Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τη Βουλή σε σχέση με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο στην κατάθεση στο Κοινοβούλιο των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Το ΑΚΕΛ, με πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες, προτείνει μια εναλλακτική ρύθμιση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τιμωρητική προς τους ημικρατικούς οργανισμούς, ώστε να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα και να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους εμπρόθεσμα.

Με την πρόταση νόμου, που υπογράφει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα των ημικρατικών οργανισμών να διενεργούν οποιαδήποτε δαπάνη υπό τη μορφή δωδεκατημορίου, στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την ημερομηνία έναρξης του οικονομικού έτους, το οποίο αφορά ο προϋπολογισμός.

Βάσει του Συντάγματος και του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να κατατίθενται τρεις μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο, η πλειοψηφία των νομικών προσώπων δεν καταθέτουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους προϋπολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τη χρονιά έχοντας ως δεκανίκια τα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, πολλές φορές εκπνέουν τα δωδεκατημόρια και πολλοί οργανισμοί λειτουργούν παράνομα, καθώς δεν έχουν εγκεκριμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΤΕΠΑΚ, το οποίο μόλις σήμερα κατέθεσε τον προϋπολογισμό του στη Βουλή.

Εξάλλου, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, λόγω της καθυστέρησης στην κατάθεση του και στη συνέχεια την έγκριση του, οι εργαζόμενοι καθυστέρησαν να πληρωθούν.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου υποστηρίζει πως η νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς παρατηρείται κατ΄ εξακολούθηση καθυστέρηση στην κατάθεση των προϋπολογισμών στη Βουλή. Επιπρόσθετα, τονίζει πως η νομοθεσία θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή Ολομέλεια, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ευχαρίστησε τον κ. Δαμιανού για την κατάθεση της πρότασης νόμου, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια της για τη μη συμμόρφωση των ημικρατικών οργανισμών με τα χρονοδιαγράμματα. Επίσης, άφησε αιχμές κατά του ΤΕΠΑΚ, που κατέθεσε τον Απρίλιο τον προϋπολογισμό του για το 2024, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο.