Η κίνηση του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη να προβεί σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος στις 8 Ιανουαρίου και πριν ακόμα το Υπουργικό Συμβούλιο συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής αξιολογείται θετικά από τους πολίτες, δίνοντας του ένα θετικό πρόσημο για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Στις πέντε από τις έξι αλλαγές που έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο του Νίκου Χριστοδουλίδη οι πολίτες εκφράζουν στην πλειοψηφία τους τη συμφωνία τους.

Αξιολογώντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι χρειαζόταν να γίνουν αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (26%) θεωρεί ότι έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Περίπου οι μισοί (ποσοστό 48%) δήλωσαν ότι έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές, ενώ μόνο ένα 10% των ερωτηθέντων εξέφρασε αρνητική άποψη και ένα 16% δεν επιθυμούσε να απαντήσει.

Με βάση του τι ψήφισαν στις βουλευτικές του 2021, αυτοί που πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι επιβαλλόταν ο ανασχηματισμός είναι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ (34% υπέρ και 47% υπέρ κάποιων από αυτές). Στα ίδια επίπεδα κινείται και άποψη των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ με το 31% να λέει πως ήταν αναγκαίες όλες οι αλλαγές και ένα 48% να θεωρεί πως κάποιες έπρεπε να γίνουν. Στην πλευρά του ΑΚΕΛ το 25% δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν και το 47% πως κάποιες από αυτές έπρεπε να γίνουν.

Όσον αφορά τους υπουργούς και υφυπουργούς που αντικαταστάθηκαν οι πολίτες συμφωνούν με όλες τις αλλαγές με εξαίρεση την περίπτωση του υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Η πρώτη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε με την παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη στις 11 Ιουλίου 2023. Ανεξάρτητα όμως της παραίτησης, η αλλαγή του Μιχάλη Χατζηγιάννη από τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού κρίνεται θετικά από το 61% των ερωτηθέντων, ένα 18% εξέφρασε διαφωνία ενώ ένα 21% δεν θέλησε να απαντήσει.

Όσον αφορά την αντικατάσταση της Άννας Προκοπίου Κουκίδου από τη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ποσοστό 47% εξέφρασε σύμφωνη γνώμη, 21% δηλώνει αντίθεση και 32% επιλέγει να μην απαντήσει.

Στην περίπτωση της Πόπης Κανάρη και την αλλαγή της από τη θέση της υπουργού Υγείας οι σύμφωνες γνώμες των πολιτών είναι στο 41%, ενώ ποσοστό 30% εξέφρασε διαφωνία και 29% δεν τοποθετήθηκε.

Στις περιπτώσεις των Πέτρου Ξενοφώντος και Φίλιππου Χατζηζαχαρία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει. Σ’ ό,τι αφορά τον Πέτρο Ξενοφώντος και την αλλαγή του από τη θέση του υπουργού Γεωργίας, 33% συμφώνησε. Από την άλλη 24% διαφώνησε, ενώ 44% δεν απάντησε.

Για τον Φίλιππο Χατζηζαχαρία ανεξαρτήτως του ότι παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, οι πολίτες εμφανίζονται να έχουν διχογνωμία. Το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με την αλλαγή ενώ στο 29% βρίσκονται όσοι διαφωνούν, με ένα 40% να μην απαντά. 

Στην περίπτωση της απομάκρυνσης του Μιχάλη Γιωργάλλα από το υπουργείο Άμυνας οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους να διαφωνούν. Το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αντίθετη άποψη από την ενέργεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ποσοστό 23%, εξέφρασε σύμφωνη γνώμη και 32% δεν απάντησε. Διαφωνία εξέφρασαν ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ ή επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ καταγράφεται μια ομοιομορφία στις απαντήσεις που έδωσαν, το ένα τρίτο δήλωσε ότι συμφωνεί, άλλο ένα τρίτο (περίπου) είπε ότι διαφωνεί και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απάντησε.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

                Μέγεθος Δείγματος: 600 Επιτυχημένες συνεντεύξεις

                Γεωγραφική Κάλυψη Δείγματος: Παγκύπρια, Αστικές και Αγροτικές Περιοχές

                Δειγματοληψία: Τυχαία-Στρωματοποιημένη Πολύ-σταδιακή

                Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις     

Ερωτώμενος: Άτομα 18 χρονών και άνω

                Συλλογή Πληροφοριών: 20/02/2024 – 26/02/2024

                Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε (rimweighting) εκ των υστέρων με περιορισμούς (constraints) ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021