ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ άσκησαν το απόγευμα δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την εκπρόθεσμη κατάθεση στη Βουλή των προϋπολογισμών πολλών ημικρατικών οργανισμών. Την ερχόμενη Πέμπτη εκπνέουν και τα δωδεκατημόρια Φεβρουαρίου και έντεκα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν κατέθεσαν ακόμα τους προϋπολογισμούς τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως είναι απαράδεκτη και εκτεθειμένη η Κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, εκπνέει ο Φεβρουάριος και ακόμη το Κοινοβούλιο περιμένει προϋπολογισμούς. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα να μην επηρεαστεί η λειτουργία των οργανισμών και να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι λόγω της μη εμπρόθεσμης κατάθεσης των προϋπολογισμών.

Έντονος ήταν και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος υποστήριξε πως η Κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Τελειώνει ο μήνας, επισήμανε, και ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλοι οι προϋπολογισμοί.

Από τους 43 οργανισμούς που ο προϋπολογισμός τους εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, έχουν κατατεθεί (οι πλείστοι με καθυστέρηση) στη Βουλή οι 32 και εγκρίθηκαν οι 29.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η πλειοψηφία των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών δεν έχει καταθέσει προϋπολογισμούς.

Βάσει του Συντάγματος, οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή τρεις μήνες πριν τη λήξη του έτους, δηλαδή, τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, όπως γίνεται με τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Θεωρείται δεδομένο πως από την 1η Μαρτίου πολλοί οργανισμοί θα λειτουργούν παράνομα, καθώς με τη λήξη των δωδεκατημορίων του Φεβρουαρίου νομικά δεν μπορούν να διενεργούν καμία δαπάνη. Κατά τη διάρκεια των δωδεκατημορίων οι οργανισμοί μπορούν να προβαίνουν μόνο σε πληρωμές προσωπικού.