Στις 12 Φεβρουαρίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε – πηγαίνοντας απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα – να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά τον εκλογικό του θρίαμβο βρίσκεται αντιμέτωπος με την έντονη κριτική και αμφισβήτηση από την ίδια την κοινωνία. Ο ίδιος παρά την έντονη αμφισβήτηση, βάζει θετικό πρόσημο στην κυβέρνησή του, διαμηνύει πως όλα όσα υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό θα υλοποιηθούν, παραπέμπει στον απολογισμό που θα κάνει στις 4 Μαρτίου, και ταυτόχρονα απαντά στην κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.

Χθες, αφού λειτουργήθηκε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, όπου παρέστη στον εορτασμό να τον Άγιο Μάρωνα, κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα μιας σειράς δημοσκοπήσεων οι οποίες τον δείχνουν να καταγράφει πολύ χαμηλή δημοτικότητα σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε «πάρα πολύ περήφανος για την κυβέρνηση, για τους υπουργούς, περισσότερο για το έργο που έχει παραχθεί σε έναν χρόνο σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, όχι γενικά, ούτε αόριστα». Ο ίδιος και η κυβέρνηση του συνεχίζουν τη δουλειά τους διαβεβαιώνοντας πως «όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό θα τα υλοποιήσουμε».

Το ισχυρό του χαρτί

Ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως και η εξωτερική του πολιτική. Ο ΠτΔ αναφερόμενος στον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ υπέδειξε πως «είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι, ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου». Αυτό, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν τίθεται ούτε προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα – όχι μόνο που δώσαμε εμείς – αλλά είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα». Παραδέχθηκε πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την κ. Ολγκίν και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Κατά την ομιλία του στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Ολγκίν θα βρίσκεται  ξανά στην Κύπρο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει τη σημερινή επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την πρώτη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Γερμανίας από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Γερμανία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, ενδιαφέρεται, – όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε – για την πρόοδο των ευρω-τουρκικών σχέσεων και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του κ. Σταϊνμάιερ ως Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, για το πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλη των επιλογών».

Βρετανικός πονοκέφαλος

Ο ύποπτος ρόλος των Βρετανών στο Κυπριακό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ιρφάν Σιντίκ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως ι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πιο σημαντικά – στην παρούσα συγκυρία – η θέση της διεθνούς κοινότητας και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, είναι ότι οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών». Σημείωσε πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει στην ουσία των δηλώσεων του Βρετανού διπλωμάτης καταγράφοντας την κάθετη αντίθεσή του: «τέτοιου είδους θέσεις δεν είναι αποδεκτές, δεν είναι προς συζήτηση»..

Σκοπιμότητες πίσω από την κριτική

Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι πολιτικοί αντίπαλοι του ιδίου του Προέδρου κάνουν λόγο για «κυβέρνηση παρατηρητών και σχολιαστών και όχι κυβέρνηση που επιλύει τα προβλήματα με νομοθετικές προτάσεις», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «η κυβέρνηση παρατηρητών, σύμφωνα με κάποιους, είναι αυτή που καλείται και θα το πράξει, να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση, την οποία ψήφισαν αυτοί οι παρατηρητές στην Βουλή των Αντιπροσώπων”. Διαμήνυσε πως «εμείς θα εφαρμόσουμε αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ναι, στη βάση των προκλήσεων που θα προκύψουν δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα». 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρεί πως η κριτική η οποία ασκείται δεν είναι άσχετη με τις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη. Είπε ότι καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές «πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως η Κυβέρνηση, να μην μπαίνουμε σε προσεγγίσεις ή σε συζητήσεις που στο τέλος της ημέρας αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν δύο στόχους: προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».