Το γεγονός ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας έμεινε σχεδόν αυτόνομος (αντί να συνενωθεί με το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και τη Δερύνεια, όπως προτεινόταν από τους εμπειρογνώμονες) οφείλεται, όχι σε κομματικές συναλλαγές αλλά στο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνώρισαν τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Αγίας Νάπας.

Αυτό είναι περίπου το αφήγημα του Δήμου Αγίας Νάπας στην προσπάθεια του να πετύχει αύξηση των δημοτικών του συμβούλων, κατά δύο, εις βάρος των μελλοντικών συνεταίρων του, δηλαδή του Δήμου Σωτήρας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου.

Σε επιστολή του Δήμου προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου, αναφέρεται, πως «το σύνολο της πολιτείας (περιλαμβανομένων της Ένωσης Δήμων, Ένωσης Κοινοτήτων, της κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων) αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των Δήμων Αγίας Νάπας και Πέγειας και λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη συνεισφορά τους στην Δημοκρατία, συμφώνησε, ότι παρίσταται ανάγκη για προστασία και ειδική ρύθμιση για τις δύο αυτές οντότητες και κατ’ επέκταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των δημοτικών διαμερισμάτων στους νέους Δήμους.

Στην επιστολή αναφέρεται, πως ειδικά για τους δύο Δήμους (Πέγεια και Αγία Νάπα) συμφωνήθηκε (και εν τέλει ρυθμίστηκε νομοθετικά) ότι θα πρέπει να λαμβάνονται για τον καθορισμό του αριθμού των δημοτικών συμβούλων «η οικονομική δυνατότητα ή/ και ο ενεργός πληθυσμός τους».

Ήταν κοινός τόπος, προστίθεται, πως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του υφιστάμενου Δήμου Αγίας Νάπας (στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας) λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική δυνατότητα ή/και τον ενεργό πληθυσμό του δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αγίας Νάπας.

Αναφέρεται επίσης, πως είχε κριθεί ότι όντως η οικονομική δραστηριότητα του Δήμου Αγίας Νάπας, κυρίως μέσω του προϋπολογισμού του, δικαιολογούσε την αυξημένη εκπροσώπηση έναντι των άλλων οντοτήτων του νέου δήμου, αυτή η θέση δεν έχει μεταβληθεί.

Θέση του Δήμου Αγίας Νάπας είναι, όπως ο αριθμός των συμβούλων καθοριστεί (αυτή την φορά) από τον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων και τον προϋπολογισμό αναπτύξεως των τελευταίων πέντε ετών.

Με την πιο πάνω εισήγηση μας, αναφέρεται στη επιστολή, διασφαλίζεται η δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αγίας Νάπας στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας καλεί τον υπουργό να «γράψει» τις υπόλοιπες τοπικές αρχές που συγχωνεύονται στον Δήμο Αγίας Νάπας, υποδεικνύοντας, πως «δεν αποτελεί προϋπόθεση η συμφωνία των εμπλεκομένων Δήμων και Κοινοτήτων για την ρύθμιση του θέματος αυτού».

Τέλος, καλεί  εμμέσως τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε Υπουργικό Συμβούλιο να εκδώσει σχετικό Κανονισμό ο οποίος στην συνέχεια να κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, την οποίαν υπογράφει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζανέττου αναφέρεται : «Δεν αποτελεί προϋπόθεση η συμφωνία των εμπλεκομένων Δήμων και Κοινοτήτων για την ρύθμιση του θέματος αυτού. Η συμφωνία που τελικά έλαβε την μορφή Νομοθεσίας ήταν ότι Υπουργικό Συμβούλιο θα εξέδιδε σχετικό Κανονισμό ο οποίος στην συνέχεια θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση».   

«Η κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, με κάθε σεβασμό, δεν εξυπηρετεί την βούληση της πολιτείας και θα είναι αντίθετη με τα όσα είχαν συμφωνηθεί και ρυθμιστεί νομοθετικά», καταλήγει ο κ. Ζανέττος.