ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ/ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό στέλνοντας συνάμα και ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση ανέφερε σε δήλωση της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, αναφερόμενη στο περιεχόμενο του μανιφέστου που εγκρίθηκε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Στην παράγραφο για την Κύπρο το προεκλογικό μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα: «Το ΕΛΚ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη στήριξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε ξένου κράτους.

Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο αναλαμβάνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της 50χρονης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, και για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κεκτημένο» προστίθεται. Η απαράδεκτη διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα».

Η παράγραφος που αφορά την Κύπρο εντάσσεται στο μανιφέστο κάτω από την επικεφαλίδα «Η Ευρώπη μας μιλά με μια φωνή στον κόσμο», η οποία εστιάζει στην ανάγκη για έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Το προεκλογικό μανιφέστο, στο οποίο τον οδικό χάρτη του ΕΛΚ για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διεργασίας στην οποία είχαν ενεργό ανάμιξη τα κόμματα που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Αννίτα Δημητρίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τον ρόλο που έπαιξε ο ΔΗΣΥ και για την υιοθέτηση προτάσεων και εισηγήσεων του κόμματός της. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «ιδιαίτερα σημαντική κατάκτησή μας», για την αναφορά στο Κυπριακό. Περαιτέρω υπογράμμισε πως «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τονίζει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθούν ποτέ την απαράδεχτη και διχοτομική ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Επιβεβαιώνοντας παράλληλα, τη δέσμευση στη στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Χωρίς ξένα στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών».

Στο μανιφέστο υπήρξαν μεταξύ άλλων και ισχυρές αναφορές για το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια. Σε σχέση με τη μετανάστευση, το μανιφέστο του ΕΛΚ αναφέρει πως οι βασικές αρχές της πολιτικής του ΕΛΚ είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη, επιδιώκοντας να σταματήσει η «χωρίς έλεγχο μετανάστευση» ώστε να μην υποβαθμίζεται η δυνατότητα της Ευρώπης να εντάσσει τους μετανάστες. Όσον αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, το μανιφέστο προτείνει «να απομακρυνθούμε από την αρχή της ομοφωνίας στον τομέα των κυρώσεων της ΕΕ κατά αυταρχικών καθεστώτος και να κινηθούμε προς την Ενιαία Αγορά για την Άμυνα».

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου «στο μανιφέστο «εδραιώνεται το όραμα μας για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, την Ευρώπη που θέλουμε να οικοδομήσουμε μέχρι το 2030. Πρωτοπόρα, να ηγείται! Με συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων και στρατηγική αυτονομία, σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας, οικονομίας. Να ανοίγει νέες προοπτικές στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και να στέκεται αρωγός στα κράτη μέλη της. Με ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, έλεγχο και τερματισμό στην παράνομη μετανάστευση. Ικανή να μπορεί να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση «και για την ενσωμάτωση των προτάσεών μας, στο εκλογικό μανιφέστο, σε σχέση με το ζήτημα των αγροτών, όπως αυτές καταγράφηκαν σε επιστολή που είχα απευθύνει προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ». Τέλος υπογράμμισε πως ο ΔΗΣΥ «ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, που συμμετέχει στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, έχει και ρόλο και ρόλο στην ΕΕ».

Στο περιθώριο του συνεδρίου η Αννίτα Δημητρίου είχε χθες συνάντηση και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών του συνεδρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναδειχθεί ως η υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου το ΕΛΚ θα υποστηρίξει και πάλι την Ρομπέρτα Μέτσολα.

Πέραν από τη συνάντηση της με την πρόεδρο της Κομισιόν η Αννίτα Δημητρίου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπή, Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μαρέιντ Μαγκίνες και άλλους αξιωματούχους. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα απευθύνει χαιρετισμό κατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών του συνεδρίου. Σήμερα θα μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.