ελέγξουμε, να τα θέσουμε σε πειθαρχία και να πάρει το μερίδιό του το κράτος. Όπως μια περίοδο σταθήκαμε στα δικά μας πόδια αυξάνοντας ξαφνικά τα έσοδά μας, μπορούμε να κάνουμε βήματα που θα φέρουν επενδύσεις, πρέπει να μπορούμε να έρθουμε σε ένα σημείο που να μπορούμε να δίδουμε δάνεια στους νέους μας. Είναι μια εντελώς λανθασμένη στάση να υπάρχει η επιθυμία να σταματήσουν εντελώς τα χρήματα που έρχονται στη χώρα, επειδή δεν μπορούν να ελεγχθούν. Πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος τόσο στα πανεπιστήμια, όσο και στο θέμα της απόκτησης περιουσιών από ξένους».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως θα ήταν μεγάλο λάθος για το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου να απομακρυνθούν από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι μια δύναμη και ευκαιρία για εμάς. Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτή τη δύναμη και ευκαιρία, αυτό θα είναι λάθος και για την Άγκυρα και για εμάς».

Εξάλλου, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε πως το ζήτημα του πληθυσμού είναι θεμελιώδες για τη σύγχρονη πολιτική. Η γνώση του πληθυσμού σας είναι πολύ σημαντική για τον προγραμματισμό, πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι μεταναστεύουν στη χώρα μας. Η ιθαγένεια δίνεται ανεξέλεγκτα. Αυτή η κοινωνία φυσικά δεν μπορεί να διασφαλίσει συνοχή. Πού θα μας οδηγήσει η αύξηση του πληθυσμού; Με μαύρο χρήμα γίνονται επενδύσεις στην οικονομία. Αυτό θα μετατραπεί σε ένα έργο για τον τερματισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

ΚΥΠΕ