Η κάθοδος της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο σηματοδοτεί εκτός απροόπτου και την έναρξη του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς την Γάζα. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπων της Γάζας, αλλά και για τον ρόλο της Κύπρου, η οποία αναδεικνύεται ως κόμβος στην περιοχή και ως γέφυρα της ΕΕ με την Μέση Ανατολή.

Η πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται ίσως και σήμερα, αφού δημοσίευμα του Reuter έκανε λόγο για αποστολή της βοήθειας πριν τον Ραμαζάνι της Κυριακής. Η παρουσία σήμερα της προέδρου της Κομισιόν και η επίσκεψη της στο λιμάνι της Λάρνακας από όπου θα αποπλέουν τα πλοία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, ενισχύουν τις πληροφορίες πώς είναι θέμα ωρών η αναχώρηση του πρώτου πλοίου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Η υλοποίηση της πρότασης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων επαφών και διαβουλεύσεων που έγιναν και παρασκηνιακά, τόσο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτήν πρόταση, παρόλο ότι υπήρξε έντονη κριτική και αμφισβήτηση της. Στην πορεία βέβαια τα δεδομένα αλλά δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την υλοποίηση της πρότασης.

Για το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου έκανε χθες δηλώσεις και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο, λέγοντας ότι ο ρόλος της Κομισιόν σε σχέση με την πρόταση για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα είναι να τον τροφοδοτήσει με όλη την απαραίτητη βοήθεια για τους Παλαιστίνιους,

Ωστόσο, όσον αφορά ακριβώς το τι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ο κ. Μαμέρ παρέπεμψε στις κυπριακές αρχές, καθώς όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει στη χώρα μετά από πρόσκληση της Κύπρου.

Υπογράμμισε ωστόσο πως έχουν γίνει παρασκηνιακές διεργασίες από την ανακοίνωση της πρότασης της Κύπρου τον Νοέμβριο και πως η επίσκεψη αφορά το να δει η Κομισιόν την εργασία που έγινε από τις κυπριακές αρχές, προσθέτοντας πως η χρονική στιγμή δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ.

Τόνισε πάντως πως πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και δυσκολίες, το οποίο θα χρειαστεί χρόνο.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν μπορεί να πει περισσότερα για την επιχειρησιακή διάσταση της πρότασης, ο κ. Μαμέρ ανέφερε πως έχει δεχθεί ήδη ερωτήσεις για το θέμα από δημοσιογράφους και πως έχει ζητήσει υπομονή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρονική συγκυρία, καθώς η πρόταση της Κύπρου είχε διατυπωθεί τον Νοέμβριο παρουσία της κ. Φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι, για το τι έχει μεσολαβήσει έκτοτε, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι, και αν παίζει τον δικό του ρόλο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την πρόταση, ο κ. Μαμέρ σημείωσε πως το ότι ο Τύπος δεν έχει κάτι υπόψη οφείλεται στο ότι «δεν κάνουμε αυτή τη δουλειά από την αίθουσα Τύπου».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως δεν έχει να κάνει με την όποια ανακοίνωση από άλλα μέρη», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «πάμε εκεί γιατί, μετά από όλη τη δουλειά που έγινε από τις κυπριακές αρχές και άλλους εταίρους, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου οι κυπριακές αρχές μας έχουν προσκαλέσει στην Κύπρο για την έναρξη του έργου».

«Αυτό δείχνει πως υπήρξαν εργασίες στο παρασκήνιο, όπως θα ανέμενε κανείς στο πλαίσιο της προσπάθειας να δρομολογηθεί το έργο. Βέβαια, πρόκειται για ένα έργο που αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, πολλές μεγάλες δυσκολίες, και είναι σίγουρα ένα έργο που θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου», επεσήμανε.

Όσον αφορά τον ρόλο της Κομισιόν, πρόσθεσε πως «ο ρόλος μας θα είναι σίγουρα να βοηθήσουμε να τροφοδοτηθεί ο διάδρομος με όλη την απαραίτητη βοήθεια που μπορεί να περάσει μέσα από τον διάδρομο ούτως ώστε να παρέχουμε στήριξη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα».

«Δεν σημαίνει πως επειδή έγινε μια ανακοίνωση μερικούς μήνες πριν, πως αμέσως τα πάντα πρέπει να είναι έτοιμα», συνέχισε. Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεση για τη δημιουργία του θαλάσσιου διάδρομου, όμως «όλοι αναγνώρισαν τότε, και νομίζω μίλησαν δημόσια για αυτό, πως πρόκειται για ένα έργο που χρειάζεται πολλή προεργασία για να είναι αποτελεσματικό», όπως είπε.
«Τώρα είμαστε στη φάση που πάμε στην Κύπρο για να συμμετέχουμε στην έναρξη του έργου», σημείωσε.

Αναφορά Ούρσουλας σε Χριστοδουλίδη

Κατά την ομιλία της στη χθεσινή σύνοδο του ΕΛΚ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».