Tην ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ουσιαστικά και δραστικά βήματα προς μια Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα με αξιόπιστο γεωπολιτικό ρόλο για την ΕΕ, τόνισε με γραπτή παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση για την «Προετοιμασία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2023» στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης σημείωσε τα εξής:

«Από την Ουκρανία, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια κι από το τουρκοκρατούμενο έδαφος της ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τη Μέση Ανατολή κι αλλού, είμαστε ήδη στην εποχή έντονου γεωπολιτικού  ανταγωνισμού με πολεμικές συγκρούσεις και υβριδικές επιθέσεις που εργαλειοποιούν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό, όπως ελάχιστοι επιχειρηματολογούσαμε εδώ και χρόνια. Σε αυτό το περιβάλλον, ως ΕΕ έχουμε μακρόπνοους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, των οποίων όμως ο βαθμός επιτυχίας τους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα προχωρήσουμε σε κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως καλέσει τα κράτη-μέλη για αποφασιστικά και δραστικά βήματα, όπως οι Συνθήκες της ΕΕ προνοούν προς μια κοινή άμυνα και ασφάλεια.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε:

«Καθώς εμείς συζητάμε, αυταρχικά καθεστώτα τριγύρω μας υπονομεύουν την ΕΕ με φανερές και υβριδικές επιθέσεις, όπως το καθεστώς Πούτιν και το νεοθωμανικό καθεστώς Ερντογάν κι εδώ έγκειται μια αντίφαση. Στην μια περίπτωση επιβάλλουμε αυστηρές κυρώσεις, ενώ στην άλλη εφαρμόζεται για χρόνια η θετική ατζέντα, που όμως έχει αποτύχει. Χαρακτηριστικά, η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί καν την δέσμευσή της προς την ΕΕ να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.» 

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε μια πιο δίκαιη και αξιόπιστη ΕΕ που προασπίζεται τις αξίες μας χωρίς υποκρισίες».