Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές και εξετάζει όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτραπεί ο σφετερισμός περιουσιών, δήλωσε σε δημοσιογραφική ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος υπέδειξε πώς εξετάζονται διάφορα μέτρα νομικής πτυχής. Αυτό το οποίο επείγει αυτή τη στιγμή, σημείωσε, είναι η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γιατί ο οριστικός τρόπος, ο σίγουρος, μόνιμος τρόπος να μπορέσουν να αποφευχθούν αυτές οι ενέργειες, ο σφετερισμός περιουσιών, είναι μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση είπε ότι «δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή δημόσια για τα μέτρα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, ποια είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα ληφθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση για την έκταση γης που αφορά τον σφετερισμό για εκμετάλλευση στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει η πληροφόρηση, παρακολουθούμε στενά, διαρκώς».

Κληθείς να πει αν ισχύει ο αριθμός του ενός εκ. στρεμμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν έχω μπροστά μου εγώ αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω υπεύθυνα είναι, ναι, υπό στενή παρακολούθηση, παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, είναι υπόψη μας το τι γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές μας και είναι για αυτό που εξετάζονται όλα τα μέτρα, τα οποία μπορούν να ληφθούν».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιοι είναι οι αγοραστές των περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε υπόψη μας κάποιες πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στράφηκε προς τη Μόσχα ζητώντας απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η διαχρονική επιδίωξη, στάση του ψευδοκράτους για αναγνώριση ή για ανάπτυξη περισσότερων διπλωματικών επαφών με διάφορες χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι σχετικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι δεδομένο ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφές με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προχωρούμε σε όλα τα διπλωματικά διαβήματα διαρκώς και συνεχώς».

Ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση του ΓΓ των ΗΕ για τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «εκτιμούμε, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αυτή η ανακοίνωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε την ενημέρωση ότι έχει απαντήσει θετικά και η άλλη πλευρά και αυτό το οποίο αναμένεται είναι η επίσημη ανακοίνωση για να μπορέσει η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ να ξεκινήσει άμεσα τις επαφές της από τις αρχές του νέου χρόνου».

Σε ερώτηση αν η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι εντολής της απεσταλμένης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι όροι εντολής είναι συγκεκριμένοι και θα απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, πόσω μάλλον ο απεσταλμένος του».

Σε ερώτηση αν οι όροι εντολής θα περιλαμβάνουν και χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε «όχι δεν έχουμε υπόψη μας για χρονοδιάγραμμα, οι όροι εντολής είναι η διερεύνηση προοπτικής για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να πει αν υπάρχει απάντηση στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στην Κύπρο του απεσταλμένου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό το οποίο έχουμε μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, είναι ότι ο απεσταλμένος του ΓΓ των ΗΕ θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο, να είναι η ύψιστη προτεραιότητα οι διαρκείς, εντατικές επαφές και συναντήσεις και με τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να είναι πιο αποδοτική αυτή η διερεύνηση της προοπτικής της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφεύγει δηλώσεις για το Κυπριακό διότι είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «εμείς αναμένουμε να δούμε στην πράξη και τον διορισμό του απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ και επί της ουσίας την εποικοδομητική στάση που πρέπει να δείξει και η άλλη πλευρά ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό μας αφορά, μας αφορά η στάση επί της στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος είπε ερωτηθείς ότι «βρισκόμαστε διαρκώς, καθημερινά σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη. Αυτό που αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι να επαναρχίσουν οι εργασίες στην Πύλα, να υλοποιηθεί η συναντίληψη, η οποία πραγματικά θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και τα ίδια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Και στον Άγιο Δομέτιο αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, να αποκαταστήσει το καθεστώς, όπως ήταν πριν από τα γεγονότα πριν από δύο βδομάδες».

Κληθείς να πει αν πέραν της αναμονής ανακοίνωσης απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, είμαστε και σε αναμονή ανακοίνωσης απεσταλμένου από πλευράς ΕΕ, όπως είχε αναφερθεί ότι θα γινόταν ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει πρόσφατα συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα, ότι είναι μια προσπάθεια που παράλληλα βεβαίως βρίσκεται στις διπλωματικές επαφές, η επικοινωνία που έχουμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ είναι ότι το πρώτο σημαντικό βήμα που θα έπρεπε να ληφθεί ήταν ακριβώς ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ των ΗΕ, βρίσκεται στις επαφές μας σε επίπεδο ΕΕ ακριβώς η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη προσωπικότητα και, βεβαίως, είναι κάτι το οποίο, ναι, θα τεθεί περισσότερο στο επίκεντρο των επαφών μας και με τον διορισμό του απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ».