Η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Παπαχαραλάμπους ως ανεξάρτητος ανοίγει τη συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ της 11ης Ιανουαρίου, για όσους, θα σταθούν απέναντι από τις αποφάσεις του κόμματος.

Η απόφαση προνοεί ότι όσα μέλη του κόμματος πάνε απέναντι από τις αποφάσεις του, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν στήριξη του κόμματος για χρονικό διάστημα έξι ετών. Η εφαρμογή ωστόσο της απόφασης δεν μπορεί να γίνει πριν την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας στον Γενικό Έφορο Εκλογών η οποία θα γίνει τον Μάΐο.

Κάτι το οποίο όπως πληροφορούμαστε, έχει διευκρινιστεί και στην περιβόητη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση και ο λόγος είναι ότι μέχρι την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων δεν μπορεί κάποιος να θεωρηθεί υποψήφιος.

Η περίπτωση Παπαχαραλάμπους είναι χαρακτηριστική καθώς είναι ακόμα μέλος του κόμματος παρά το γεγονός ότι ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος και το 2016 απέναντι από τον Λάζαρο Σαββίδη που ήταν ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος και παρά την στάση που τήρησε στις προεδρικές εκλογές στις οποίες στήριξε ανοικτά τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο.

Οι πληροφορίες που έρχονται από πλευράς Πινδάρου αναφέρουν ότι με την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητα του, θα ισχύσει αυτόματα η απόφαση της 11ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία όποιος δεν σεβαστεί τις κομματικές διαδικασίες, αυτόματα δεν θα μπορεί να τύχει στήριξης από τον ΔΗΣΥ για οποιοδήποτε  πολιτειακό αξίωμα για τα επόμενα έξι χρόνια.

Για το λόγο αυτό θα σταλεί όταν υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητα του και επιστολή προς τον Δήμαρχο Στροβόλου με την οποία θα ενημερώνεται και επίσημα για την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου και ότι διακόπτεται και κάθε είδους επικοινωνία μαζί του. Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν για σενάριο οριστικής διαγραφής του από το κόμμα, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο αυτό να γίνει κάποια στιγμή. Δεν αποκλείεται και η αποστολή προειδοποιητική επιστολής αν και δεν συνηθίζεται.

Η περίπτωση Παπαχαραλάμπους μπορεί να είναι η πιο χαρακτηριστική, λόγω της έκτασης του Δήμου Στροβόλου, αλλά δεν είναι και η μοναδική. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι το ίδιο θα γίνει και με άλλες περιπτώσεις υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές που δεν ακολούθησαν τις κομματικές διαδικασίες.

Αναφορά στην περίπτωση Παπαχαραλάμπους έκανε στην συνέντευξη του στον «Φ» της Κυριακής και ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, αντιπαραβάλλοντας τη διαφορετική στάση που τήρησε η ηγεσία του ΔΗΣΥ στην περίπτωση Κωστάκη Κωσταντίνου στην Πάφο, σε σχέση με την περίπτωση του Δημάρχου Στροβόλου.

>> Ο γρίφος της Λάρνακας

Η Πινδάρου εξακολουθεί να αναζητεί υποψήφιο για τη Δημαρχία της Λάρνακας. Από την Κυριακή έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια από μέρους της ηγεσίας του κόμματος προκειμένου να πειστούν άτομα να αναλάβουν το βαρύ φορτίο της υποψηφιότητα για το Δήμο της πόλης.

Τι τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα και για νέα «όχι» που εισέπραξε η ηγεσία του κόμματος από άτομα που προσέγγισε, παρόλο που διαψεύστηκαν στη συνέχεια από τους εμπλεκόμενους. Είναι γεγονός ότι επικρατεί μία περίεργη κατάσταση στην Πινδάρου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα καθώς από την μια γίνονται προσπάθειες για να πειστούν άτομα να είναι υποψήφιοι και από την άλλη να μην βγαίνει προς τα έξω ότι προσεγγίζονται άτομα και τα οποία απορρίπτουν την πρόταση.

Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σήμερα μέχρι το μεσημέρι για την περίπτωση του υποψήφιου Δημάρχου. Το πρόβλημα στη Λάρνακα είναι γενικότερο βέβαια καθώς ούτε υποψήφιος Περιφερειάρχης υπάρχει μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος και από τους τρεις ενδιαφερόμενους.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι δύσκολα θα βρεθούν απαντήσεις από πλευράς Πινδάρου στη Λάρνακα. Ακόμα και αν βρεθούν υποψήφιοι, οι πληγές που άνοιξαν είναι τεράστιες και δεν αναμένεται να κλείσουν εύκολα. Οι κακοί χειρισμοί, η αναποφασιστικότητα και οι παλινδρομήσεις την  οδήγησαν σε μια κατάσταση πραγμάτων από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει.

Στηρίζει Καουρή στη Λύση το ΑΚΕΛ

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Καουρή για τον κατεχόμενο Δήμο της Λύσης ανακοίνωσε χθες το ΑΚΕΛ. «Για το ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Καουρής είναι ο άνθρωπος που με την εμπειρία ως Δήμαρχος αλλά και την αγάπη του για τη Λύση, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο για τη συνέχιση του αγώνα για λύση και επανένωση, όσο και για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού τη Λύσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.