Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμένα στη Γάζα, προκειμένου να καταφθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης, αναφορές που παραπέμπουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κύπρου για τον ανθρωπιστικό διάδρομο..

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου για την κατάσταση του Εθνους.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων «Απόψε, δίνω καθοδήγηση στον στρατό των ΗΠΑ να ηγηθεί μιας αποστολής έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Μεσόγειο στις ακτές της Γάζας, που θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια. Αμερικανική μπότα δεν θα πατήσει στο έδαφος.

Αυτή η προσωρινή προβλήτα θα επέτρεπε τη μαζική αύξηση του ποσού της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά. Αλλά και το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί.
Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα πιαστούν στα πυρά».

Το προσωρινό λιμάνι θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους κατά «εκατοντάδες επιπλέον φορτηγά» την ημέρα, εκτιμούν αξιωματούχοι, ενώ θα απαιτηθούν «μερικές εβδομάδες» έως ότου το εν λόγω σχέδιο υλοποιηθεί.

Οι πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας θα φτάσουν εκεί μέσω Κύπρου και η όλη επιχείρηση θα γίνει σε συντονισμό με το Ισραήλ.