Η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, χωρίς να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Επικεντρώνεται στην εκλογή ευρωβουλευτή και τη συμμετοχή στην ομάδα του ECR- των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΕΛΑΜ προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στην παρουσία εκπροσώπων από τα κόμματα που μετέχουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών. 

Στη συνέντευξή του στο «Φ», αναφέρει τι πρεσβεύουν τα συγκεκριμένα κόμματα στα οποία προσδιορίζεται ότι ανήκει και το ΕΛΑΜ και σχολιάζει την άνοδο τους και τον χαρακτηρισμό που τους αποδίδεται ως ακροδεξιά απειλή για την Ευρώπη.

Καθορίζει την πολιτική πορεία του κόμματος του, δίνοντας πολιτικό στίγμα στη δράση του και διαχωρίζοντας τη θέση του από επεισόδια βίας. Δηλώνει για πρώτη φορά πώς στόχος του ΕΛΑΜ είναι κάποια στιγμή, μέσα από την πολιτική δράση, να καταφέρει να γίνει εξουσία.

– Ανεβάζετε ψηλά τον πήχη σε αυτές τις εκλογές: Ανάδειξη ευρωβουλευτή και συμμετοχή στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών. Με τι ποσοστό και τι στοχεύσεις σε σχέση με τον κομματικό χάρτη;

-Ο στόχος για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στις ευρωεκλογές είναι η ανάδειξη για πρώτη φορά ευρωβουλευτή από την πλευρά μας. Δεν είναι αυτοσκοπός η τρίτη θέση και θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε ποσοστά. Όμως,  μέχρι αυτήν την ώρα η εικόνα την οποία έχουμε ενώπιον μας και η οποία καταγράφεται μέσα από δημοσκοπήσεις αλλά και μέσα από δικές μας έρευνες, είναι πολύ θετική. Αναμένουμε βεβαίως την διεξαγωγή των εκλογών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα οποία βλέπουμε στην παρούσα φάση. Είναι ξεκάθαρο ότι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή από την πλευρά μας θα μας επιτρέψει να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών, το ECR. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχουμε εντείνει τις επαφές μας και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

– Με την παρουσία Ευρωπαίων Συντηρητικών ηγετών; Έχει προσκληθεί και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός η κ. Μελόνι;   

– Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα θα υπάρξει παρουσία στελεχών από όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία ανήκουν στην ομάδα του ECR, με την συμμετοχή βεβαίως βουλευτών και ευρωβουλευτών. Από εκεί πέρα, όσον αφορά πολιτικές προσωπικότητες, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποκαλύψουμε οτιδήποτε.

– Σε ότι αφορά το εκλογικό ποσοστό, ο στόχος είναι για διψήφιο ή μονοψήφιο αριθμό;

– Θεωρούμε ότι θα είναι διψήφιος. Στοχεύουμε να είναι διψήφιος.

– Και τι θα σημαίνει αυτό για το ΕΛΑΜ.

– Σημαίνει ότι το ΕΛΑΜ μεγαλώνει, δυναμώνει, διεκδικεί αν θέλετε περισσότερο πολιτικό εκτόπισμα, και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες οι οποίες μας αναλογούν έχοντας αυτόν τον ρόλο. Από την άλλη πλευρά είναι πολύ σημαντικό για το ΕΛΑΜ αλλά και για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, να συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη Ευρωομάδα. Στη συγκεκριμένη Ευρωομάδα, οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αναμένεται, μετά από τις εκλογές, να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμη τους. Επομένως, είναι και ένας στόχος να υπάρχει παρουσία – συμμετοχή από την Κύπρο, για να μπορεί ακριβώς να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες και να κερδίσει συμμάχους για τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την χώρα μας.

– Οι συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες κάνετε αναφορά, χαρακτηρίζονται «ακροδεξιά απειλή»  για την Ευρώπη. Τι είναι για σας η ακροδεξιά; Αποδέχεστε αυτό τον χαρακτηρισμό;

– Ο όρος ακροδεξιά καταρχάς για μένα, είναι ένας αδόκιμος όρος. Δεν μπορεί να περιγράφεται ένας πολιτικός χώρος με αυτόν τον ορισμό. Αντίθετα, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν στον ευρύτερο πατριωτικό συντηρητικό χώρο. Εκεί λοιπόν κατατάσσεται και το ΕΛΑΜ. Στις πατριωτικές λαϊκές δυνάμεις, αν θέλετε να το ονομάσουμε διαφορετικά. Αλλά κάτι πολύ σημαντικό, που με την ευκαιρία της ερώτηση σας θα ήθελα να τοποθετηθώ, είναι ότι δεν βλέπουμε την άνοδο αυτών των κομμάτων, ως απειλή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι το οποίο υποστηρίζεται από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Όμως εμπεριέχει σοβαρή πολιτική αλαζονεία. Και εξηγώ. Δεν είναι δυνατόν, αντί να κάνουν την δική τους αυτοκριτική, για τα λάθη ή τις αδυναμίες που μέχρι σήμερα οδήγησαν τον τόπο μας, για να μιλήσουμε για την Κύπρο, σε αυτό το σημείο. Έχουμε δει σκάνδαλα, έχουμε δει διαφθορά, έχουμε δει συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας να ευρίσκονται στα όρια φτωχοποίησης, έχουμε δει επιχειρήσεις να είναι στα όρια επιβίωσης, την παράνομη μετανάστευση να διογκώνεται ως πρόβλημα και πολλά άλλα. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για τα σοβαρά ζητήματα, κρίνουν στην ουσία τους πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν. Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν ότι στην Δημοκρατία ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει οποιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό θεωρεί πως είναι δυνατόν να στηρίξει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Απαντώντας λοιπόν στο δικό σας ερώτημα, δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή προς την Ευρώπη. Μάλιστα είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί που αναδεικνύουν τις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και αντίθετα, κατά την δική μας εκτίμηση, είναι αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν να δημιουργήσουν την Ευρώπη την οποία οραματιζόμαστε όλοι μας.

– Πώς δηλαδή θα γίνει αυτό; Αυτά τα κόμματα χαρακτηρίζονται ως ευρωσκεπτικιστές. Ποιες είναι οι θέσεις τους για την Ευρώπη;

-Τουλάχιστον όσον αφορά το ECR για το οποίο μπορώ να μιλήσω, σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτει την Ενωμένη Ευρώπη. Μία Ευρώπη όμως η οποία δεν θα καταργεί την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των λαών. Ούτως ή άλλως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αλλά και εμείς, ασπαζόμαστε κάτι το οποίο είναι δεδομένο για εμάς. Κάθε χώρα της Ευρώπης εκπροσωπεί έναν συγκεκριμένο πολιτισμό. Μια συγκεκριμένη εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Δεν είναι πολιτεία, είναι χώρα. Σε αυτά τα πλαίσια όμως μπορεί να αναπτυχθεί μια πραγματική συνεργασία με στόχο το καλύτερο βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών και την συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών. Αντίθετα, αν εννοείται την Ευρώπη όπως είναι σήμερα, λειτουργεί μέσα από το καθεστώς των Βρυξελών, έχει αποδειχθεί και το είδαμε πολύ πρόσφατα με την αγροτική πολιτική ή με την ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει σοβαρές αδυναμίες. Θέλουμε λοιπόν να βελτιώσουμε αυτές τις αδυναμίες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε πολέμιοι μιας ενωμένης Ευρώπης.

– Η ψήφος προς το ΕΛΑΜ είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή συνειδητή ψήφος;

– Από το 2016 μέχρι αυτή την ώρα που μιλούμε, το ΕΛΑΜ έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκλογικές διαδικασίες. Επομένως, πλέον, όποιος επιλέγει να ψηφίσει και να στηρίξει την δική μας Παράταξη το πράττει γνωρίζοντας τι ψηφίζει, γνωρίζοντας τις πολιτικές θέσεις του ΕΛΑΜ, και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε με απλά παραδείγματα. Αν τώρα ρωτήσουμε τυχαία τους 100 πρώτους ανθρώπους που βρεθούν μπροστά μας: τι άποψη έχουν τα κόμματα για το μεταναστευτικό, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι για το ΕΛΑΜ θα γνωρίζει τι θα πει γιατί ξέρει τις θέσεις του. Ενώ αντίστοιχα για τα υπόλοιπα δεν είμαι τόσο σίγουρος. Για να επανέλθω όμως στην ερώτησή σας θεωρώ, ναι, ότι είναι συνειδητοποιημένη η ψήφος και όχι ψήφος αντίδρασης.

Ψήφος και από την Αριστερά

– Ποιο είναι το ιδεολογικό προφίλ των ατόμων που ψηφίζουν ΕΛΑΜ; Είναι κυρίως δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της δεξιάς;

-Μπορούμε να πούμε ότι αρκετοί άνθρωποι που μας στηρίζουν προέρχονται από το χώρο της δεξιάς. Όμως οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το ΕΛΑΜ δέχεται ανθρώπους από όλες τις κομματικές παρατάξεις ή οτιδήποτε άλλο ψήφιζαν προηγουμένως, και βεβαίως έχει και ένα σημαντικό έρεισμα στη νεολαία. Κάτι το οποίο θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στο μέλλον.

Μπορώ να παραθέσω παραδείγματα πολύ συγκεκριμένα για τους υποψήφιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι επίσης θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού τον ερχόμενο Ιούνιο. Αυτή την ώρα έχουμε ανθρώπους που προέρχονται και από το Κέντρο και από την Αριστερά. Αλλά για μας δεν έχει σημασία τι ήταν χτες αυτοί οι άνθρωποι. Σημασία έχει αν σήμερα ασπάζονται τα όσα πρεσβεύει το ΕΛΑΜ, θέλουν να ενταχθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα.

Βλέπετε ή στοχεύετε κάποια στιγμή το ΕΛΑΜ να γίνει και κόμμα εξουσίας.

-Είναι νωρίς να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως μπορώ να σας πω κάτι άλλο. Το ΕΛΑΜ δεν βλέπει τον εαυτό του, όπως παραδείγματος χάρη βλέπουν τα στελέχη των Οικολόγων το δικό τους κόμμα. Δηλαδή δεν είμαστε ένα κόμμα το οποίο περιορίζεται. Γνωρίζουμε ότι για να υλοποιήσουμε τα όσα εξαγγέλλουμε και τα όσα εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστά για την δική μας χώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπορέσουμε να φτάσουμε στην εξουσία.

Με ποιο από τα παραδοσιακά κόμματα θεωρείτε ότι είστε πιο κοντά;

-Όπως έχουμε αποδείξει με την παρουσία μας στο κοινοβούλιο, εμείς δεν έχουμε κομματικές αγκυλώσεις σε περίπτωση που πρέπει να στηρίξουμε είτε νομοσχέδια από την κυβέρνηση είτε προτάσεις νόμου από την πλευρά των κομμάτων, και για αυτόν τον λόγο μέχρι σήμερα, έχουμε ψηφίσει προτάσεις νόμου που προέρχονται από όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής. Τώρα, το να συνεργαστούμε με κάποιο κόμμα όσον αφορά παραδείγματος χάρη τις επερχόμενες εκλογές, το θεωρούμε αρκετά δύσκολο λόγω των θέσεων μας. Επομένως δεν είναι θέμα εάν θέλει ή δεν θέλει ένα κόμμα. Είναι θέμα δικής μας επιλογής αν θα πράξουμε κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε κοντά ή μακριά με κάποιον. Είμαστε με αυτά τα οποία πιστεύουμε. Όποιο κόμμα θεωρεί ότι μπορεί να συμφωνήσει μαζί μας σε ένα φλέγον ζήτημα μπορεί να το πράξει. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα φέρει πολιτική – κομματική ένωση ή μια πολιτική συμμαχία.

– Ναι, αλλά αν το ΕΛΑΜ θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας αντιλαμβάνεστε ότι με το σύστημα της Κύπρου, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλα κόμματα…

-Οι δικές μας πόρτες είναι πάντα ανοικτές για όλους. Αν συμφωνούν με τις θέσεις, τις αρχές και τα πιστεύω μας, υπάρχει πεδίο συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση όχι. Από την στιγμή που οι θέσεις μας τάσσονται υπέρ της διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέρ των συμφερόντων και της ευημερίας του λαού μας, ας προβληματιστούν κάποιοι, κι ας έρθουν να συζητήσουμε. Για μας προτεραιότητα είναι η επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου. Τόσο δύσκολο είναι για κάποιους άλλους πολιτικούς χώρους να θέσουν αυτό ως δική τους προτεραιότητα επίσης;

– Οι διεργασίες σε σχέση με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές που βρίσκονται; Έχετε καταλήξει σε κάποια ονόματα;

-Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το αργότερο αρχές του επόμενου, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και τα έξι ονόματα υποψηφίων μας για την Ευρωβουλή. Μέχρι στιγμής υποψήφιοι είναι ο Γεάδης Γεάδη, Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, ο  Πόλυς Ανωγυριάτης, επαρχιακός ΕΛΑΜ στη Λεμεσό και ο Λίνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας ΕΛΑΜ.

– Όσον αφορά τις τοπικές εκλογές, ο στόχος σας ποιος είναι;

-Να αναφέρω κάτι συμπληρωματικό. Ότι διεκδικούμε και την αντιδημαρχία Πάφου με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΑΜ Μιχάλη Μιχαήλ. Ένας ακόμη Δήμος με σοβαρά προβλήματα. Η Πάφος είναι μια πόλη, η οποία υποφέρει από τη μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών. Τώρα, όσον αφορά τους στόχους για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την πλευρά μας έχουμε εργαστεί πολύ πιο συστηματικά από το 2016, και αναμένουμε ότι θα καταφέρουμε να εκλέξουμε έναν σημαντικό αριθμό δημοτικών συμβούλων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

-Σάς είχε «αποδοθεί ευθύνη» ότι υποκινήσατε τα επεισόδια εναντίον των μεταναστών στη Λεμεσό.

