ΕΚΛΟΓΕΣ που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας είναι οι ευρωπαϊκές όπως και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Υπήρξε αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τους εκλογικούς καταλόγους κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Υπήρξαν, βέβαια και καταγγελίες για παράνομες μετοικήσεις, κι αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι.

Τουλάχιστον, σε κάποιο βαθμό, ελπίζουμε πως με την εγγραφή νέων ψηφοφόρων θα αντιμετωπιστεί μερικώς και το ζήτημα της αποχής. Σημαντικός παράγοντας είναι και οι πολλοί υποψήφιοι, που προφανώς θα κινητοποιήσουν ψηφοφόρους.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η μάχη για την αντιμετώπιση της αποχής δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Είναι, όμως, προφανές πως περισσότερο θα πρέπει να αφορά τους ίδιους τους πολίτες και λιγότερο τα κόμματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, βολεύονται με την όποια συμμετοχή καθώς τα ποσοστά τους με αυξημένη αποχή είναι αυξημένα και τις έδρες τους θα τις εξασφαλίσουν.

ΕΙΝΑΙ διαχρονική άποψη μας πως εάν θέλουν οι πολίτες να αλλάξουν τα δεδομένα, να βελτιώσουν το πολιτικό σύστημα, το πολιτικό προσωπικό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές. Εάν θέλουν να εμβολιάσουν θετικά το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό πρέπει να εμπλακούν ενεργά. Και θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές.

ΠΟΛΛΟΙ υποστηρίζουν πως οι ευρωεκλογές δεν είναι υψίστης σημασίας, πώς δεν επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Καταρχήν όλες οι εκλογές σε μια δημοκρατική χώρα, έχουν τη σημασία τους. Οι ευρωεκλογές, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικές με όλες τις άλλες εκλογές γιατί ακριβώς οι αποφάσεις του οργάνου αυτού, του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού θεσμού επηρεάζουν τη ζωή μας, το παρόν  και το μέλλον μας.

ΟΠΩΣ σημαντικές είναι και οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί αφορούν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες καθημερινά. Είναι οι τοπικές διοικήσεις, που ασχολούνται από τα μικρά όπως και με τα μεγάλα ζητήματα.

ΟΙ εκλογές, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, συνιστούν την κορυφαία στιγμή σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Η κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.  Οι πολίτες έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως έχουν κριτήριο και αξιολογούν θέσεις και προγράμματα. Τις κρίσιμες ώρες ενίοτε ενεργοποιούνται και τοποθετούνται. Αυτό πρέπει να το αποδείξουν για μια ακόμη φορά. Έχουν αποδείξει οι πολίτες ότι ενδιαφέρονται για τα κοινά. Οι πολίτες, λοιπόν, πρέπει και οφείλουν να εμβολιάσουν το πολιτικό σύστημα γιατί αυτό θα προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.