H συνεχιζόμενη καταστροφή στη Γάζα, η ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων, η κατάπαυση του πυρός και οι προοπτικές λύσης στη βάση δύο κρατών, τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης της Oλομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, να τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας ενώπιον της Oλομέλειας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκανε λόγο για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, σημειώνοντας ότι η εξάλειψη της Χαμάς δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον τρόπο που βλέπουμε να γίνεται και ο οποίος επιφέρει απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Μίλησε ακόμη για ανάγκη σεβασμού των αρχών και των θέσεων του ΟΗΕ ως πολυμερούς οργανισμού, που προωθεί την επίλυση διαφορών και τάχθηκε υπέρ του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που ενεργοποίησε το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει υπέρ κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο», ανέφερε ο κ. Μπορέλ, υποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότεροι άμαχοι πεθαίνουν, δύο εκατομμύρια άμαχοι έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους και προσπαθούν να βρουν αλλού καταφύγιο, ενώ ο ΟΗΕ λέει ότι δεν υπάρχει καταφύγιο μέσα στη Γάζα και θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Σημείωσε ακόμη ότι στο μικροσκόπιο της ΕΕ έχει τεθεί τόσο ο τρόπος ανοικοδόμησης στη Γάζα, όσο και το πώς μπορούμε ταυτόχρονα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ μέσω στρατιωτικών πράξεων με θύματα χιλιάδες παιδιά και γυναίκες», πρόσθεσε, καθώς, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα φέρει έναν φαύλο κύκλο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Βλέπουμε ότι το Ισραήλ αντιτίθεται στην εξευρεση λύσης, αλλά η πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ αυτής», σημείωσε ακόμη ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης πέραν από την καταστροφή στη Γάζα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Καταληκτικά έκανε λόγο για ανάγκη ορθολογικής λύσης, επί τη βάση λύσης δύο κρατών, που θα επιτρέψει να σώσουμε ζωές. «Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας είναι υπέρ της λύσης ενός Παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει καθήκον της ΕΕ. «Θα πρέπει να καταγγείλουμε την περαιτέρω διεύρυνση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να σταματήσουν και οι εχθροπραξίες και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι δύο Κύπριοι ευρωβουλευτές Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Ελένη Σταύρου, με τον πρώτο να θέτει στο επίκεντρο της ομιλίας του την εξασφάλιση του άμεσου τερματισμού των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και του ανοίγματος δρόμου για τη λύση των δύο κρατών και τη δεύτερη να τονίζει την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους Εβραίους και τους Παλαιστίνιους. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αντισημιτισμός ήταν κυρίως ένα ευρωπαϊκό δεινό», ανέφερε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι ο δυτικός κόσμος έχει θυματοποιήσει και τους Άραβες.

«Οι ρίζες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης βρίσκονται στις αποικιοκρατικές πολιτικές των δυτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, σήμερα έχουμε ηθική υποχρέωση και πολιτική ευθύνη», επεσήμανε..

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών. «Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι είναι άλλο πράγμα να χτίζει μια πατρίδα για τους Εβραίους και άλλο, να εξαναγκάζει τους Παλαιστίνιους σε απέλαση και να τους καταδικάζει να παραμένουν απάτριδες», επεσήμανε.

Από πλευράς της, η Κύπρια Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ελένη Σταύρου, ανέφερε ότι έζησε «την κτηνωδία του πολέμου της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ» στην πρόσφατη επίσκεψη της στην εμπόλεμη ζώνη. «Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της γης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν «αθώοι όμηροι που κρατούνται στα υπόγεια τούνελ που οι τρομοκράτες έκτισαν, εκμεταλλευόμενοι τη διαχρονική ανθρωπιστική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας».

Κάλεσε για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και παράδοση «των εγκληματικών στελεχών της Χαμάς που ευθύνονται για αυτό τον πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και «θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της ειρηνικής λύσης και συμβίωσης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, σε μία λύση δύο κρατών.