Τα ονόματα των πρόσωπων, που διορίστηκαν στα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, μετά και από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τον χώρο της δικαιοσύνης, των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων προέρχονται κυρίως τα πρόσωπα που διορίστηκαν στην ανώτατη θέση των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η πρώτη φορά, που η επιλογή για τον Πρόεδρο και τα μέλη 10 ημικρατικών οργανισμών, έγινε κατά συντριπτική πλειοψηφία μέσα από τις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου,

Παράλληλα έγιναν ανακοινώσεις, για επιπλέον 8 ημικρατικούς οργανισμούς (που δεν εμπίπτουν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο) και συγκεκριμένα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, Δημοσιονομικό Συμβούλιο, Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστημίου Κύπρου και Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας.

Το Philenews παραθέτει στη συνέχεια το βιογραφικό και στοιχεία των περισσοτέρων εκ των νέων προέδρων των ΔΣ ημικρατικών οργανισμών.

Α.ΤΗ.Κ: Μαρία Τσιάκκα

Χημικός Μηχανικός, Διευθύνoυσα Σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας. Σπούδασε στο ΜΙΤ, στο οποίο έκανε το πρώτο της πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στο Chemical Enginering, ενώ στο Harvard έκανε το ΜΒΑ της. Έπειτα, γύρισε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Προγραμματισμού της Τράπεζας Κύπρου για 2 χρόνια και μετά ξεκίνησε την δική της επιχείρηση στον τομέα των μηχανών γραφείου.
Σε κατοπινό στάδιο η εταιρεία της συγχωνεύτηκε με την οικογενειακή της επιχείρηση και μετονομάστηκε σε Tsiakkastel Office Line Ltd, στην οποία διετέλεσε γενική διευθύντρια τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΥΚΑΦ και αντιπρόεδρος του ΜΙΤ Club of Cyprus και του Harvard Club of Cyprus.

ΑΗΚ: Γεώργιος Πέτρου

Γεννήθηκε στην Έγκωμη Λευκωσίας τo 1947. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία, με ειδίκευση στην Οικονομία και το Βιομηχανικό Νόμο και ακολούθως επέστρεψε στην Κύπρο όπου και εργοδοτήθηκε από την εταιρεία SHELL.
Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και βαθμίδες των Πολυεθνικών ‘’SHELL’’ και ‘’BP’’ τόσο στην Κύπρο όσο και στα κεντρικά γραφεία των Εταιρειών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και το 1995 προήχθη στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ‘’BP Κύπρου’’ όπου υπηρέτησε μέχρι το 2002. Από το 2003 ανέλαβε ως μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νεοϊδρυθείσας ΒΡ Ανατολικής Μεσογείου.
Το 1977, ίδρυσε βιοτεχνία κατασκευής πινέλων και ρολών με την επωνυμία PETΑ, η οποία σήμερα διαθέτει δύο εργοστάσια, στην Κύπρο και την Ιορδανία, με εξαγωγές σε 15 χώρες. Τρίτο εργοστάσιο της Εταιρείας, η PETA PLASTICS που ιδρύθηκε το 2000 ειδικεύθηκε στην παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας και φιαλών.
Το 2007 προχώρησε στην ίδρυση ιδιόκτητης Εταιρείας Πετρελαιοειδών, την STAROIL, που ειδικεύεται στη διανομή καυσίμων σε εμπορικούς καταναλωτές και νοικοκυριά και πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία Ιδιόκτητων Πρατηρίων Καυσίμων.
Διετέλεσε για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Διυλιστηρίων Πετρελαίου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος CYMEPA (Cyprus Marine Environment Protection Association). Είναι Πρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Φιλών Ατόμων με Αλζτχάιμερ που στόχο έχει τη Δημιουργία Κέντρων Ημερησίας Φροντίδας.
Εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΒ το 2005 και από το 2011 υπηρέτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενω το 2018 εξελέξη Πρόεδρος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Ξένων Αγορών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μέλος της Επιτροπής Καταστατικού.

ΘΟΚ: Παντελής Βουτούρης

O Παντελής Bουτουρής γεννήθηκε στην Kύπρο το 1956.

Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (1991-1993). Aπό το 1993 διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kύπρου.

Δημοσίευσε κριτικά άρθρα και μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Tο 1995 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Ως εις καθρέπτην… προτάσεις και υποθέσεις για την ελληνική πεζογραφία του 19ου αιώνα” (εκδ. Nεφέλη), και ακολούθησαν τα βιβλία: “Η συνοχή του τοπίου: εισαγωγή στην ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου” (1997), “Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα. Παλαμάς – Νίτσε” (2006), καθώς και ο συλλογικός τόμος “Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα: Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις (2006), με επιμέλεια των Παντελή Βουτουρή και Γιώργου Γεωργή.

ΡΙΚ: Σταύρος Γεωργιάδης

Ακαδημαϊκός/ Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Frederick και ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ψηφιακής Επιστήμης του Βερολίνου.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Διοίκηση από το Henley Business School, University of Reading, UK. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ψυχολογία του συντονισμού της ομάδας, στην προσαρμογή της ομάδας για συλλογική απόδοση και στη δέσμευση των εργαζομένων σε ένα πλαίσιο οργανωτικής αλλαγής.

Έχει πραγματοποιήσει ερευνητική εργασία με ευρωπαϊκούς, αμερικανικούς και βραζιλιάνικους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Globo (Βραζιλία), Channel 4 (Ηνωμένο Βασίλειο) και Sonicbids (ΗΠΑ).

