Τον δεύτερο γύρο επαφών στην Κύπρο εγκαινιάζει σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Μέσα από τον δεύτερο γύρο των επαφών αναμένεται να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα ως προς την κατεύθυνση προς την οποία θα προτίθεται να κινηθεί η Ολγκίν.

Στις πρώτες της συναντήσεις ήταν προσεκτική και επικεντρώθηκε στο να ακούει, αλλά και τα όσα έλεγε ήταν βγαλμένα με προσοχή προκειμένου να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Το δεύτερο ταξίδι την Ολγκίν ξεκίνησε από το Λονδίνο όπου είχε συναντήσεις στον Φόρεϊν Όφις, ένα ταξίδι το οποίο δεν αφήνει αδιάφορη τη Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη την προϊστορία των Βρετανών στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντήσεις το απόγευμα στις  4 την Μαρία Άνχελα Ολγκίν για να συνεχίσουν το διάλογό τους από το σημείο που είχαν διακόψει κατά το  πρώτο ταξίδι της στο νησί. Μιλώντας χθες στο μνημόσυνο του ανθυπολοχαγού Στέλιου Μασιήνη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μοναδικός στόχος είναι η αποστολή Ολγκίν να πετύχει. «Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά με ένα και μοναδικό στόχο. Με στόχο η αποστολή της να μας οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε.

Το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει κάποιες σκέψεις τις οποίες θα μοιραστεί μαζί της ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να ενημερωθώ για εξελίξεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο μοναδικό μας στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλίων απ’ εκεί που διακόπηκαν το συντομότερο δυνατό». Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα εκτενώς και με την Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρισκόταν στην Κύπρο και « εξ όσων έχουμε ενημερωθεί η κ. Ολγκίν θα επισκεφθεί και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελών, βλέποντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζω, επαναλαμβάνω, σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα συναντηθεί γύρω στις 11 το πρωί με τον Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης μιλώντας σε βετεράνους ειρηνευτές που βρέθηκαν στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επανέλαβε τη γνωστή του ρητορική περί ύπαρξης δύο κρατών στο νησί. Ενώ για την αποστολή Ολγκίν επέμεινε ότι θα πρέπει εντός εξαμήνου να  ψάξει να βρει κοινό έδαφος που για τον ίδιο είναι «η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και τους ισότιμου καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων.