Την ιστορική σημασία της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου στην Ελλάδα τονίζει, σε συνέντευξη της στον «Φ», η Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κύπρο.

Εκφράζει, μάλιστα, τη δέσμευσή της για συνέχιση των προσπαθειών για επέκταση της μεταρρύθμισης, πέραν από τις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός συνόρων, να μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα το δικαίωμα της ψήφου.

Αναφέρεται παράλληλα και στο επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, διαμηνύοντας ότι κατανοεί τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται επί του θέματος, τις σέβεται, αλλά δεν τις συμμερίζεται, ενώ τονίζει ότι «στόχος είναι να διασφαλίσουμε ισότητα δικαιωμάτων».

Υποστηρίζει επίσης ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί το επόμενο βήμα, το οποίο θα ευνοήσει πολλαπλώς τη χώρα και τους πολίτες, ενώ μιλά και για τη στενή συνεργασία που υπάρχει με την κυπριακή Κυβέρνηση σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.

-Με σχέδιο νόμου καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, με άμεση εφαρμογή στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Πώς αλλάζει η εκλογική διαδικασία και ποια οφέλη προσδοκάτε για τη χώρα;

-Η επιστολική ψήφος, που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι ένα θεσμικό εργαλείο που διασφαλίζει την ισότητα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής.

Θα έλεγα ότι είναι ένα μέτρο που αίρει πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου, που ενδυναμώνει και βαθαίνει τη Δημοκρατία.

Μέσω της επιστολικής ψήφου, οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι εξ Ελλάδος συμπολίτες σας στην Κύπρο, θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, να ξοδέψουν χρόνο και χρήματα.

Η διαδικασία είναι απλή και ασφαλής, και ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου στην Κύπρο είναι η αναλυτική παρουσίασή της σε ειδική εκδήλωση της ελληνικής Πρεσβείας.

Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για την ύπαρξη κινδύνων που μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου. Πώς απαντάτε σε αυτό;

-Η επιστολική ψήφος είναι μία βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε παρά πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές διεθνώς και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, και ενσωματώσαμε πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να είναι πλήρως διασφαλισμένη η μυστικότητα της ψήφου και η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η ταυτοποίηση του πολίτη μέσω κινητού τηλεφώνου και email και η χρήση συνθηματικού μίας χρήσης (OTP), είναι δύο ενδεικτικές δικλίδες ασφαλείας της διαδικασίας.

-Καταθέσατε τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Πώς αναμένετε να επωφεληθούν οι απόδημοι Έλληνες; Σκοπεύετε να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους απoδήμους;

-Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, αναδύθηκε μία ευκαιρία επέκτασης της χρήσης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Αφενός η πλειοψηφία των φορέων εκπροσώπων Ελλήνων πολιτών, που κατοικούν στο εξωτερικό, εξέφρασαν την έντονη επιθυμία το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές και αφετέρου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν θετικά απέναντι στην επιστολική ψήφο στους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό για τις Ευρωεκλογές.

Ακριβώς γι’ αυτό θεωρήσαμε χρέος μας να αναδείξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία. Βεβαίως, για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, η οποία, δυστυχώς, δεν επετεύχθη.

Δεσμευόμαστε, ωστόσο, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός συνόρων, να μπορούν να ασκήσουν ακώλυτα το δικαίωμα της ψήφου.

-Επισκέπτεστε την Κύπρο αυτή τη φορά με το χαρτοφυλάκιο της Υπουργού Εσωτερικών. Βρίσκεται στα σχέδια σας η προώθηση κάποιου είδους συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε συγκεκριμένους τομείς;

-Βρισκόμαστε ήδη σε στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.
Τα Υπουργεία Εσωτερικών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν συνυπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας έχει υπογραφεί και μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την επιμόρφωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη νομιμότητα και διαφάνεια της διοικητικής δράσης, σε βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές κ.λπ.

Παράλληλα, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα Συνεργασίας, στο πλαίσιο του Interreg VI-A «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027», το οποίο βρίσκεται υπό υλοποίηση και αφορά στοχευμένες επενδύσεις, για την αμοιβαία απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και τη δημιουργία ισχυρής διασυνοριακής κουλτούρας συνεργασίας.

Το επίμαχο νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που καταδεικνύει τις διάφορες τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα, αλλά και μέσα στην κοινωνία. Πώς το σχολιάζετε;

-Η ισότητα στο γάμο συνιστά προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στοχεύει στην εξάλειψη των στρεβλώσεων και των ανισοτήτων, που εντοπίζονται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία πάνω και πέρα από όλα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους ενήλικες, το νομοσχέδιο αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς θα αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στο θεσμό του πολιτικού γάμου, στον οποίο τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν δικαίωμα μέχρι σήμερα.

Για τα παιδιά, δίνεται η δυνατότητα να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να μεγαλώσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, δίχως τον κίνδυνο αποξένωσης.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε το μέγεθος της στρέβλωσης: Υπάρχει μία ομόφυλη οικογένεια με δύο πατεράδες παντρεμένους στο εξωτερικό, ο ένας είναι Έλληνας, ο άλλος Γερμανός. Το παιδί δεν μπορεί να εγγραφεί στο Δημοτολόγιο και με τους δύο γονείς και άρα, από την οπτική του Κράτους, δεν έχει καμία συγγένεια με τον μη αναγνωρισμένο γονέα.

Κατ’ επέκταση, σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον αναγνωρισμένο γονέα, τότε το παιδί αναγκαστικά θα πρέπει να καταλήξει σε ίδρυμα ή θα πρέπει να μεγαλώσει με μακρινούς συγγενείς. Επίσης, αν ο αναγνωρισμένος γονέας δεν είναι Έλληνας, το παιδί δεν θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια.

Κατανοώ τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται επί του θέματος, ιδεολογικές, φιλοσοφικές ή άλλες. Τις σέβομαι, αλλά δεν τις συμμερίζομαι. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ισότητα δικαιωμάτων για όλα τα ζευγάρια και για όλα τα παιδιά.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το επόμενο βήμα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται και το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με κάποιους να εγείρουν θέμα και για έλλειψη χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Πώς σχολιάζετε το ζήτημα ως τέως Υπουργός Παιδείας;

-Τα Δημόσια Πανεπιστήμιά μας ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θεσμικά και οικονομικά. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγαλύτερη εξωστρέφειά τους, με τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για συνέργειες με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι το επόμενο βήμα, το οποίο θα ευνοήσει πολλαπλώς τη χώρα και τους πολίτες, αφού η λειτουργία τους δημιουργεί πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά, κοινωνικά, οικονομικά οφέλη. Προσφέρει περισσότερες επιλογές στις νέες και τους νέους μας.

Δημιουργεί συνθήκες υγιούς συναγωνισμού με τα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι που θα οδηγήσει σε συνολική βελτίωση του επιπέδου σπουδών στη χώρα μας. Ανακόπτει το κύμα φυγής προς πανεπιστήμια του εξωτερικού και ταυτοχρόνως συμβάλλει στον επιστροφή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες, που σήμερα ξοδεύουν σημαντικά ποσά για να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε ξένες χώρες.

Εξάλλου, ειδικότερα εδώ στην Κύπρο, γνωρίζετε καλά τη σημαντική, θετική επίδραση, που έχει η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων σε όλα τα επίπεδα.