Εσείς το απορρίψατε. Γενικότερα υπάρχει όμως η εντύπωση ότι πίσω από επεισόδια εναντίον αλλοδαπών βρίσκεται το ΕΛΑΜ.  -Το ΕΛΑΜ σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει αυτόν τον δρόμο και καμία ευθύνη δεν φέρει. Δεν μας αποδόθηκε καμία ευθύνη. Δεν επιλέξαμε ποτέ τον δρόμο της βίας και της σύγκρουσης για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την Κύπρο. Διεξάγουμε έναν πολιτικό αγώνα. Οπότε η κάθε δραστηριότητα και δράση μας είναι νόμιμη. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την εν λόγω εκδήλωση στην οποία έχετε αναφερθεί, υπήρχαν κάποιοι διοργανωτές οι οποίοι μάλιστα είχαν εκδώσει και ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες και δεν είχε καμία εμπλοκή  το ΕΛΑΜ. Αν θυμάστε, ένα δικό μας πρόσωπο, το οποίο βρέθηκε στην εκδήλωση παρ’ όλες τις σαφείς οδηγίες μας να μην λάβει μέρος σε αυτήν, βρέθηκε να είναι στον χώρο και δεν διστάσαμε να ζητήσουμε την παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού, πράγμα το οποίο και έγινε. Για μένα αυτό δείχνει ότι: αυτά που λέμε τα εννοούμε και τα εφαρμόζουμε στην πράξη!

Το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο θέμα και βεβαίως μας απασχολεί. Έχει μάλιστα πάρα πολλές συνέπειες στην οικονομία, στην ασφάλεια και το κυριότερο, συμβάλλει  στην δημογραφική αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών της Κύπρου. Αλλά από την άλλη δεν επιλύεται με τη χρήση βίας και μάλιστα από πολίτες. Απαιτείται συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική από την πλευρά της πολιτείας. Και εκεί εστιάζονται οι δικές μας προσπάθειες.

– Την Κυβέρνηση πώς την αξιολογείτε;

-Για την κυβέρνηση θεωρώ ότι έχει περάσει ο χρόνος προσαρμογής και θα πρέπει πλέον να ανταποκριθεί στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Μπορώ να σας πω ότι αναμένουμε και περιμένουμε πολύ περισσότερα. Έχουμε δει κάποιες θετικές κινήσεις, όπως παραδείγματος χάρη στο μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί, αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά από την άλλη διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, τα οποία έχει αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση, όπως παραδείγματος χάρη, τα 14 μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Στη γενικότερη εικόνα περιμένουμε πολύ περισσότερα.

Το ΑΚΕΛ σας χαρακτηρίζει ως «δεκανίκι του ΔΗΣΥ». Με δικές σας ψήφους είχε εκλεγεί ο Αναστασιάδης, η Αννίτα Δημητρίου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Τι απαντάτε;

-Αν το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι για την εκλογή των δύο τελευταίων Προέδρων στην Κύπρο, όπως και για την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία της Βουλής ευθύνεται το ΕΛΑΜ, το ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν μάς αποδίδει απλά ρυθμιστικό ρόλο, μας αποδίδει έναν κρίσιμο και ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν, και δεν είμαστε το δεκανίκι κανενός! Αντίστοιχα, εμείς μπορούμε να τους κατηγορήσουμε ότι για τα μεγάλα θέματα του τόπου όπως το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ έχει την ίδια φιλοσοφία και έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Για να μην αναφέρω συγκεκριμένα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου.

Μπορώ όμως να θυμίσω το Ενωτικό Δημοψήφισμα όπου κι εκεί συνεργάστηκε το ΑΚΕΛ με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για να περάσουν το «νόμο Ακιντζί» όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται πλέον αυτή η ψήφιση το 2017. Άρα λοιπόν το ΑΚΕΛ μπορεί να μας κατηγορεί, αλλά στην ουσία είναι αυτό που πολλές φορές έκανε πλάτες στις δεξιές κυβερνήσεις. Από την άλλη εμείς σε κάθε περίπτωση κρίνουμε και αποφασίζουμε τι θεωρούμε σωστό να πράξουμε για το δημόσιο συμφέρον.