Σε αποστολή ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα, προς συνδρομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. 

Όπως πληροφορούμαστε, υποστηρικτική της εν λόγω πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι και η Κύπρος, η οποία τάσσεται υπέρ της διασφάλισης της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Άλλωστε, η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν τις διαδρομές των εμπορικών πλοίων τους, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την Κύπρο.

Το εν λόγω ζήτημα, για το οποίο υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας την Τρίτη, θα απασχολήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται οι Υπουργοί Εξωτερικών των «27» να εγκρίνουν  τη σύσταση ναυτικής στρατιωτικής αποστολής σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες, στόχος των «27» είναι όπως η αποστολή, η οποία θα αποτελείται αρχικά από τρία σκάφη, υπό την διοίκηση της ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η αποστολή θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη θα μπορούν να συνεισφέρουν με διαθέσιμα μέσα. Για παράδειγμα, η Κύπρος συμβάλλει στην επιχείρηση ATALANTA, μέσω διάθεσης αξιωματικού στα αρχηγεία.

Aναμένεται ακόμη να εξεταστεί και να καθοριστεί ποιοι επακριβώς θα είναι οι κανόνες εμπλοκής πέραν των περιπολιών και με ποιο τρόπο η αποστολή θα πλαισιώνει άλλες αποστολές της ΕΕ, καθώς στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Ένωση έχει αποστείλει ναυτική δύναμη για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης (EUNAVFOR MED IRINI) και σε Σομαλία – Κέρας της Αφρικής (επιχείρηση ATALANTA).

Σε σχετικές δηλώσεις επί του θέματος έχει προβεί κι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο οποίος είχε αναφέρει ότι αρχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ποια θα είναι η μορφή, η εντολή και τα μέσα μιας τέτοιας αποστολής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 Σημείωσε ακόμη, ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ που ήδη συμμετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, την ώρα που ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει διαφωνίες για τη συμμετοχή τους σε μια αποστολή υπό αμερικανική διοίκηση.

Η θέση της Κύπρου

Όσον αφορά τη στάση της Κύπρου στο ζήτημα, πηγές αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ και συνεχή επαφή με άλλους εταίρους, τάσσεται υπέρ της αποστολής ναυτικής δύναμης από την Ένωση, στο πλαίσιο της ανάγκης για άμεσο τερματισμό όλων των ενεργειών που απειλούν την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα και θέτουν σε κίνδυνο την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής.

Όσον αφορά στη χρήση των Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, όπως πληροφορούμαστε, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, ενώ εκφράζονται διαβεβαιώσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.