Έχει συγγράψει τις μονογραφίες Organization Management – Dynamic Creative Coordination, Springer 2022 και Employee Engagement in Media Management – Creativeness and Organizational Development, Springer 2015 και έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες σε ακαδημαϊκά περιοδικά.
Υπηρέτησε κι ως Associate Editor του Journal of Media Management and Entrepreneurship (IGI Global) και είναι ένας από τους συντάκτες του Special Issue 2021 για το Journal of Media Business Studies (Taylor & Francis).

Υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Μέσων και Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχείρισης Μέσων 2019.

Συμμετέχει τακτικά σε επαγγελματικές εκδηλώσεις όπως το Annual International Entrepreneurship Education Summit of the Center for Entrepreneurship at Stuttgart Media University όπου αξιολογεί ιδέες για νεοσύστατες επιχειρήσεις και είναι επίσης μέλος του Κέντρου Ερευνών CREAM (Creative Industries and Media Society) στο Πανεπιστήμιο Μέσων της Στουτγάρδης. Στο παρελθόν υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Οργανισμού Κύπρου (ΚΚΚ) και στο Κέντρο Πλουραλισμού και Ελευθερίας των Μέσων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.

Εργάστηκε επίσης ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια, με πελάτες συμπεριλαμβανομένου του BBC.

ΚΟΑΓ: Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου

Η κ. Ελένη Κούσιου σπούδασε Νομικά και εξειδικεύτηκε στο Ιατρικό Δίκαιο και ηθική, ενώ ακολούθησαν κι άλλες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις στην πορεία της. Στο βιογραφικό της διακρίνεται η σημασία που η ίδια δίνει σε διάφορες εθελοντικές δράσεις.
Η κ. Κούσιου διορίστηκε ως Διευθύντρια του ΔΣ του ΚΟΑΓ στις 23 Ιουλίου 2021.
Σπουδές: LLB University of Leicester UK September 2003 — August 2006, LLM in Medical Law and Ethics Queen Mary University London UK September 2007 — August 2008
Πρόγραμμα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών –ΚΕΒΕ 2017
Arbitration- Swiss Arbitration Academy 2020
Συνέταιρος στην Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ
Δικηγόρος στην Κούσιος και Κορφιώτης ΔΕΠΕ, Nicosia (Σεπτέμβρης 2008 μέχρι Αύγουστο 2014)
Μέλος του ACAMS
Μέλος του CCCI
Μέλος του Κυπριακού Δικηγορικού Συλλόγου 2008
Μέλος του Ερυθρού Σταυρού

ΚΟΑ: Γιάννης Ιωάννου

Διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της νεολαίας του ΔΗΣΥ (ΝΕΔΗΣΥ) και πρόεδρος του σωματείου ΑΠΟΕΛ. Εν ενεργεία αντιδήμαρχος στον Δήμο Έγκωμης.

Στήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και εργάστηκε για την εκλογή του.

Αρχή Αδειών: Δέσπω Αμερικάνου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978, με καταγωγή από τα Γαστριά, Αμμοχώστου.

Είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 2002.

Από το 2017 υπήρξε συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Στέλιος Αμερικάνος και Σία Δ.Ε.Π.Ε και επικεφαλής του Τομέα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών με εκτενή εμπειρία σε διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις και συναλλαγές, στο εταιρικό δίκαιο αναφορικά με εξαγορές και συγχωνεύσεις και στο εργατικό δίκαιο.

Χειρίστηκε υποθέσεις ενώπιον όλων των βαθμίδων των Κυπριακών Δικαστηρίων, ως επίσης έχει ασχοληθεί με την εναλλακτική επίλυση διαφορών.

Έχει συνεργαστεί και παρέχει νομικές συμβουλές σε διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εταιρίες επενδύσεων, ομίλους εταιρειών οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και σε δημόσιους οργανισμούς.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Αγλαντζιάς την περίοδο 2006-2011 και προέδρευσε της επιτροπής προσφορών.

Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων: Σωτήρης Νεάρχου

Είναι ασκούμενος δικηγόρος και αρχιτέκτονας από το 1992. Η τεχνογνωσία του είναι μοναδική, καθώς είναι πραγματικός ειδικός στις κατασκευαστικές συμβάσεις, τόσο σε τεχνικές όσο και σε νομικές πτυχές και μπορεί να χειριστεί και να διαχειριστεί με επιτυχία κάθε διαφορά που προκύψει. Ορίζεται ως υπεύθυνος έργου για τον ιδιοκτήτη ή/και τον ανάδοχο.

Ο κ. Νέαρχου είναι εγγεγραμμένος Διαιτητής, Δικαστής, Εμπειρογνώμονας και Διαμεσολαβητής στο επίσημο Μητρώο του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.

Επίσης παρέχει τακτικά Εκθέσεις εμπειρογνωμόνων. Από τον Ιούνιο του 2017, ο κ. Νέαρχου έχει εκλεγεί ως μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου και υπηρετεί ως δικαστής μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης εγγεγραμμένος Διαμεσολαβητής για οικογενειακές διαφορές στο πλαίσιο της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές στην Κύπρο.

Aρχή Λιμένων Κύπρου: Ζήνωνας Αποστόλου

Αντιπρόεδρος Εμπορίου στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Διετέλεσε μέλος του Οργανισμού Νεολαίας